‘Sunday’: Komikerkometen Melvin Kakooza er knuselskelig i ny dansk webserie

‘Sunday’: Komikerkometen Melvin Kakooza er knuselskelig i ny dansk webserie
Melvin Kakooza i 'Sunday'.

Det korte webserieformatet har de seneste år været en velkommen legeplads for nye talenter – fra ’Anton 90’ til ’Doggystyle’ og ’Yes No Maybe’ – og nu er det lykkeligvis Melvin Kakoozas tur til at få sin store chance som første danske satsning på Yousees nye streamingkanal Xee.

Melvin Kakooza har gang i lidt af en komikerkometkarriere. Det er knap tre år siden, at den i dag 26-årige midtjyde, med rødder i Uganda, begyndte at optræde som standup’er. I 2017 vandt han DM i standup, han har optrådt til Smukfest, og nu står han altså bag ‘Sunday’, som han spiller titelrollen i og har skrevet og udviklet i samarbejde med instruktør Jesper Rofelt, der instruerede ’Dan-Dream’ og den nye sæson ’Klovn’.

Det står sløjt til i FC Fredericia. Fodboldklubben står til at ryge ud af 1. division, og drastiske metoder må tages i brug, hvis skuden skal vendes.

Klubbens træner Frederik (Anders Brink) sendes af sted til Kenya med krav om at finde et nyt stortalent, der kan redde klubben fra nedrykning. Men da han når frem, har de store klubber allerede støvsuget området for uslebne diamanter.

Redningen finder Frederik i rickshawen på vej til lufthavnen, da han ser chaufføren Sunday (Melvin Kakooza) trække vognen i lynhurtigt løb og siden sparke en dunk direkte i en skraldespand fra adskillige meters afstand. Er han det uopdagede talent, som FC Fredericia har ledt efter? Der venter Frederik en fyreseddel, hvis han kommer tomhændet hjem, så han spiller sin chance og tager Sunday med på flyveren hjem.

Melvin Kakooza og Anders Brink som nyindkøbt spiller og træner.

Frederik kan dog langt fra ånde lettet op, for Sunday kan ganske vist løbe stærkt, men fodbold – det kan han ikke finde ud af. Faktisk er hans talenter så minimale, at han bliver udklasseret af Frederiks ni-ti-årige søn i baghaven. Og så er gode råd dyre, for Sunday vil ikke tilbage til Kenya, og Frederik kan ikke tabe ansigt og blive fyret som træner.

Det er et setup, der giver plads til masser af akavet arbejdspladskomik i stil med ‘Klovn’ og ‘Mr. Poxycat & Co. ‘ Og forviklinger er der nok af, når Frederik skal holde sin nye topspillers manglende evner skjult for klubbens leder Bjarne (Lars Hjortshøj) og håndtere det dansk-kenyanske kulturmøde.

Inklusionen af Sunday i en pølsedansk fodboldklub viser sig at være en svær sag. Det er tydeligt, at Melvin Kakooza, der selv kom til Fredericia fra Uganda som toårig, har haft en fest med kulturforskellene mellem Danmark og Afrika. Han går lige til grænsen – og lidt over – i forhold til, hvad man i det nuværende debatklima kan lave sjov med. Og havde serien været skrevet af en leverpostejsdansker, var den nok ikke sluppet så heldigt fra jokes om, hvorvidt Sunday skal kaldes sort eller brun, eller at han uden nærmere overvejelser slagter og serverer en kæleged for Frederiks familie.

Episoden med geden er for resten inspireret af Melvin Kakoozas eget liv, har han fortalt i et interview med DR. Kort efter hans far var kommet til landet, så han en ged i en børnezoo og tog den, som det mest naturlige i verden, med under armen. Han troede, at klappegederne fungerede ligesom en put’n’take-sø.

En god del af Sunday stammer fra Melvin Kakoozas eget liv i Fredericia, hvor han både gik i gymnasium og spillede fodbold. Serien er også klart bedst, når den evigt storsmilende og naive Sunday er på banen. Mange af seriens bedste grin kommer ud af hans utallige fish out of water-øjeblikke. Dem er der især mange af i seriens første og sjoveste halvdel. Anders Brink giver fint modspil over for Kakooza og Lars Hjortshøjs inkompetente klubleder som den trætte familiefar og fodboldtræner, der bare vil have tingene til at fungere med så lidt bøvl som muligt.

Det er i seriens mere dramatiske øjeblikke, at det halter, for karaktererne bliver aldrig rigtigt mere end komiske. Ægteskabsdrama og kærestesorger bliver mere stedmoderligt behandlet, ligesom Sundays naivitet og evige optimisme gør sig bedre i de komiske kultursammenstød end i ramme alvor. Han er dog, ligesom Melvin Kakooza, umulig ikke at holde af. Forhåbentligt er ’Sunday’ blot første kapitel i en stor karriere.


Kort sagt:
‘Sunday’ er bingeværdig og charmerende søndagsunderholdning, der griner både af os og med os.

Læs også: ‘Yes No Maybe’-skaber Mads Rosenkrantz Grage – »den oplevelse kostede mig et fem-sekscifret beløb i terapi

Tv-serie. Hovedforfattere: Melvin Kakooza, Jesper Rofelt, Mads Rosenkrantz Grage. Medvirkende: Melvin Kakooza, Anders Brink, Lars Hjortshøj, Rikke Bilde. Spilletidx: 8 afsnit á 17-19 min.. Premiere: Den 20. januar på Xee
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af