Emilia Clarke fortæller ærligt om voldsomt sygdomsforløb: »Jeg bad hospitalspersonalet om at lade mig dø«

Emilia Clarke fortæller ærligt om voldsomt sygdomsforløb: »Jeg bad hospitalspersonalet om at lade mig dø«
Emilia Clarke under sidste års Cannes Film Festival. (Foto: Tristan Fewings/Getty Images)

»Netop som alle mine barndomsdrømme så ud til at gå i opfyldelse, var jeg tæt på at miste først min forstand og så mit liv. Jeg har aldrig fortalt denne historie til offentligheden, men nu er det tid«.

Sådan indleder ’Game of Thrones’-stjernen Emilia Clarke et personligt og ærligt essay i The New Yorker. Her fortæller hun, at samme år hun begyndte at arbejde på serien, oplevede hun et anfald af subaraknoidalblødning – en form for hjerneblødning med en dødelighed på omtrent en tredjedel af alle patienter.

»Jeg nåede hen til toilettet, sank ned på knæ og fortsatte med at være ekstremt og voldsomt syg. Samtidig begyndte smerten – en spiddende, stikkende, pressende smerte – at blive værre«, fortæller hun om anfaldet.

»Så, pludselig, blev alt larmende og sløret. Jeg husker lyden af en sirene, en ambulance: Jeg hørte nye stemmer, nogen sagde, min puls var svag. Jeg kastede galde op«.

En risikabel, tre timer lang operation fulgte. Den gik som planlagt, men den på det tidspunkt 24-årige skuespiller begyndte at lide af en bivirkning: Afasi, manglende evne til at bruge sproget. Clarke vidste, hvad det betød for hendes karriere, og det var en overvældende tanke for hende.

»Jeg havde lyst til at trække stikket. Jeg bad hospitalspersonalet om at lade mig dø. Mit arbejde – hele min drøm om, hvordan mit live ville være – handlede om sprog, om kommunikation. Uden det var jeg fortabt«.

Afasien forsvandt, og måneder senere var hun tilbage på ’Game of Thrones’. I to år arbejdede hun og fortalte sig selv, at alt var i orden, selvom hun oplevede konstant udmattelse.

»Skal jeg være fuldkommen ærlig, troede jeg, hvert minut hver dag, at jeg skulle dø«.

To år senere blev hun opereret som en foranstaltning, men proceduren gik galt, og i månederne der fulgte på hospitalet, var Clarke sikker på, at hun ikke ville overleve. Men hun kom sig, og lider i dag ikke af nogen følgevirkninger. I essayet udtrykker hun dyb taknemmelighed over for dem, der tog sig af hende under forløbet, og oplevelserne har fået hende til at starte en velgørerende organisation, SameYou, til hjælp for alle dem, der har været igennem noget lignende, men ikke har de samme midler til rådighed.

Læs også: Jordan Peele om sin nye film ’Us’: »Jeg var nødt til at se mine egne dæmoner i øjnene«

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af