’House of the Dragon’ afsnit 5: Emma D’Arcy, Olivia Cooke og en hund kæmper om ugens bedste scene

Efter braget skal der bygges op. Vi fordeler medaljer til et snakke-afsnit med fantastiske præstationer og loyale hunde, går i krig med den kiksede nasalhjelm og kårer selvfølgelig ugens afsnits bedste, men også eneste dansker.
’House of the Dragon’ afsnit 5: Emma D’Arcy, Olivia Cooke og en hund kæmper om ugens bedste scene
'House of the Dragon' afsnit fem. (Foto: Max)

Ugens MVP

Går alene til prins Jacaerys Velaryon for at carry on (my wayward sooon) og nosse sig sammen til at bolstre alliancerne nordpå. Med den pistachenødsknækkende Lord Frey på sort side, er sluserne åbnet for gråskægsbandens (hvem de så end er) passage mod syd, og en tiltrængt opgradering af sejrschancerne, mens Daemon stadig syrer rundt i Harrenhall. Hvilket leder til:

Ugens klovnagtighed

Det kan godt være, at Daemon har det fedeste drip, men han er også på det ’værsteste trip’, som Bamse sagde, i det afsnit af billedbogen hvor Luna slikker på en gul skovfrø. Når prinsen ikke lider af ødipusificerede vrangforestillinger, hugger han brænde, taler med hekse og træffer tåbelige beslutninger. Hvilken bedre måde at samle en splittet folkeskare om en fælles hensigt, end ved at certificere civildrab og klosterafbrændinger? En PR-strategi der kun akkurat undergår:

‘House of the Dragon’ afsnit fem. (Foto: Max)

Ugens runner-up: Endnu en genistreg fra Criston Cole: ‘Hey, lad os trække hovedet på det væsen – hvis uovervindelighed er hele berettigelsen for vores kongelige almagt – rundt blandt vor undersåtter, mens de er på randen til oprør’. I det mindste lærte han os samtidig, at man kan rense sit bredsværd med salt og citron.

Ugens scene

Der er ingen tvivl om, at Dragehusets hovedrolleindehavere fortjener deres spotlys. Olivia Cooke og Emma D’arcy er helt fantastiske og ugens scene bliver derfor en delt førsteplads imellem Alicent Hightowers rasende øjne efter udvælgelsen af Aemond som efterfølger – og Rhaenyras afsluttende samtale med Jacaerys, der sitrer af indestængt raseri og afmagt: Lige indtil J.V. får en smart idé.

Ugens runner-up: At rottefængerens hund (I øvrigt en terrier-mix, der i virkeligheden går under det borgerlige navn; ’Bobby’) er blevet ved sin stendøde mesters side, viser en loyalitet der er få forundt i en svigefuld borgerkrig, og bringer den endnu tættere på den glorificerede position som ’Sæsonens dyr’. (get hype)

Ugens bundlinje

Aemond en-øjes enøjede higen efter sværdtronen bærer frugt. Daemons drømme bliver dummere og Den sorte fløj trænger til det, de unge kalder et ’W’. Heldigvis har Dragonstone åbenbart to drager til at ligge på lur under borgen, som kan indløses til militært aktiv, såfremt der findes en blodsbeslægtet ridder. Hvilket giver anledning til ugens første vandrepokal:

‘House of the Dragon’ afsnit fem. (Foto: Max)

Ugens hypotetiske jobopslag

»Drømmer du om en hverdag med blod og ild? At ride over skyerne, mens dine fjender smelter i deres rustninger? Så bør du ansøge stillingen som ’Warfaring Dragonrider for Black Queen Civil Warfare Solutions”. Vi er en arbejdsplads med knap så højt til loftet og dødsstraf for at tænke for meget ud af boksen. Du skal kunne holde dig selv i luften og være smilende og udadvendt, når du rister de uværdige huses defektorer. Dine opgaver vil blive: 1) Krig 2) Ødelæggelse.

Vi går ikke ind for mangfoldighed og opfordrer ingen til at søge uanset alder, handicap og etnicitet. Du skal faktisk være i familie med os. Deadline: nu eller aldrig

Afslag begrundes ikke, eftersom du bliver spist«.  

Ugens dansker-moment

Amanda Collin gør sin entré som herskerinden af Ørnereden, Jeyne Arryn; en djærv jernlady der vil have drager i bytte for fodtropper. Hun er på skærmen i omtrent 40 sekunder, men det er fyrre DANSKE sekunder. Hun når desuden også at recitere den danske statsministers catchphrase, når sidstnævnte konfronteres med kritiske medier: »Jeg har ikke tid«.  

Danmark, Danmark, Danmark!

Ugens ’A-hvaffor-noget?’

Jeg forstår, at folket finder det forunderligt, at drager kan dø, men mener de herboende i Kings Landing, at det er direkte sørgeligt at netop Meleys er afgået ved døden? Var det ikke det samme sagnvæsen, som hoppede op gennem gulvet til Aegons kroning og dræbte hundredvis af menigmænd? Hvorfor er pøblen i opstand over at man hænger et dusin rottefængere, og samtidig fortørnede over, at man har dræbt det bæst, der stod for den største massakre i årtier og efterlod tusindvis af mennesker i sorg?

‘House of the Dragon’ afsnit fem. (Foto: Max)

Ugens anti-drip

Går til byvagternes uniform, der er udstyret med en hjelm med en ekstremt ringe finish, hvor selve næsebeskytteren er bøjet ind mod næsen, hvilket giver hele ansigtet et fladtrykt islæt. Hvis Daemons drip er ’Kanye West 2008’, er Guldkappernes nasalhjelme snarere ’Kanye West 2024’. Ikke så underligt, at folket er i revolt.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af