Dansker har to film med på BBC’s liste over de 100 bedste ikke-engelsksprogede film nogensinde

Dansker har to film med på BBC’s liste over de 100 bedste ikke-engelsksprogede film nogensinde
Guillermo del Toros 'Pans labyrint' er nummer 22 på listen over bedste ikke engelsksprogede film

I de senere år har BBCs kulturafdeling lavet en række lister over verdens bedste film, baseret på en stor rundspørge blandt filmkritikere verden over. Først kårede gruppen de 100 bedste amerikanske film, hvor ‘Citizen Kane’ satte sig på tronen, siden de 100 bedste film i det 21. århundrede med ‘Mulholland Drive’ som nummer et, og senest de 100 bedste komedier, hvor klassikeren ‘Some Like It Hot’ tog sejren. Fælles for listerne var, at de generelt var domineret af amerikanske og britiske film.

Det har BBC nu forsøgt at rode bod på ved at rette blikket udad og kåre de 100 bedste ikke-engelsksprogede film nogensinde. Det er mundet ud i en liste, der kommer hele verden rundt og strækker sig fra Sergei Eisensteins ‘Battleship Potemkin’ (1925) til Michael Hanekes ‘Amour’ (2012). Der er uden tvivl inspiration at hente, hvis man gerne vil se film fra flrere verdenshjørner.

Listen toppes af japanske Akira Kurosawas storslåede samuraiklassiker ‘De syv samuraier’ fra 1954. Instruktøren Carl Th. Dreyer er eneste danske islæt, men har til gengæld så også to film med. Det drejer sig om det spirituelle drama ‘Ordet’ fra 1955 som nummer 65 og stumfilmklassikeren ‘Jeanne d’Arcs lidelse og død’ fra 1928 flot placeret som nummer 23. ‘Jeanne d’Arcs lidelse og død’ er egentlig en fransk produktion, men med Dreyer bag roret ses den stadig som et vigtigt værk i dansk film.

Dreyer må godt nok se sig slået af sin svenske kollega Ingmar Bergman, der har hele fem film på listen, med ‘Persona’ som den højst placerede som nummer seks. Til gengæld er der ikke nogle norske film at finde.

Selvom listen generelt er domineret af ældre film, er der dog en række film fra efter årtusindskiftet. I top 25 finder man Edward Yangs ‘Yi Yi’, Guillermo del Toros ‘Pans labyrint’, Asghar Farhadis ‘Nader og Simin’ og Wong Kar-wais ‘In the Mood For Love’.

På trods af at 94 ud af de 209 kritikere, der har stemt til listen, er kvinder, er der blot fire kvindelige filminstruktører repræsenteret. Den højst placerede er belgiske Chantal Akermans mundrette ‘Jeanne Dielman, 23 Commerce Quay, 1080 Brussels’ fra 1975 som nummer 14.

Se listens top 10 herunder – og find den fulde liste hos BBC.

1. ‘De syv samuraier’, Akira Kurosawa, 1954.
2. ‘Cykeltyven’, Vittorio de Sica, 1948.
3. ‘Tokyo Story’, Yasujirô Ozu, 1953.
4. ‘Rashomon’, Akira Kurosawa, 1950.
5. ‘Spillets regler’, Jean Renoir, 1939.
6. ‘Persona’, Ingmar Bergman, 1966.
7. ‘8 1/2’, Frederico Fellini, 1963.
8. ‘Ung flugt’, François Truffaut, 1959.
9. ‘In the Mood for Love’, Wong Kar-wai, 2000.
10. ‘Det søde liv’, Federico Fellini, 1960.

Læs også: Soundvenues lister over årtusindets bedste film

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af