Mesterlig dansk dokumentar et mulehår fra Oscar-nominering

Mesterlig dansk dokumentar et mulehår fra Oscar-nominering
'Olegs krig'.

Selvom der stadig er et stykke tid til Oscar-uddelingen, har dansk film allerede markeret sig stærkt. ‘Den skyldige’ er netop blevet shortlistet til bedste ikke-engelsksprogede film, men en dansk film har også sneget sig ind blandt de 15 shortlistede film til bedste dokumentar, der er udvalgt blandt 166 forskellige film. Se den fulde liste herunder.

Det drejer sig om Simon Lereng Wilmonts ‘Olegs krig’, der følger en 10-årige dreng ved navn Oleg og hans bedstemor, der lever tæt på fronten i det østlige Ukraine. Filmen kan lige nu ses på dr.dk/tv.

Her på Soundvenue gav vi den 6 stjerner, da den blev vist på årets CPH DOX under den engelske titel ‘The Distant Barking of Dogs’.

Vi kan kun krydse fingre for, at filmen kommer igennem nåleøjet til en nominering, men den er oppe imod nogle stærke kandidater, især flere populære amerikanske dokumentarer som klatrefilmen ‘Free Solo’, ‘RBG’, der handler om en kendt amerikansk højesteretsdommer, og ‘Three Identical Strangers’ om et sæt trillinger, der blev adskilt ved fødslen og senere fandt hinanden igen.

En af storfavoritterne lige nu er ‘Won’t You Be My Neighbor?’, der handler om den højtelskede børne-tv-vært Fred Rogers, der er årets bedste indtjenende dokumentar i USA. 

Blandt de andre film på listen finder man blandt andet også skaterfilmen ‘Minding the Gap’, som vi kalde »skatefilmens svar på ‘Boyhood’«, da den blev vist på CPH DOX.

De fem nominerede annonceres 22. januar. Her er den fulde shortlist:

‘Charm City’
‘Communion’
‘Crime + Punishment’
‘Dark Money’
‘Free Solo’
‘Hale County This Morning, This Evening’
‘Minding the Gap’
‘Of Fathers and Sons’
‘Olegs krig’
‘On Her Shoulders’
‘RBG’
‘Shirkers’
‘The Silence of Others’
‘Three Identical Strangers’
‘Won’t You Be My Neighbor?’

Læs anmeldelsen: ‘Olegs krig’

Læs også: ‘Den skyldige’ er et skridt tættere på Oscar – feltet på ni film er uhørt stærkt

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af