Oscar-showet overrasker i de helt store kategorier – se vinderlisten

Oscar-showet overrasker i de helt store kategorier – se vinderlisten
Spike Lee og Samuel L. Jackson i stort glædeskram, efter Lee vandt sin første Oscar, for manuskriptet til 'BlacKkKlansman'.

‘Green Book’ blev overraskende den store triumfator, da årets Oscar-statuetter natten til mandag dansk tid blev uddelt i Dolby Theatre i Los Angeles. Peter Farrellys film med Viggo Mortensen og Mahershala Ali vandt hovedprisen for bedste film, selvom der havde været lagt op til en nærmest ensidig ‘Roma’-sejr, da Alfonso Cuaróns selvbiografiske, mexicanske film vandt for bedste instruktør, bedste fotografering og bedste fremmedsprogede film.

I skuespilkategorierne forløb uddelingen også, præcis som de fleste havde forudset – lige indtil kategorien for bedste kvindelige hovedrolle faldt som rosinen i pølseenden. Her vandt britiske Olivia Colman højst overraskende for sin rolle som skrøbelig, men feteret dronning i Yorgos Lanthimos’ ‘The Favourite’, mens storfavoritten Glenn Close (‘The Wife’) for syvende gang måtte gå tomhændet hjem fra et Oscar-show.

Den mandlige hovedrolle gik til Rami Malek for Freddie Mercury-portrættet i ‘Bohemian Rhapsody’. Det var i det hele taget en fin aften for Queen-filmen, der også vandt de to tekniske lydkategorier og, mere overraskende, for bedste klipning. Mahershala Ali vandt for anden gang i lige så mange forsøg for sin (i Oscar-sammenhæng) birolle over for Viggo Mortensen i ‘Green Book’, mens Regina King, der tidligere kun har fået hæder i tv-verdenens Emmy-regi, vandt for sin birolle i ‘If Beale Street Could Talk’.

Der var svensk sejr i kategorien for bedste score, hvor Ludwig Göransson vandt for sin musik til ‘Black Panther’. Marvel-filmen havde i det hele taget en fin aften med priser også i bedste produktionsdesign og kostumer.

Og så vandt instruktørlegenden Spike Lee endelig sin første Oscar – for bedste adapterede manuskript for ‘BlacKkKlansman’ – og hans udelte begejstring på scenen i favnen på sin faste skuespiller Samuel L. Jackson var smittende.

Priserne blev uddelt efter et værtsløst og temmelig anonymt show – læs vores anmeldelse her:

Oscar-vinderne 2019:

Bedste film: ‘Green Book’
Bedste instruktør: 
Alfonso Cuarón, ‘Roma’
Bedste kvindelige hovedrolle:
 Olivia Colman, ‘The Favourite’
Bedste mandlige hovedrolle: 
Rami Malek, ‘Bohemian Rhapsody’
Bedste kvindelige birolle: 
Regina King, ‘If Beale Street Could Talk’
Bedste mandlige birolle: 
Mahershala Ali, ‘Green Book’
Bedste originale manuskript: 
‘Green Book’
Bedste adapterede manuskript: 
‘BlacKkKlansman’
Bedste ikke-engelsksprogede film: 
‘Roma’
Bedste animationsfilm:
‘Spider-Man: Into the Spiderverse’
Bedste dokumentarfilm: 
‘Free Solo’
Bedste fotografering:
Alfonso Cuarón, ‘Roma’
Bedste klipning: 
‘Bohemian Rhapsody’
Bedste produktionsdesign: ‘Black Panther’
Bedste kostumedesign: 
‘Black Panther’
Bedste makeup og hår: 
‘Vice’
Bedste lydmix: 
‘Bohemian Rhapsody’
Bedste lydklip:
‘Bohemian Rhapsody’
Bedste visuelle effekter: 
‘First Man’
Bedste originalscore: ‘Black Panther’ (Ludwig Göransson)
Bedste originale sang: ‘Shallow’ (Lady Gaga) fra ‘A Star Is Born’
Bedste dokumentarkortfilm: ‘Period. End of Sentence’
Bedste animationskortfilm: 
‘Bao’
Bedste liveaction-kortfilm: ‘Skin’

Læs også: De største højdepunkter under nattens Oscar-show – fra menstruationsligestilling til Lady Gaga og Bradley Coopers ‘get a room’-øjeblik

Læs også: Med sejren til ‘Green Book’ lander Oscar på den forkerte side af historien (KOMMENTAR)

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af