De internationale anmeldere er enige: Michael Jackson-dokumentar efterlader ingen tvivl om popstjernens overgreb

De internationale anmeldere er enige: Michael Jackson-dokumentar efterlader ingen tvivl om popstjernens overgreb
Billede fra dokumentaren 'Leaving Neverland'. Sundance Institute

Sikkerheden var øget forud for premieren på Dan Reeds fire timer lange dokumentar ‘Leaving Neverland’ ved Sundance Filmfestivalen i går. Men selvom der dukkede få protesterende fans op til visningen af den kontroversielle dokumentar, som fremfører to vidnesbyrd fra nu voksne Wade Robson og James Safechuck, der angiveligt blev misbrugt af Jackson som børn (henholdsvis 7 og 11 år på tidspunktet), var visningen ikke mindre sensationel.

Der var kriserådgivere til stede ved premieren af den »hjerteskærende« og detaljerede fortælling om popstjernens systematiske udnyttelse af unge drenge, som ifølge Indiewires filmanmelder David Ehrlich ikke efterlader skyggen af tvivl om, at Michael Jackson er skyldig i børnemisbrug: »Du kommer aldrig til at lytte til Michael Jackson på samme måde igen. Faktisk kommer du måske aldrig til at lytte til Michael Jackson igen nogensinde«, skriver han i sin anmeldelse.

Screen International stemmer i med ordene: »Det er svært at forestille sig en film om misbrug, fornægtelse, accept og det at komme sig, der er mere påvirkende end denne«.

Varietys chefanmelder Owen Gleiberman skriver, at Robson og Safechucks udsagn er »overvældende kraftfulde og overbevisende«, mens han uddyber:

»En af grundene til, at det er mere kraftfuldt, end noget vi tidligere er stødt på omkring emnet – selvom der er blevet sagt meget om det… – er, at de to ikke kun beskriver de seksuelle aktiviteter, Jackson tvang dem til (oralsex, onani og at kigge på porno). De beskriver rigeligt artikulerede og dybt følelsesladede detaljer, om hvordan misbruget fandt sted i en kontekst, som virkede (for dem) som et forhold af hypnotisk varme og tillid«.

Filmen skildrer, hvordan Robson og Safechunk vidner på vegne af Michael Jackson i 90’erne, men at de i de seneste år har indset, at deres forhold til popstjernen var helt forkert. Det er blandt andet det faktum, der har fået flere Michael Jackson-fans til at kritisere de to dokumentarhovedpersoner, mens Michael Jacksons repræsentanter kalder deres vidnesbyrd »endnu en skummel produktion i et skandaløst og patetisk forsøg på at udnytte Michael Jackson og hans formue«.

Den overvældende detaljerigdom i Robson og Safechucks forklaringer, efterlader dog de internationale anmeldere med en sikker overbevisning om Michael Jacksons ugerninger, på trods af mangel på konkrete beviser (udover ofrenes ord). Indiewire redegør i detaljer for dokumentarens fremstilling af misbruget:

»Jackson var en mand, som overbeviste deres mest uskyldige familiemedlemmer om at bøje sig forover og sprede ballerne, mens han onanerede til synet. En mand, som tvang dem til at slikke på hans brystvorter, mens han servicerede sig selv. En mand, som installerede et omfattende system af alarmklokker på Neverland-ranchen, så han kunne høre, hvis nogen var på vej til at tage en 8-årig dreng i at have popstjernens penis i munden. Penetration var en mere kompliceret process, men en, der blev stadig mere mulig, som børnene blev ældre«.

‘Leaving Neverland’ får premiere på HBO Nordic senere på året.

Læs også: Macaulay Culkin taler ud om forholdet til Michael Jackson: »For mig var det et almindeligt venskab«

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af