‘Skywalkers: A Love Story’: Nervepirrende Netflix-dokumentar forløber som en velsmurt heist-film

‘Skywalkers: A Love Story’: Nervepirrende Netflix-dokumentar forløber som en velsmurt heist-film
'Skywalkers: A Love Story'. (Foto: Netflix)

»Denne film indeholder ekstremt farlige og ulovlige aktiviteter. Forsøg ikke at efterligne dem«, siger en tekst som det første i ’Skywalkers: A Love Story’.

Hovedpersonerne i den nye Netflix-dokumentar, instrueret af Jeff Zimbalist og Maria Bukhonina, lever nemlig en vanvittigt dristig tilværelse som såkaldte »roofers«.

Russerne Angela Nikolau og Ivan ’Vanya’ Beerkus tjener således til dagen og vejen ved at klatre op på toppen at skyskrabere – uden sikkerhedsudstyr og lovhjemmel – for at fotografere og filme deres bedrifter og sende det ud til tusindvis af Instagram-følgere.

Undertitlen ’A Love Story’ dækker over de unge vovehalses romantiske relation. For undervejs i dokumentaren følger vi ikke bare deres potentielt halsbrækkende ekstremsport, men også parrets udvikling over flere år – først som konkurrenter, dernæst som kollegaer og i sidste ende som kærester, der oplever både op- og nedture.

‘Skywalkers: A Love Story’. (Foto: Netflix)

For os dødelige kan det være en kende svært at sætte sig ind i, hvorfor Angela og Vanya har lyst til at risikere liv og lemmer. Måske man kan se dem som en yderliggående gren af den almene trang til at skille sig ud på sociale medier – de er vel i grunden en slags ekstreme influencere, der lever af at bære sponsoreret tøj i højderne.

Vanya forbliver en halvmystisk (eller måske bare småkedelig) person gennem filmen. Angela åbner sig derimod op for instruktørerne ved at dele sin særprægede opvækst.

Det giver pludselig ret god mening, at hun er gået roofer-vejen, når man finder ud af, at begge hendes forældre var akrobatiske cirkusartister, da hun var barn. Hun har øjensynligt arvet deres mentalitet og lever sit liv som en performance. Måske også, indrømmer hun, fordi den lille familie var mest lykkelig, dengang forældrene (som siden gik fra hinanden og fik helt almindelige jobs) svingede rundt oppe under cirkusteltdugen.

‘Skywalkers: A Love Story’. (Foto: Netflix)

Apropos performance: Nogle gange undervejs kan man godt mistænke, at de medvirkende har haft lidt for meget kontrol over filmportrættet.

Flere gange beder parret filmfotografen om at slukke for kameraet, fordi de er kommet op at toppes, hvilket åbenbart helst ikke skal med. Og løbende strøer hovedpersonerne, med påfaldende kunstige fortællerstemmer, en række cheesy guldkorn ud over filmen, herunder »grænser findes kun i vores hoveder« og »vores fulde potentiale er på den anden side af frygten«.

Her trækker instruktørerne, der uden tvivl er medansvarlige, lovligt meget på fiktionsgreb og moraler fra amerikanske publikumsbaskere.

Til gengæld føles ’Skywalkers: A Love Story’ også som en Hollywood-storfilm på den helt rigtige måde, når det kommer til optagelserne fra Angela og Vanyas vanvittige klatreture – filmens klart stærkeste element.

Vi er løbende med dem oppe i helt utrolige højder, både gennem episke droneskud og svimlende POV-optagelser fra GoPro-kameraer, som de to roofers har siddende på kroppen. I stil med Oscar-vinderen ’Free Solo’ fra 2018 taber man pusten og får sved på panden af Angela og Vanyas badutspring. Det bliver ikke mindre nervepirrende af, at de ofte bare er iklædt jeans og hverdagssneakers.

Spændingen stiger yderligere, når de af og til er lige ved at blive opdaget af vagter og politibetjente. Man får et sug i maven, når de rent faktisk bliver opdaget og pludselig er på flugt fra ordensmagten.

‘Skywalkers: A Love Story’. (Foto: Netflix)

Den lidt konstruerede opbygning af fortællingen giver pote, når vi kommer til sidste halve time, det store klimaks.

De medvirkendes forhold, arbejde og (ej at forglemme) liv er på spil, da de beslutter sig for at bestige verdens andenhøjeste skyskraber, Merdeka 118 i Kuala Lumpur, mens den bliver færdigbygget, som de første roofers nogensinde.

Herfra forløber ’Skywalkers: A Love Story’ som en velsmurt heist-film, med alt hvad det indebærer af minutiøs planlægning, intens udførelse og uventede overraskelser, som risikerer at sætte alt over styr.

Den seance kunne en amerikansk actionfilm faktisk næsten ikke have toppet.


Kort sagt:
’Skywalkers: A Love Story’ er bygget op som en storladen og romantisk Hollywood-actionbasker – på både godt og ondt.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af