Halvårets 10 største skuespilgennembrud – truslen mod Timothée Chalamet og et uforglemmeligt par

Første halvdel af 2024 har allerede kastet nogle solide gennembrud af sig. Vi fremhæver 10 skuespillere, vi forhåbentlig kommer til at se meget mere af.
Halvårets 10 største skuespilgennembrud – truslen mod Timothée Chalamet og et uforglemmeligt par
'The Holdovers'. (Foto: Seacia Pavao / Focus Features)

Dominic Sessa, ‘The Holdovers’

Nogle meme-typer påstår, han ligner en mus, hvis drøm om at blive til en mand er blevet opfyldt. Og han har selv gjort opmærksom på, at hans efternavn er »asses« stavet bagfra.

På en måde passer det meget godt til det 21-årige skuespiltalents historie. Han var nemlig en mere eller mindre uprøvet kostskoleelev i New England, da han ved et lykketræf endte med at få hovedrollen i Alexander Paynes Oscar-vindende ‘The Holdovers’. Her imponerede han som den efterladte lidt Holden Caulfield-agtige Angus Tully, der lader sin vrede og svære familieforhold gå både komisk og rørende ud over Paul Giamattis firkantede lærer Paul Hunham. 

Ligesom det følsomme 70’er-drama, der fik kritikerstanden til at skrige »they don’t make them like that anymore«, er der noget ved Dominic Sessas vej til stjernerne og plads i landskabet, der virker lidt uden for tid og sted. 

Alligevel skulle han dog ikke stå på den røde løber i mere end et par sekunder for at få internettet til at gå amok og udnævne ham til den nye Timothée Chalamet (»your bob dylan drip is too immaculate. your timeless beauty swag is too unreal. timothee chalamet is gonna kill you«, lød et viralt tweet mere præcist). Ironisk nok var Oscar-uddelingen første gang, Dominic Sessa havde en smoking på i sit liv. 

Sessas første rolle lægger utvivlsomt pres på de kommende. Dog har han tre ganske forskellige projekter linet op: detektivthrilleren ‘Now You See Me 3’, komedien ‘Oh. What. Fun.’ fra ‘The Idea of You’-aktuelle Michael Showalter og dramaet ‘Tow’ med blandt andre Rose Byrne, Octavia Spencer og Demi Lovato på rollelisten.  

‘May December’. (Foto: Scanbox)

Charles Melton, ‘May December’

Fra Disney Channel-teenager til Hollywoods A-liste er efterhånden en hedengangen transformation (læs: Austin Butler). Samtidig har folk som Robert Pattinson og Jacob Elordi vist vejen fra teen-heartthrob til højtprofileret filmstjerne. 

Og så er der Charles Melton. Som tager image-transformationen til nye højder med sin vej fra hot jock i Netflix-serien ‘Riverdale’ til Julianne Moores bævrende groomingoffer i Todd Haynes ‘May December’. 

En rolle han spillede så overbevisende, at mange udnævnte hans manglende Oscar-nominering til et kæmpe tyveri. 

Den fortsatte retning for Meltons karriere lader bestemt også til at leve op til hans hidtige image-skift. 

Den 33-årige skuespiller er på rollelisten til den næste sæson af Netflix-hittet ‘Beef’, hvor han danner par med det unge stjerneskud Cailee Spaeny fra ‘Priscilla’ og ‘Civil War’. Eftersigende spiller de dramatisk double med Carey Mulligan og Oscar Isaac. Melton er også castet til Alex Garland og Ray Mendozas kommende Irak-krigsfilm ‘Warfare’ og så spiller han over for Rebel Wilson og K-Pop-stjernen Joohoney i en komedie om en K-pop-gruppe, der strander i Texas inden en gigantisk koncert i Madison Square Garden. 

Som krymmel på en i forvejen lovende eklektisk karrieresoftice spiller Charles Melton også overfor Elizabeth Olsen i psykokomedie-instruktøren Todd Solondz’ kommende film ‘Love Child’ om et 11-årigt barn, der er så manipulerende, at han ødelægger sin mors liv. 

Viilbjørk Malling Agger i ‘Fuld af kærlighed’. (Foto: Andreas Bastiansen/Nimbus Film)

Viilbjørk Malling Agger, ‘Fuld af kærlighed’ 

Da Lars Ranthes alkoholiserede far i Christina Rosendahls ‘Fuld af kærlighed’ bliver mødt af sin families intervention hjemme i stuen, går han amok og smider misbrugsvejlederen ud af huset.

Her er det den 20-årige datter Sofia, der får faren tilbage på plads. Og det siger ikke så lidt om kun 26-årige Viilbjørk Malling Agger, hvor naturligt hun tager kontrollen midt i kaosset. 

Den unge skuespiller er bestemt heller ikke faget fremmed. Som datter af Petrine Agger og Søren Malling har hun fået det ind med modermælken, og som 17-årig fik hun sin første filmrolle over for Viggo Mortensen i settler-dramaet ‘Jauja’. 

Sidste år imponerede Viilbjørk Malling Agger også i ‘Asfalt’ i en helt anden boldgade som bandende trucker-datter, men også som brændt barn. 

I ‘Fuld af kærlighed’ bliver den unge kvindes byrde filmens underspillede kraftfelt, og Malling Agger bærer den personlige fortælling umådeligt voksent i mål. Det er en hjerteskærende, hjertelig og meget lovende præstation. 

‘Fallout’. (Foto: Prime Video)

Ella Purnell, ‘Fallout’

Ella Purnells ansigt er ikke sådan et man lige glemmer. Og selvom ‘Yellowjackets’-fans derfor også allerede kan genkende hende som fodboldholdets bitchy queen B Jackie, der lider en bidsk skæbne, er det i 2024’s hidtil bedste storserie ‘Fallout’, hun for alvor bryder lige så stort igennem. 

Med øjne så store som tekopper ligner den 27-årige brite lidt en victoriansk Pixar-figur. Det gør hende dog også perfekt til det post-atombombede univers i spiladaptationen, hvor hun imponerer som den gæve helt Lucy MacLean. Purnell tager os med rejsen fra blåøjet bunkerbeboer til ranger i en dystopisk verden med enormt overskud. Vi glæder os allerede til flere sæsoner i hendes selskab. 

‘The Idea of You’. (Foto: Prime Video)

Nicholas Galitzine, ‘The Idea of You’

Nicholas Galitizine har fortalt til The New York Times, at han aldrig har følt sig pæn i sit liv. 

Det har de fleste, der har set ham på skærmen dog nok følt, at han var. Med roller i tilbedte YA-filmatiseringer som ‘Red, White & Royal Blue’ er den 29-årige brite blevet heartthrob for en meget dedikeret fangruppe. 

I år fik han dog et mere alment voksent gennembrud som den 24-årige popstjerne Hayes Campbell i ‘The Idea of You’, der forelsker sig hovedkulds i Anne Hathaways lækre 40-årige gallerist og solomor Solène. 

Efter prinseroller i ‘Cinderella’, ‘Red, White & Royal Blue’ og ‘Mary & George’ fik han endelig lov til at spille… en popstjerne i ‘The Idea of You’ stedet for. Det næste, han er annonceret til, er dog rollen som Eternias Prins Adam (aka. He-Man)  i live action-nyindspilningen af 80’er-kitschede ‘Master of the Universe’. Man forstår godt, hvis Nicholas Galitzine i lyset af sin kommende prinse-rolle har lyst til at efterligne Michael Corleones »just when I thought I was out, they pull me back in«-udbrud fra ‘The Godfather 3’. 

Tidligere har Galitzine vist sin sans for at punktere machoidealer i high school-komedien ‘Bottoms’, så forhåbentlig tager han lidt af selvironien med til rollen som den grydehårede actionmand i ‘Masters of the Universe’.

 

Ambika Mod som Emma Morley i ‘One Day’. (Foto: Netflix)

Ambika Mod, ‘One Day’ 

Ambika Mod leverede årets mest menneskelige og hjerteknusende seriepræstation som Emma Morley i ‘One Day’. Efter at have gjort mere eller mindre det samme i rollen som Shruti i hospitalsserien ‘This is Going to Hurt’, har hun sans for tørkomiske surprise-angreb på tårekanalerne.  

Ambika arvede i Emma Morley en karakter, der stod bestseller-forlæggets millioner af læseres hjerter nær, og som ovenikøbet allerede var fortolket af Anne Hathaway på knap så elsket vis. 

Dog viste det unge talent at være det perfekte valg til at reinkarnere den bedrevidende arbejderklassepige. Og med sin indiske baggrund tilførte Mod også karakteren en racedimension, der gav genindspilningen endnu mere kompleksitet . 

Efter at have leveret to så fuldbyrdede heartbreaks tør man næsten ikke tænke på, hvad den 28-årige britiske skuespiller finder på at udsætte os for næste gang. Men lige Ambika Mod må gerne få os til at græde igen og igen. 

‘One Day’. (Foto: Netflix)

Leo Woodall, ‘One Day’

Hvis man efter Leo Woodalls præstation som det elskelige skvat Dexter Mayhew i ‘One Day’ har sat ham i isolation i førsteelsker-kassen, er der noget, man har glemt. 

Nemlig at den 27-årige brite udover være flot og charmerende, som en ung Leonardo DiCaprio, faktisk allerede har bevist, hvordan han kan vende sit gode udseende på hovedet fra det ene øjeblik til det andet. Det var tilfældet i hans rolle i ‘The White Lotus’, hvor hans Jack (?) gik fra sød lad til fuld og udspekuleret idiot. 

I ‘One Day’ viser både han og medspilleren Ambika Mod desuden begge deres værd, når de subtilt vokser med karaktererne over seriens 20 år lange fortælling. 

Til næste år får vi Leo Woodall at se i ‘Bridget Jones’-fortsættelsen, hvor han siges at spille Renée Zellwegers unge elsker. Derudover venter en rolle i ‘Zodiac’-producer James Vanderbilts kommende krigsfilm ‘Nuremberg’ med Michael Shannon og Russell Crowe på programmet.

‘The Holdovers’. (Foto: Seacia Pavao / Focus Features)

Da’Vine Joy Randolph, ‘The Holdovers’

Det er mere end ti år siden Da’Vine Joy Randolph blev Tony-nomineret for første gang. Og selvom den Yale-uddannede skuespillers birollepræstationer i alt fra Lady Reed i ‘Dolemite is My Name’ til politibetjent i ‘Only Murders in the Building’ og pladepusher i ‘High Fidelity’ ingenlunde er gået ubemærket hen, er der ingen tvivl om, at Randolph først nu har fået sit store gennembrud. 

Som den forladte kostskoles sorgplagede kantinedame i Alexander Paynes ‘The Holdovers’ fik hun endelig mulighed for at vise sit talent som andet end komisk sidefigur, selvom hun er fremragende til begge dele. 

Det blev da også hendes indtagende dramatiske præstation, der sikrede hende priser ved størstedelen af de prominente amerikanske prisuddelinger med Oscars som kulminationen på det hele. 

Hendes fremtidsplaner stikker i flere retninger. Udover en række komedieprojekter såvel som endnu en omgang ‘Only Murders in the Building’ rygtes Randolph at have en rolle i Michel Gondrys kommende musical ‘Atlantis’, der er baseret på Pharrell Williams’ opvækst i Florida. 

‘Master of the Air’. (Foto: Apple TV+)

Callum Turner, ‘Masters of the Air’

Callum Turner rykkede overordentligt op i stjernehierarkiet. Først og fremmest som del af et hypet ungt stjernecast i Apple TV+-serien ‘Masters of the Air’ over for Austin Butler, men også med god hjælp fra den påhængsfame, det giver at være kæreste med Dua Lipa. 

Selvom det hjælper, kommer man dog ikke nødvendigvis langt kun på berømte bekendtskaber. Og at Callum Turner har gearet til at træde i karakter som en af Hollywoods mest lovende førstemænd, efterlader især ikke præstationen i ‘Masters of the Air’ nogen tvivl om. 

Snart vil han kunne opleves overfor norske Kristine Kujath Thorp og svenske Gustav Lindh i ‘A Prayer for the Dying’ i et drama om skandinaviske immigranter i Wisconsin i efterdyndingerne den amerikanske borgerkrig. 

Thomas Schubert i ‘Rød himmel’. (Foto: PR)

Thomas Schubert, ‘Rød himmel’

Det er ikke mange ting, den unge og uhørt øretæveindbydende forfatter Leon reelt siger i Christian Petzolds fremragende ‘Rød himmel’, der handler om en gruppe unge menneskers sommerhustur, der går skævt på både sexet og tragisk facon. 

Men der er ikke den følelse, der ikke karter rundt i hans ansigt og gestik. Aldrig har nogen været så gennemført frustreret i et hovent hør-sæt, som den 30-årige østriske skuespiller Thomas Schubert

Schubert har en pæn portion tysksprogede roller på cv’et, men forhåbentlig er ‘Rød Himmel’ ikke det sidste, vi har set til hans forsmåede Fedtmule-blik i international sammenhæng. 

‘How to Have Sex’. (Foto: Angel Films)

Mia McKenna Bruce, ‘How to Have Sex’

Man er revet med fra start, da ‘How to Have Sex’s tre teenagepiger på drukferie i Grækenland skriger barnligt med på dakke-omkvædet fra EDM-landeplagen ‘Head & Heart’ i renhjertet begejstring over charterferiens potentiale. 

Mest scenestjælende er dog Mia McKenna Bruce, der har hovedrollen som den klemte 16-årige Tara, der for alt i verden bare gerne vil have sin første gang i hus. En rolle hvis usikkerhed bag neongrønne skumdiskooutfits kun bliver mere overbevisende, når man ved, at hun i virkeligheden er voksen og har et barn.

Den 27-årige brite er alt andet end grøn og har siden sin debut i sæbeoperaen ‘Eastenders’ som 10-årig haft et hav af småroller i alt fra hjemlige engelske krimier til Netflix-baskeren ‘The Witcher’ til hovedroller i teenserier som ‘Vampire Academy’ og ‘Get Even’. Alligevel markerer ‘How to Have Sex’ hendes store kritiske gennembrud, hvor hun fik en BAFTA med på vejen. 

Til næste år agerer hun frontkvinde i Netflix’ forsøg på at genopfinde Agatha Christie for en ny generation, som hovedrollen i ‘The Seven Dials Mystery’.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af