Fem af årets bedste komedieserier er landet – så hvorfor hulen kan vi ikke se dem herhjemme?

En 20-something fuck-up, der forelsker sig i en hot præst. En overvægtig ‘SNL’-komiker, der tager hævn over sin fatshamende boss. Og to voksne kvinder, der spiller 13-årige versioner af dem selv. Disse fem funklende komedieserier har fået en glødende modtagelse i USA. Nu kræver vi dem til de danske streamingtjenester.
Fem af årets bedste komedieserier er landet – så hvorfor hulen kan vi ikke se dem herhjemme?
'The Bisexual'.
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

At spille sig selv som teenager: ’Pen15’

Det myldrer frem med forfriskende frække ungdomsserier om hormonforvirrede teenagere a la ’Sex Education’ og ’Big Mouth’, men Hulus ’Pen15’ skiller sig ud fra genrefællerne med et bemærkelsesværdigt twist:

De to teenagepiger og BFF’s Maya og Anna spilles af seriens granvoksne skabere, komikerne Maya Erskine og Anna Konkle. Og nej, her er ikke tale om en omvendt ’30 going on 13’ eller ’Never Been Kissed’.

Erskin og Konkle giver den nemlig som sig selv anno 1999, mens deres klassekammerater og crushes spilles af rigtige unge. Kontroversielt? Jep. Underholdende? Også i den grad, ifølge adskillige begejstrede amerikanske anmeldere, der fremhæver hovedpersonernes outrerede, men overraskende overbevisende hovedspring ned i middle school-sumpen af spirende (LGBTQ-)seksualitet, 90’er-mode og bitch fights.

 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Aidy Bryants helt store gennembrud: ’Shrill’

Endnu mere komedieguld fra Hulu! ’Saturday Night Live’s Aidy Bryant har både udviklet og spiller hovedrollen i ’Shrill’, produceret af Elizabeth Banks og baseret på bogen ’Shirll: Notes from a Loud Woman’ af comediennen Lindy West.

Serien følger den overvægtige journalist Annie, der er på en selvudviklingsrejse for at favne sine former. En mission, der er godt på vej til at lykkes – ikke mindst da hun tager til et sprudlende pool party for overvægtige – indtil Annies chef fatshamer hende på arbejdspladsen. Annie er chokeret, men får afløb for sin vrede i en blogpost med titlen ’Hello, I’m Fat’, der hurtigt får enorm opmærksomhed – til chefens store fortrydelse.

Bryants præstation roses til skyerne af blandt andre New York Times og Rolling Stone (»’Shrill’ lader hende stråle som den stjerne, hun er«, skriver sidstnævnte), og seriens kropspositive budskab er akut relevant for at bryde med den klassiske komedieseriestigmatisering af overvægtige kvinder som punchlines.

 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Stortalent springer ud: ’The Bisexual’

Og vi bliver gud hjælpe mig i Hulu-land, der pt. slår et kæmpe slag for kvindedrevne seriefortællinger, fra komediegenren over dramafænomenet ’The Handmaid’s Tale’.

Stortalentet Desiree Akhavan, der spillede med i ‘Girls’ og sidste år modtog anmelderroser for ’The Miseducation of Cameron Post’, spiller selv hovedrollen i ’The Bisexual’, der udforsker og gør op med myterne omkring biseksualitet som en ’hipster-tendens’ igennem historien om Leila, der falder for en fyr efter at have slået op med sin lesbiske kæreste Sadie (Maxine Peake) igennem mange år.

Leila og Sadie kan imidlertid ikke undgå hinanden, eftersom de har et fælles tech-firma, og Leila kæmper med at springe ud som biseksuel over for sine homoseksuelle venner, samtidig med at hendes selvbillede vendes på hovedet – med både underholdende og smertefulde konsekvenser til følge.

Der er alt for langt mellem snapsene, når det kommer til film og serier, der går i kødet på biseksuelles konkrete erfaringer med kønnenes forskelle oplevet fra livet ’i midten’, hvorfor vi skal have ’The Bisexuel’ til en dansk streamingtjeneste.

 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Et helt afsnit i Insta Stories: ’Broad City’ sæson 5

Vi har mange gange lovprist Ilana Glazer og Abbi Jacobsens ’Broad City’, hvis første sæson landede i 2014, bedst som du måske troede, du var fed up med unge newyorkertøser.

For de to selvudnævnte slacker jewesses i den Amy Poehler-producerede komedieserie (baseret på webserien er samme navn), er der ikke noget, der hedder oversharing eller #TMI, og duoen slår således endegyldigt søm i girls-don’t-poop-myten. De approprierer en grænseoverskridende gross-out-humor, der førhen har været forbeholdt mænd, men den infantile toilethumor tjener faktisk et formål: Den forsvarer kvinders ret til at være akkurat lige så ulækre, luddovne og liderlige som drengerøvene.

Som serien har udviklet sig med årene, har Ilana og Abbi også vist sårbarheden i venindeskabet, men da Comedy Central lukkede og slukkede herhjemme, var det godnat til ’Broad City’ på danske skærme. Den femte og sidste sæson fik premiere i USA i januar, og det er slet og ret småskandaløst, at vi ikke kan se en af tidens absolut sjoveste serier herhjemme. Særligt fordi den nye sæson indeholder et helt afsnit kun fortalt i Instagram Stories som endnu et eksempel på, hvordan serien gennem årene har taget flere og flere forrygende stilistiske chancer.

 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Weltschmerz-dronning er tilbage: ’Fleabag’ sæson 2

Det britiske multitalent Phoebe Waller-Bridge gav os en af 2018’s bedste serier, da hun slap Sandra Ohs efterforsker og Jodie Comers iskolde psykopat løs i ’Killing Eve’ – og i år er serieskaberen aktuel med både opfølgeren til førnævnte (premiere i april på HBO Nordic) såvel som den længe ventede anden sæson af den geniale sadcom ’Fleabag’, hvori Waller-Bridge selv spiller hovedrollen som en millinneal-kvinde på kanten af et nervøst sammenbrud.

’Fleabag’ fik premiere i 2016, hvor vi kårede den som en af årets bedste, som en dyster og kulsortkomisk kusine til ’Girls’ og ’Broad City’ og spiddede hovedpersonens 20-something navlepillende weltschmerz blandet op med den meget reelle fysiske smerte ved at have mistet både mor og bedsteveninde inden for kort tid.

Fleabag knaldede alt med en pik for at føle sig valideret, skændtes med sin snerpede storesøster og clashede på det groveste med farens lede heks af en ny kone (Oscar-vinder Olivia Coleman fra ’The Favourite’). Og i det nye kapitel kommer der ekstra romantisk krydderi på livskrisen, da en lækker præst gør sin entre, spillet af ’Sherlock’s Andrew Scott i en sjælden leading man-rolle, og Fleabag deler en flirtende martini med selveste Kristin Scott Thomas.

Sæson 2 har allerede fået premiere på BBC, men eftersom det også er en Amazon-serie, må det da være et spørgsmål om, hvornår vi kan se den på Amazon Prime.

Læs også: De 20 mest ventede nye serier i 2019

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af