De 20 vigtigste spørgsmål før ‘Game of Thrones’-finalen

Efter otte år, syv sæsoner, 67 episoder og utallige chokerende dødsfald står slutningen på ‘Game of Thrones’ endelig for døren. Vi varmer op ved at stille de spørgsmål, vi brænder efter at få svar på i seriens seks sidste afsnit.
De 20 vigtigste spørgsmål før ‘Game of Thrones’-finalen

1. Hvem er Azor Ahai?

Den sagnomspundne helt, der vil genopstå for at redde verden, er ikke blevet nævnt ved navn i tv-serien, men Melisandre har ofte alluderet til myten. Den går sådan her: Når mørket lukker sig om verden, vil Azor Ahai blive genfødt og bandlyse mørket ved hjælp af sit sværd Lightbringer, som han tempererer ved at bore det igennem hjertet på sin elskede, Nissa Nissa.

I lang tid var Melisandre overbevist om, at Stannis Baratheon var hendes mand. Nu sætter hun sine penge på den genfødte Jon Snow, alias Aegon Targaryan, der (som profetien også forudsiger) er født »under en blødende stjerne« (Ned placerede det bloddryppende sværd Dawn, som havde en stjerne malet på skæftet, over Lyannas seng, da hun fødte Jon/Aegon i Tower of Joy). Spørgsmålet er så, hvem der er Jons ’Nissa Nissa’. Var det Ygritte? Eller skal han dræbe Daenerys (som jo har flirtet med machiavellistiske tilbøjeligheder af den slags, The Mad King ville have været stolt af) i skam over egen blodskam?

Det siges dog også, at Azor Ahai fødes »blandt røg og ild« og »vækker drager ud af sten«, hvilket passer bedre på Daenerys (født på vulkanøen Dragonstone) end Jon (og hvem er så hendes ’Nissa Nissa’? Viserion? Khal Drogo? Jon?).

Det kan selvfølgelig også være, at Daenerys og Jon tilsammen udgør Azor Ahai som en enhed. Profetier skal trods alt sjældent tages for pålydende. Og apropos går en anden populær fanteori på, at Jon Snows far Rhaegar Targaryan faktisk var Azor Ahai, sådan som han selv troede. I en mere metaforisk tolkning af profetien indtager Lyanna Stark her rollen som Nissa Nissa, der døde, da hun fødte Lightbringer, alias Jon Snow/Aegon Targaryan, som vil besejre mørkets kræfter.

Men der er også en sidste mulighed, og den bringer os til næste spørgsmål…

2. Vil Jaime slå Cersei ihjel?

Femte sæson begyndte med et flashback, hvor en ung Cersei besøgte en spåkone, som kom med flere forudsigelser.

Hun forudså blandt andet, at Cersei ville blive dronning, men kun for en stund, indtil en yngre og smukkere kvinde ville tage hendes plads og »alt du har kært«. Det forklarer Cerseis stedmoderlige attitude over for Margaery, men med det, vi ved nu, er det mere sandsynligt, at spåkonen refererede til Daenerys.

Den mest omdiskuterede forudsigelse bliver dog ikke nævnt i serien, men kun i bøgerne. Spåkonen fortalte Cersei, at hun ville blive kvalt ihjel af valonqar, som betyder lillebror på oldsproget højvalyrisk. Deraf Cerseis livslange had til Tyrion. Men Cersei har faktisk to yngre brødre. Hendes tvillingebror Jaime er nemlig født få sekunder efter hende, og han har netop (omsider!) vendt hende ryggen efter flere sæsoners tilløb.

Det ville være en græsk tragedie værdigt, hvis Jaime endte med at kvæle livet ud af sin elskede søster (og elsker). Og hvis Jaime var Azor Ahai (hvilket der er ting, der peger på, hvis ellers man læser profetien lidt metaforisk og mellem linjerne), kunne Cersei være hans Nissa Nissa.

3. Er Beric Dondarrion og Tormund Giantsbane døde?

Begge krigere befandt sig på Eastwatch, da The White Walkers – anført af den omvendte Viserion – angreb og væltede muren, og deres skæbne var uvis, da sæsonfinalen sluttede.

Traileren synes dog at bekræfte den mistanke, jeg da også havde forinden: ‘Game of Thrones’-forfatterne afliver ikke to fanfavoritter off-camera. Alt tyder på, at de to sejlivede krigere på mirakuløs vis har overlevet murens fald.

Hvor længe de overlever, er straks et andet spørgsmål. For serien har travlt med at decimere karaktergalleriet, og Beric og Tormund synes efterhånden at have udspillet deres roller.

4. Er Daenerys gravid?

Jon Snow og Daenerys Targaryan beseglede deres incestuøse affære med et svedigt, passioneret og vældig romantisk tante-nevø-knald i sæson 7-finalen. Forinden havde Daenerys fortalt en skeptisk Jon, hvad heksen Mirri Maz Duur engang fortalte hende, nemlig at Daenerys aldrig ville føde børn – i hvert fald ikke før solen steg op i vest og gik ned i øst, og havene udtørredes, og bjergene blæste i vinden som løv. Altså: Aldrig.

»Dragerne er mine børn. De er de eneste børn, jeg nogensinde vil få. Forstår du det?« sagde Daenerys til Jon (og seerne) i båden.

Det virker næsten lidt for tilfældigt at bringe moderskabsspørgsmålet på banen lige inden knalderiet i kahytten, hvis ikke der var en dybere mening med det. Og der var også lige Tyrion og Daenerys’ snak om arvefølge i afsnittet forinden. For ikke at tale om Jorah, der insisterede på, at Jon beholdt sværdet Longclaw med ordene: »May it serve you well. And your children after you«.

En Targaryan-baby ville gøre den incestuøse alliance endnu mere intrikat – og give os endnu en potentiel Nissa Nissa til samlingen.

5. Er Cersei?

Cersei smed en mindre bombe, da hun i slutningen af sæson 7 betroede Jaime, at hun var gravid igen – med hans barn. Talte hun sandt, eller var det et desperat forsøg på at give Jaime en grund til at blive hængende i hendes skørter? Og hvis det er sandt, går hun så tiden ud? Den tidligere omtalte spåkone fortalte Cersei, at hun ville få tre børn (Myrcella, Joffrey, Tommen), hvilket kan indikere, at fostret aldrig får verden at se.

6. Hvad gik det dér blik ud på, Tyrion?

Tilbage til Jon og Daenerys’ ’familiestund’. Kan du huske Tyrions misfornøjede blik, da han stod uden for døren som en anden voyeur? Hvad gik det lige ud på? Jeg håber virkelig ikke, det var jalousi, for det ville næsten være for fesent og Jorah Mormont-agtigt for den ellers så ufesne Tyrion, hvis han var forelsket i Daenerys (eller Jon Snow?). Men hvad ellers? Skulle han kende til deres fælles familiehistorie – og hvordan? Eller abonnerer han bare på den gamle truisme, at man ikke bør blande business og pleasure?

7. Hvad talte Cersei og Tyrion om?

Vi er stadig i sæson 7-finalen. Cersei og Tyrion, der sjældent har kunnet enes om noget som helst, har en tete-a-tete i dronningens gemakker.

Det starter vanligt anspændt, men bedst som Tyrion forventer, at Cersei vil beordre bødlen The Mountain til at hugge ham midt over, sker der noget. Hun tøver. Han drikker. De snakker. Og mødes. Lidt. Måske. Tyrion gennemskuer, at hun er gravid. Og så. Klippes der.

Hvad skete der, efter at kameraet slukkedes? Har de to søskende indgået en uhellig alliance, som involverer, at Tyrion stikker en (metaforisk) kniv i ryggen på Daenerys? Og hvad er i det hele taget Cerseis plan? Hun har sendt Pirat-Pilou af sted for at indforskrive lejesoldaterne i The Golden Company, men selv med en tusindtallig hær i ryggen vil hun være chanceløs over for The White Walkers. Er hun så megaloman, at hun ikke tager truslen alvorligt, eller har hun – endnu – et es i ærmet?

8. Vil Cersei brænde King’s Landing ned?

Som nævnt har Daenerys tidligere lignet en Mad Queen in spe, men de seneste par sæsoner har serien tilsyneladende taget hendes karakter i en anden retning. Til gengæld har en anden kandidat meldt sig på banen som The Mad Kings åndelige arvtager.

Men lad os først vende tilbage til sæson 2, hvor Daenerys besøgte det mytiske House of the Undying i Qarth. Her fik hun et syn af (blandt andet) tronsalen i Red Keep, der henstod tom og forladt, begravet i sne og aske.

Cersei har allerede demonstreret pyromaniske tilbøjeligheder, da hun i sæson 6-finalen ’Winds of Winter’ sprang The Great Sept (inklusive The High Sparrow, Margaery, Mace og Loras Tyrell og Lancel Lannister) i luften med wildfire. I takt med at hun drives endnu længere ud på vanviddets rand, virker det plausibelt, at hun til sidst vil skrige: Burn them! Burn them all! Og, hvem ved, måske blive kvalt af Jaime ’Kingslayer’ Lannister lige bagefter. Full circle. Så slipper Daenerys også for selv at ’knuse hjulet’, som hun har svoret at gøre.

9. Tager Jon Snow navneforandring?

Aegon Targaryan. Lyder eksotisk og fornemt. Men for os vil han altid være Jon Snow, som ingenting ved.

10. Vil Jon ride på en drage?

Naturligvis vil han det! George R.R. Martins serie hedder ’A Song of Ice and Fire’, og det henviser selvfølgelig til slaget mellem White Walkers’ ismonstre og de ildspyende drager. Men det henviser også til seriens egentlige hovedperson Jon Snow, som er halvt Ice (det kolde nord), halvt Fire (drageslægten Targaryan). Derfor skal han selvfølgelig fuldbyrde sin transformation, og hvilken mere symbolsk genfødsel som Targaryan end at debutere på drageryg?

11. Lærer Jon og Daenerys sandheden at kende?

Lad os være ærlige: Selvfølgelig gør de det. Men hvordan de reagerer på det, er straks et andet spørgsmål. Targaryan-æten har som bekendt stolte incestuøse traditioner, men hvad vil de mindre woke nordboere da ikke sige? Under alle omstændigheder bliver det en akavet reunion mellem Jon og Bran, som ikke har for vane at sugarcoate sandheden.

12. Kommer Cleganebowl til at ske?

Vi har ventet på det i årevis nu – det endelige, episke opgør mellem fanfavoritten The Hound og hans zombieficerede bror The Mountain, som engang stak sin lillebrors ansigt ind i ilden og vansirede ham, fordi Hunden havde leget med Bjergets legetøj. Der var lagt op til det ved topmødet i sæson 7-finalen, men efter udgangen på dét afsnit er det lidt svært at se, hvordan duellen skal komme i stand. Desuden: Hvor meget af Gregor Clegane er der egentlig tilbage inde i Cerseis personlige Frankenstein? Og ærligt talt: The Hound har da ikke en chance, har han?

13. Kommer ‘Braime’ til at ske?

Selv har jeg altid set Brienne og Jaimes relation som et venskab funderet på dyb gensidig veneration. Men mange andre har i dén grad shippet ‘Braime’ siden sæson 3, hvor Jaime mistede sin sværdhånd, blev sympatisk, reddede Brienne fra en bjørn og sprang i spabad sammen med den nøgne valkyrie. Nu hvor Jaime langt om længe har vendt Cersei ryggen og snuden mod (må vi formode) nord, har han måske friendzonet Brienne the Beauty for sidste gang.

14. Hvad var det, Melisandre prøvede at fortælle Varys?

»Oh, I will return, dear Spider. One last time. I have to die in this strange country, just like you«.

Melisandre har altid udtrykt sig i forblommede vendinger, og hendes kryptiske memento mori til Varys i sæson 7-finalen var ingen undtagelse.

Forinden havde hun fortalt eunuk-edderkoppen, at hendes hverv var fuldendt. Hun havde hvisket nok i kongers øren. Hun havde bragt is og ild sammen. Nu ville hun drage mod Volantis. Men hun ville vende tilbage til Westeros, for det var her, hun skulle dø. Ligesom Varys.

Hvad er det for en fremtid, den røde præstinde har set i flammerne?

Det kan meget vel hænge sammen med en oplevelse, Varys havde, dengang han blev kastreret. Tilbage i sæson 3 fortalte han Tyrion, at hans klareste minde fra den nat ikke var kniven eller kastrationen, men den stemme, han hørte i flammerne.

»Var det en gud, en demon, et trick? Jeg ved det ikke«, sagde han.

Kinvara, en anden rød præstinde, refererede direkte til denne oplevelse, da hun mødte Varys i Meereen.

»Du hørte en stemme kalde ud fra flammerne, husker du det? Skal jeg fortælle dig, hvad stemmen sagde? Skal jeg fortælle dig navnet på den, som talte?« spurgte hun en sjældent mundlam Varys.

Mit bud er, at vi får svar på de spørgsmål i sæson 8, og at svarene knytter an til Melisandres forudsigelse.

15. Hvad vil The White Walkers?

For en serie, der ofte har fået os til at sympatisere med sine bad guys og i det hele taget har udmærket sig ved at nuancere genrens manikæiske modstilling mellem god og ond, virker superskurkene, de frygtindgydende White Walkers, unægteligt lidt kedeligt endimensionelle til sammenligning. Er de virkelig bare en frostkold klimaallegori, en ustoppelig urkraft uden anden agenda end at udrydde alt og alle på deres vej?

Eller vil sæson 8 bibringe nye informationer om White Walkers og deres icecool imperator The Night King, som vil bløde denne bastante fortælling op?

Vi ved, at de oprindeligt blev skabt af de alfelignende Children of The Forest som led i krigen mellem dem og The First Men. Vi ved, at de er forbandet med en særlig magi. Vi ved, at de er bange for vand. Vi ved, at de bærer rundt på en seriøs grudge. Vi ved, at drageglas og valyrisk stål er deres kryptonit. Vi ved, at når en White Walker dør, dør også alle de wights, han har genoplivet. Vi ved, at du ikke kan fryse dem, for de er allerede is.

Det er, hvad vi ved. Det er faktisk ikke så meget her efter syv sæsoner. Og det ville klæde serien omsider at give hovedskurken et lidt dybere motiv end zombierne i ‘The Walking Dead’.

16. Vil Bran warge ind i Viserion?

Der er lagt i brændeovnen til en storslået drageduel, efter at The White Walkers formåede at omvende Viserion i sæson 7. Og mon ikke, snøft, Daenerys før eller siden bliver tvunget til at slå sit eget (is-/)ildspyende afkom ihjel?

En anden mulighed er, at Bran benytter sine omnipotente warg skills til at fjernstyre dragen, så den, for en stund, atter kæmper på det godes side. Og måske går i døden, for bestandigt, i en sidste heltedåd.

17. Er Bran The Night King/Bran The Builder?

Nu vi er ved Bran, så har hans særlige evner affødt et hav af teorier, nogle af dem langt ude, andre uhyre interessante.

Til den sidste kategori hører den populære teori, at Bran og den berygtede Night King er én og samme. Den går ud på, at Bran rejser tilbage i tiden i et forsøg på at omskrive historien og udviske The White Walkers’ eksistens. Han warger ind i The Night King, ligesom han gjorde med Hodor, men formår ikke at stoppe ham. I stedet ender han med at blive fanget inde i The Night King. Noget i den stil i hvert fald.

En anden tidsrejseteori går på, at Bran må være den sagnomspundne Bran the Builder, som i sin tid rejste muren for at holde The White Walkers ude. Igen i et forsøg på at ændre historiens gang, som i stedet endte med at bekræfte den. Andre igen mener, at det var den tidsrejsende Bran, som var stemmen i hovedet på The Mad King, der til sidst drev ham til vanvid og fik ham til at brøle »Burn them all!«

18. Får Arya udtømt sin liste?

Aryas dosmerseddel over personer, hun skal huske at få slået ihjel ved lejlighed, tæller følgende nulevende karakterer:

Cersei
The Mountain
Melisandre
Beric Dondarrion
Ilyn Payne (skrevet ud af serien, da skuespilleren blev alvorligt syg)
The Hound (taget til nåde og slettet fra listen)

Melisandre har allerede profeteret, at hun og Arya »will meet again«, så mon ikke Arya får æren af at gøre det af med den rødhårede gamling? Men hvad med de tre andre?

19. Er der ondt blod mellem Sansa og Daenerys?

Sansa er, klog af skade, lidt på vagt over andre mennesker nu om dage, og der har allerede været ansatser til mislyde mellem hende og hendes søskende. Hvordan vil hun modtage nyheden om, at Jon har knælet for (og knaldet med) tante Daenerys, der heller ikke har for vane at være vildt forekommende over for fremmede?

20. Hvordan slutter det?

Det helt store spørgsmål. George R.R. Martin har lovet en ‘bittersød’ slutning, men hvad indebærer det? Jon Snows død? Daenerys’ død? The White Walkers’ sejr?

Hvem dør, hvem vinder, og hvem sidder på Jerntronen (hvis den findes), når slaget er slut? Vi får svarene, når ottende og sidste sæson af ‘Game of Thrones’ løber over skærmen.

Men husk Ramsays bevingede ord:

»If you think this has a happy ending, you haven’t been paying attention«.

Valar morghulis.

‘Game of Thrones’ sæson 8 får premiere 15. april på HBO Nordic og C More.

Find hele vores ‘Game of Thrones’-optakt HER.

Læs også: En bøn til ‘Game of Thrones’ før finalen: Glem ikke, hvad der gjorde dig god

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af