Amanda Collin om ‘House of the Dragon’-rolle: »Jeg skulle spille en hardcore, kvindelig hersker, som aldrig var blevet gift«

Amanda Collin gør sin entré som den magtfulde Jeyne Arryn i ’House of the Dragon' og holder traditionen for dansk islæt i ’Game of Thrones’-universet i hævd. Vi fangede skuespilleren til en snak om, hvordan hun landede den imponerende rolle og hendes fremtid i den internationale storserie.
Amanda Collin om ‘House of the Dragon’-rolle: »Jeg skulle spille en hardcore, kvindelig hersker, som aldrig var blevet gift«
Amanda Collin i 'House of the Dragon'. (Foto: Max)

»Altså lige nu er det jo bare godt, at jeg ikke er blevet klippet ud!«, siger Amanda Collin og storsmiler, så lettelsen kan mærkes gennem zoom-forbindelsen fra Italien.

Den danske skuespiller har netop gjort sin debut i tiden største serie, ’House of the Dragon’.

»Det er så typisk. Jeg er lige landet i Italien med min familie i går. Vi skal på roadtrip i tre uger«, fortæller hun fra en hyggelig hotel-restaurant med guld-krummelurer i loftet, og en pianist der spiller i baggrunden.

Collin spiller en mindre, men meget betydningsfuld rolle i HBO fantasy-serien. Gennem sæson to har Rhaenyra Targaryens krigsråd omtalt den magtfulde og stålfaste Lady Jeyne Arryn, som kan blive en afgørende allieret i den kommende krig. Og i femte episode møder vi hende så i skikkelse af danske Amanda Collin med lang blå kjole og mørktfarvet hår.

Amanda Collin i ‘House of the Dragon’. (Foto: HBO)

»Altså jeg aner intet af, hvad der foregår i den serie! Jeg har ikke engang set min egen episode. For når man laver sådan nogle store ting, hvor folkene bag går meget op i spoilers, får man kun lige akkurat udleveret sine egne scener i et manuskript i et plasticchartek. Så når jeg ser den nye sæson, er jeg totalt blown away!«.

»Jeg er jo en rigtig Mr. World Wide, så jeg kan vel se min første episode på telefonen en aften, når børnene er faldet i søvn«, griner Collin og fortsætter:

»Jeg ved, at min mor har glædet sig meget til at se mig som Jeyne, så måske jeg kan ringe til hende og spørge, om jeg gjorde det godt«.

Westeros sejeste borg

Fra den afgjort sejeste borg i hele Westeros, The Eyrie, kan Jeyne Arryn trygt følge med i det kaos, som udspiller sig nede på jorden.

Den minder om en forvokset ørnerede på toppen af et forskanset bjerg. Og distancen fra resten af riget smitter bestemt af på de reserverede medlemmer af huset Arryn, som Jeyne er overhoved for.

»Fordi alt skal være så hemmeligt, når man går til casting på noget så stort som ’House of the Dragon’, vidste jeg intet om min karakter, før jeg fik rollen«.

The Eyrie i ‘Game of Thrones’. (Foto: PR)

»Navnet var blevet lavet om til noget tilfældigt. Og det eneste, de fortalte mig under min casting, var, at jeg skulle spille en hardcore, kvindelig hersker, som aldrig var blevet gift. Og det er nok også det mest centrale ved Jeyne«, fortæller Collin.

Jeyne blev overhoved for huset Arryn som blot treårig. I ‘House of the Dragon’ hævder hun, at mandlige medlemmer af hendes klan har forsøgt at vælte hende af pinden hele tre gange uden held.

»Da jeg for alvor lærte hende at kende, tænkte jeg – ’okay, vildt svedig rolle alligevel!’«.

Lederen af The Eyrie er altså ikke lige sådan at løbe om hjørner med. Og som kvinde, hvis magt er blevet udfordret af mange mænd, kan hun mere end relatere til sin kusine Rhaenyra Targaryens udfordringer med det modsatte køn.

Jeyne slutter sig i afsnit fire til Rhaenyras styrker. Men holder du selv med Targaryen-huset eller er du på team-Allicent Hightower?

»Lige på det punkt er jeg helt enig med Jeyne. Jeg er kæmpe fan af Rhaenyra. Jeg synes simpelthen, at hun er så vild!«

»Men jeg synes fandme også Allicent er god… Egentlig synes jeg nok bare, at det er helt vanvittigt lækkert at glo på sådan en dronningekamp på mit tv. Det er så fucking fedt, at de to damer har så meget kørende«, lyder det begejstret fra Collin, der pludselig bliver stille.

»Jeg ser virkelig deres kamp og værdier som en spejling af, hvad der sker i den virkelige verden for tiden. Jeg oplever mange diskussioner om omsorg og pleje. For vi glemmer at passe på os selv og andre«.

‘House of the Dragon’ sæson 2 afsnit 3. (Foto: HBO)

»Og her har vi to dronninger, som står på kanten af en ødelæggende krig. De ved, at de kan spare en masse liv ved at lade være. Og det hører jeg ikke, andre karakterer skænke en tanke«, fortæller hun.

»Så jeg er virkelig imponeret over, hvor up to date fortællingen faktisk er. Derfor har jeg virkelig også overvejet mange gange at sende et fanbrev til Ryan (Condal, red.), som er showrunner på serien. For jeg er dybt imponeret. Men jeg tænker, at han får fanmail nok i forvejen«, siger hun og griner.

Hvordan lander man lige en rolle i tidens største serie?

»Jeg kendte seriens caster og blev kaldt ind, men jeg vidste ikke til hvad. I første omgang aflagde jeg faktisk audition til en helt anden rolle end Jeyne Arryn«, siger Amanda Collin og holder en lang kunstpause, så jeg falder i med begge ben.

Hvad var det for en rolle?
»Ha! Det kommer jeg selvfølgelige ikke til at sige«, lyder det lettere triumferende.

Det må have været stort at få rollen som Jeyne. Du følger jo i fodsporene på andre stærke danske skuespillere, som har været med i ’Game of Thrones’.

»Altså jeg blev naturligvis glad. Men sådan som det ofte er, når lander man sådan nogle helt vilde ting, så sker det, når det i forvejen går godt. Så det gjorde ikke så stort indtryk, som hvis jeg nu havde haft nul kroner på bankkontoen«.

»Så jeg tænkte egentlig bare – ‘nå okay. Ej, hvor fedt. Grineren. Så tager vi det med!’, da jeg fik opkaldet. Og så gik det jo pludselig stærkt«.

»Jeg havde ikke set sæson ét (af ’House of the Dragon’, red.), så da jeg begyndte at flyve til London for at få tilpasset mit kostume, sad jeg på flyet og bingede den«.

Ved du, hvad det kommer til at ske med din karakter?
»Nej, det gør jeg faktisk ikke. Jeg er helt blank. Og jeg holder mig fra internettet. For jeg elsker alligevel at leve i nuet«, siger hun.

»Jeg elsker simpelthen det her liv, som jeg bare svømmer rundt i. Og jeg elsker, når jeg får lov til at klæde mig ud og dykke ind i en anden energi«.

»Så jeg prøver virkelig at holde mig fra spoilers. Også fordi alt kan ske. Der er jo ingen, der kan have en jordisk chance for at vide, hvad folkene bag serien kan finde på«.

Amanda Collin. (Foto: Therese Lærke/Soundvenue)

»Jeg ved, at der kommer en sæson tre. Men det kan jo godt være, at de får lyst til at indspille den, hvor det hele foregår fra en drages synsvinkel eller noget i den stil! Og så kan det hele jo være lige meget«.

»I mit arbejde afstår jeg egentlig ret meget fra at danne en karakter udover det, som jeg bliver bedt af instruktøren om at spille. Det er sjovt at blive klædt på, fuldstændig som en påklædningsdukke, og sige nogle replikker og håbe på, at det passer ind i deres vision. Det synes jeg er virkelig, virkelig sjovt«.

I ’Game of Thrones’, som foregår 200 år før ’House of the Dragon’, møder man den ret skeptiske Lysa Arryn. Hun styrer – ligesom Jeyne –The Eyrie, ene kvinde. Har du ladet dig inspirere af, hvordan Kate Dickie spillede rollen?

»Jeg har ikke kigget på, hvordan andre har portrætteret Arryn-karakterer. For det ville jo lidt svare til, at man skulle tage sig af, hvad ens tip-tipoldebarn render og laver. Og det kan man jo ikke rigtig tage sig af eller gøre noget ved«.

Meget godt i vente

’House of the Dragon’ er baseret på en fiktiv historiebog af George R.R. Martin kaldet ’Fire & Blood’.

Her kan man læse om Jeyne Arryns slægtshistorie, som af snørklede, klassisk incestuøse og mystiske Targaryen-veje forbinder hende med Aemma. Det er Rhaenyras mor, som på brutal vis mister livet i barselssengen i begyndelsen af første sæson.

‘House of the Dragon’ sæson 2. (Foto: HBO)

I det fiktive opslagsværk står det også beskrevet, hvordan Jeyne Arryn, som kun er et par år ældre end Rhaenyra, nådesløst holder sin rebelske fætter fanget i en af The Eyries berygtede »sky cells«.

Det er en let skånende fængselscelle, flere kilometer over havniveau, uden endevæg.

Dén, og et frygtindgydende hul i gulvet i riddersalen, kaldet The Moon Door, kommer Tyrion Lannister (godt 200 år senere) til at skifte ubehageligt bekendtskab med i ’Game of Thrones’.

I ’Fire & Blood’ spiller Jeyne Arryn en stor rolle i den kommende dragekrig. Så mon ikke vi kommer til at se den danske skuespiller gøre brug af nogle af The Eyries ikoniske redskaber.

Hvordan har du det med højder, Amanda?
»Altså…«, lyder det lidt tøvende.

»Jeg tror ikke jeg skal op til den der klippe i Norge, hvor der lige er en person, der er faldet ned. Du ved den der, hvor folk hænger ud over og tager selfies? Hvilket jo rimelig meget er mit slot. Faktisk er der nok ikke det sted, som minder mere om Trolltunga-klippen, end mit slot«.

»Men der er det jo heldigt, at jeg er skuespiller! Og virkelig god til at snyde. For Jeyne har det fint med højder. Amanda… Ikke så meget«.

‘House of the Dragon’ kan ses på Max.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af