Fire Oscar-overraskelser, du bør bide mærke i – og nattens mest historieskabende priser

En udbredt fordom lyder, at Oscar-showet altid er dræbende forudsigeligt, men i virkeligheden er der faktisk ganske ofte overraskelser blandt priserne. Det gjaldt også i år, hvor to af de helt store kategorier gik i uventede retninger, mens der også blev skrevet historie i adskillige kategorier. Vi samler op.
Fire Oscar-overraskelser, du bør bide mærke i – og nattens mest historieskabende priser
Spike Lee og Mahershala Ali skrev begge historie under årets Oscar-show. (Foto: Frazer Harrison/Getty Images)

Overraskelse #1: Olivia Colman napper hovedrollepris for næsen af Glenn Close
Tidligere på Oscar-sæsonen blev Olivia Colman faktisk anset som favorit for sin rolle som Dronning Anne i ’The Favourite’, men efter Glenn Closes Golden Globe-sejr for ’The Wife’ – og hendes rørende tale – regnede så godt som alle med, at Close var en af Oscar-aftenens sikreste priser. Hun havde været nomineret seks gange tidligere: Det var hendes tur.

Men i aftenens første store chok vandt Colman prisen – og undskyldte nærmest over for Close i sin takketale.

Overraskelse #2: ’Green Book’ vinder for bedste film
Kort efter ramte prisuddelingens anden helt store overraskelse, da ’Green Book’ vandt den vigtigste af alle priser, for bedste film. Det var bestemt ikke et chok, for ’Green Book’ var en af favoritterne (blandt andet fordi den vandt producerfagforbundets pris tidligere på sæsonen), men de fleste havde alligevel de seneste uger regnet med, at Alfonso Cuaróns ’Roma’ ville tage stikket hjem.

Overraskelse #3: ’Bohemian Rhapsody’ nuppede fire
Det var ventet, at Queen-filmen vandt de to priser for lydklipning og lydmiks samt hovedrolleprisen for Rami Malek, men det siger noget om dens popularitet i akademiet, at den også vandt prisen for bedste klipning. Det var på forhånd en åben kategori, men mange havde regnet med ’Vice’, der måtte nøjes med en pris for bedste hår og makeup.

Overraskelse #4: ’Black Panther’ vinder for musik
’Black Panther’ havde en glimrende Oscar-aften og vandt flere kategorier, der syntes rimeligt åbne på forhånd. I såvel production design som kostumedesign har Marvel-filmen formentlig været i tæt konkurrence med ’The Favourite’, men den tog sig sejrrigt ud af begge – og ikke nok med det så vandt den også for bedste originale score ved svenske Ludwig Göransson.

Det var ikke helt sensationelt, men musikken til ’If Beale Street Could Talk’ og ’BlacKkKlansman’ lignede alligevel på forhånd mere indlysende bud. Ligesom med ’Bohemian Rhapsody’ vidner de tre priser om en stor ’Black Panther’-veneration i akademiet.

Historisk #1: Alfonso Cuaróns fotopris
Mexicaneren bag ’Roma’ blev den første instruktør, der også vandt en Oscar for at have filmet sin egen film.

Historisk #2: Flest sorte vindere
Oscar-showet har aldrig uddelt så mange priser til sorte filmfolk. Syv af slagsen blev det til.

Historisk #3: Flest kvindelige vindere
15 kvinder hev en Oscar hjem under nattens show. Det er også en rekord.

Historisk #4: Første priser til Marvel
Da Ruth E. Carter vandt for bedste kostumedesign (i øvrigt som den første sorte kvinde i kategorien) for ’Black Panther’, var det første Oscar-sejr til Marvel Cinematic Universe. Da Hannah Beachler lidt efter vandt for bedste production design til samme film, var det nummer 2.

Historisk #5: Mahershala Alis dobbeltdip
Kun seks skuespillere har vundet to Oscars i to forsøg, og med birollesejren for ’Green Book’ er Mahershala Ali kommet med i klubben. Samtidig er han den første sorte skuespiller, der har vundet to birolle-Oscars.

#Historisk #6: Endelig, Spike Lee
Spike Lee har været en af USA’s største instruktører siden gennembruddet med ’Do the Right Thing’ i 1989. Alligevel havde han aldrig vundet en Oscar. Det lavede han om på med sejren til det bedste adapterede manuskript til ’BlacKkKlansman’.

Læs også: Oscar-showet overrasker i de helt store kategorier – se hele vinderlisten

Læs også: De største højdepunkter under nattens Oscar-show – fra menstruationsligestilling til Lady Gaga og Bradley Coopers ‘get a room’-øjeblik

Læs også: Så er det bekræftet – Oscar-showet er i sit livs krise (ANMELDELSE)

Læs også: Med sejren til ‘Green Book’ lander Oscar på den forkerte side af historien (KOMMENTAR)

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af