Will Smith er tilbage i varmen – og vi kan godt tillade os at byde ham velkommen

Den nye ’Bad Boys’ er blevet et overraskende stort hit ved billetlugerne. Det rejser spørgsmålet: Er det ok, at Will Smith synes at have udstået sin straf?
Will Smith er tilbage i varmen – og vi kan godt tillade os at byde ham velkommen
Will Smith. (Foto: Emma McIntyre/Getty Images)

KOMMENTAR. To år, to måneder og 16 dage.

Så lang tid siden er det, at Will Smith torpederede op på Oscar-scenen og i bedste sendetid langede en lussing på Chris Rocks venstre kind, efter komikeren havde joket med skuespilstjernens hustru Jada Pinkett Smiths skaldede isse.

Nu er Smith tilbage. Sådan rigtigt tilbage.

Nogle omtalte allerede »Will Smith« og »comeback« i samme åndedrag, da slavefilmen ’Emancipation’ fik premiere på Apple TV+ blot et halvt år efter Oscar-skandalen i 2022, men filmen gik nærmest øjeblikkeligt i glemslen.

Op til premieren på ’Bad Boys: Ride or Die’ i sidste uge har medierne igen været optaget af comebackfortællingen omkring den 55-årige skuespiller.

Men først nu er det på sin plads at fastslå, at Will Smith er tilbage i varmen.

Den fjerde film om det rapkæftede politimakkerpar Mike Lowrey og Marcus Burnett – spillet af Smith og Martin Lawrence – er nemlig blevet et overraskende stort hit ved billetlugerne.

‘Bad Boys: Ride or Die’. (Foto: Frank Masi)

’Bad Boys: Ride or Die’ indtjente over weekenden 100 millioner dollars på toppen af biografernes hitliste på verdensplan, hvilket er den bedste åbning for en film med en voksen R-rating siden ’Oppenheimer’ sidste år. Biograferne ikke mindst i USA har ellers fået en horribel start på sommeren, hvor film som ’The Fall Guy’ og ’Furiosa: A Mad Max Saga’ har skuffet, men nu er Will Smith altså dagens mand i skysovs.

Populariteten slår også igennem i Danmark. Her er filmen ligeledes gået direkte ind som nummer ét i biograferne med et billetsalg på flotte 45.000.

Med andre ord: Lussingen er glemt, og publikum anser igen Will Smith som den garant for energisk, charmerende ramasjang, der også var kernen af hans image før. I hvert fald når hans medvirken er knyttet op på en elsket, nostalgiduftende franchise, som aldrig kunne eksistere uden ham.

Men er det egentlig rimeligt, at vi allerede har fortrængt, at manden tyede til vold for rullende kameraer?

Tre trin mod tilgivelse

Publikums evne til at vende det blinde øje til er sjældent specielt gennemskuelig eller konsistent.

Mens man ikke kan se for sig, at Harvey Weinstein nogensinde skulle kunne få et comeback, har andre skandaleombruste stjerner indimellem lykkedes med at vende succesfuldt tilbage på den helt store scene, fra Mel Gibson til Tom Cruise.

Om Kevin Spacey eller Johnny Depp nogensinde kommer tilbage til fordums storhed, tvivler jeg stærkt på, men alt tyder altså på, at Will Smith har bragt sig i en position, hvor fortiden kan få lov at hvile.

Will Smith slår Chris Rock under Oscar-showet. (Foto: Neilson Barnard/Getty Images)

Det har han gjort ved at følge de tre trin mod tilgivelse: 1) Han har sagt undskyld, undskyld og undskyld og har ytret ønske om og vilje til at forbedre sig. 2) Han har holdt lav profil. I to år efter The Slap har han i det store hele holdt sig væk fra sociale og etablerede medier og ladet tiden hele såret i relationen til sine fans.

3) Han holder nu øjnene på bolden. De seneste uger er han gået i fuld promotion-mode for ’Bad Boys: Ride or Die’. Han lægger videoer op fra premiererne rundt omkring i verden, hvor publikum tydeligvis stadig elsker ham, og han sniger sig ind til ordinære visninger af filmen, hvor folk går amok, når de ser ham på vej ud.

Hvilket menneske er Will Smith? Det er lige meget. Han er en filmstjerne, og vi hylder ham for det, han bringer til lærredet, frem for den, han er bag ved, som vi har gjort med filmstjerner siden mediets barndom.

Straffen er udstået

Jeg var blandt dem, der i dagene efter lussingen var chokeret over, hvor mange der forsvarede ham, også herhjemme. Og jeg synes også, det er helt fortjent, at han har tilbragt de seneste år i Hollywood-karantæne. Det har blandt andet betydet, at en fortsættelse til Netflix’ ’Bright’ er blevet skrinlagt, at ’Emancipation’ floppede, at hans produktionsselskab Westbrook er i store økonomiske problemer, og at den aktuelle ’Bad Boys’ blev udskudt.

Når man er et globalt forbillede, er det kun fair, at det har alvorlige konsekvenser, når man overfalder en anden mand på Hollywoods største og vigtigste aften, mens hundrede millioner af seere kigger med.

Men selvfølgelig skal straffen stå mål med forbrydelsen. Og selvfølgelig skal en lussing ikke udløse livstidsstraf.

I Danmark er den typiske straf for et knytnæveslag betinget fængsel i 30-40 dage, der kan omsættes til 40-60 timers samfundstjeneste. Bare lige for at placere en form for målestok.

Her skulle der være et Instagram-opslag, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Man kan sagtens argumentere for, at Will Smith her mere end to år efter sin ugerning har fortjent vores tilgivelse. Og selvom der for mig personligt er slået et evigt skår i hans ry og omdømme, fortjener alle trods alt en chance mere.

Med den nye ’Bad Boys’-films succes er det tydeligt for Hollywood, at Will Smith i den rette kontekst stadig sælger billetter. Han kommer utvivlsomt også i fremtiden til at headline store blockbusters.

Om han så også kan vende tilbage til de prestigefilm a la ’Ali’ og ’King Richard’, hvor han skal tages seriøst på en anden måde end som underholdende filmstjerne, er et mere åbent spørgsmål.

Måske skal han slet ikke prøve at nærme sig roller i film, der bejler om priser. Én straf har han jo i hvert fald ikke udstået: Han har stadig otte år tilbage af sin 10-årige udelukkelse fra Oscar-showet.

’Bad Boys: Ride or Die’ kan ses i biografen.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af