Kevin Spacey er en færdig mand i Hollywood – det sørgede han selv for inden den aktuelle retssag

Mandag mødte Kevin Spacey for første gang op i retten under anklage. Men uanset om han bliver kendt skyldig eller ej, vil ingen i Hollywood røre ham med en ildtang i lang tid fremover. Det sørgede han selv for med sin bizarre julevideo, der snart er blevet set 10 millioner gange.
Kevin Spacey er en færdig mand i Hollywood – det sørgede han selv for inden den aktuelle retssag
Kevin Spacey med blod på hænderne i 'House of Cards'-regi.

KOMMENTAR: I mandags troppede Kevin Spacey op i retten i Nantucket, hvor han er sigtet for et overgreb i fuldskab på en dengang 18-årig mand i 2016. Via sin advokat erklærede Spacey sig uskyldig.

Samtidig kører der undersøgelser i både Los Angeles og England mod den dobbelt Oscar-vindende skuespiller, der blev en af hovedpersonerne i #Metoo-lavinen, efter skuespilleren Anthony Rapp anklagede Spacey for at have forsøgt at have sex med ham, da Rapp var blot 14 år. Siden fulgte et væld af anklager.

Som med flere andre Metoo-implicerede er et af de store spørgsmål: Kan Kevin Spacey komme tilbage?

Og uanset hvordan det går ved retten i Nantucket, må svaret være: Nej.

For som det også er tilfældet med Louis C.K., kommer comebackchancen ikke så meget an på forbrydelsen eller forseelsens natur som den anklagedes egen håndtering. Og over julen gravede den tidligere ’House of Cards’-stjerne sig ned i det dybeste hul, man kan forestille sig.

Ynkelig selvtilfredshed

Mange (små 10 millioner for nu at være helt præcis) har nok set den bizarre, tre minutter lange video, som Kevin Spacey postede på Youtube og Twitter juleaften under titlen ’Let Me Be Frank’. Her trådte han tilbage i karakter som Frank Underwood for dobbelttydigt, men alligevel åndssvagt gennemskueligt at understrege sin personlige position over for de mange anklager og de konsekvenser, de har haft for ham.

»Selvfølgelig var der nogen, som troede på alt og blot har ventet på at høre mig tilstå det hele. De er ved at gå til for at høre mig erklære, at alt, der er blevet sagt, er sandt, og at jeg fik, som jeg fortjente. Ville det ikke være nemt? Hvis alting var så simpelt. Men du og jeg ved begge to, at det aldrig er så simpelt, hverken i politik eller i livet. Men du ville ikke tro på det værste uden beviser, ville du? Du ville ikke haste til konklusioner uden fakta, ville du? Nej, ikke dig. Du er klogere end det«, sagde han midt i parteringen af juleanden, før han tilføjede:

»Jeg kan love dig dette: Hvis jeg ikke betalte prisen for de ting, vi begge to ved, jeg har gjort, så har jeg bestemt ikke tænkt mig at betale prisen for ting, jeg ikke har gjort«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Videoen var et ynkeligt forsøg på at være postmoderne kæk, en ufrivillig manifestation af total virkelighedsfornægtelse.

Attraktionen ved ’House of Cards’ har alle dage bestået i Frank Underwoods inddragelse af seeren som en medskyldig gennem det direkte blik i kameraet, men at Spacey antager, at rollespillet fortsætter hele vejen til retssalen, er en skræmmende uligevægtig misforståelse. Mere selvtilfreds selvovervurdering end højintelligent performancekunst.

Omgivet af rygklappere

Om videoen – og den efterfølgende gimmick, hvor Spacey iført en t-shirt med teksten »Retired since 2017« leverede en pizza til en paparazzi – er en stolt-stædig megastjernes erkendelse af, at han aldrig kommer tilbage, og at han derfor lige så godt sende overmodige fuckfingre med et glimt i øjet, eller om han er så selvindbildsk, at han tror, at stuntet kan gøre en positiv forskel for ham, er til diskussion.

Jeg hælder til det sidste og vædder gerne en treller på, at Spacey inden for et år eller to forsøger at gøre comeback. Videoen lugter af en mand, som ikke kan undvære rampelyset, og som synes, at det, der er overgået ham, er så uretfærdigt, at han også regner med, at resten af verden kan forstå det, når de lige har trukket vejret.

Uanset hvad er ’Let Me Be Frank’ et gigantisk selvmål. På comebackbogens side 1 står der, at ærlighed, selvrefleksion og ydmyghed er vejen frem. En sløjt produceret, kryptisk hjemmevideo med distanceret metalag kan findes under ‘s’ for skræmmeeksempler.

Med julevideoen blev Kevin Spacey en joke i Hollywood. Nu er han en af de der fallerede, småskøre eksberømtheder, som lever i sin egen lille boble af paranoia og følelsen af at blive misforstået. Tilsyneladende omgivet af rygklappere, siden ingen formåede at stoppe ham, før han iklædte sig julemandsforklædet og trykkede record.

»Konklusioner kan være så misledende«, siger han til sidst i videoen, men her er konklusionen klokkeklar: Ingen seriøse Hollywood-spillere kommer til at røre ham med en ildtang i lang tid fremover.

Læs også: Må Louis C.K. gøre comeback, må Aziz Ansari, og hvordan må de, hvis de altså må?

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af