’Guava Island’: Donald Glovers nye Childish Gambino-film er flot, farverig og flad

’Guava Island’: Donald Glovers nye Childish Gambino-film er flot, farverig og flad
Donald Glover i 'Guava Island'.

Var det bare det? Efter at have set den hypede og hemmelighedsomgærdede film optaget på Cuba med Donald Glover og Rihanna i hovedrollerne var jeg efterladt med en halvflad fornemmelse.

’Guava Island’ er en farverig og fornøjelig lille sag, men den er skuffende på grund af de kreative kræfter, der står bag. Multikunstneren Glover, brormand og manuskriptforfatter Stephen Glover og instruktør Hiro Murai har sammen skabt ’Atlanta’ – en af nyere tids bedste og mest opfindsomme serier. Så kan man godt forvente sig lidt mere.

Tidligere har rygterne gået på, at projektet skulle være et visuelt album, og det er ikke helt forkert. Den Amazon-distribuerede film føles nemlig mest af alt som en 55 minutter lang musikvideo, der kan fungere som optakt til et kommende album og/eller som en afsked til Childish Gambino-aliasset, som Glover har varslet at lægge på hylden.

Undervejs fremfører han de allerede kendte sommersingler ’Summertime Magic’, ’Feels Like Summer’ og kæmpehittet ’This Is America’ samt et par uudgivne, poppede sange. Som altid er han en karismatisk, sprælsk performer med nogle meget særegne dansetrin.

Det er dog også filmens største svaghed, at hans Childish Gambino-optræden træder i forgrunden og tager det meste af opmærksomheden. Bagved fremstår fortællingen og karaktertegningerne tynde og uvedkommende, ligesom musiknumrene sjældent fører historien videre.

’Guava Island’ indleder ellers med en flot animationssekvens, hvori Rihannas stemme beretter et folkesagn om den titulære, fiktive ø. Hun forklarer, at Guava Island engang var gudernes paradis, men de grådige mennesker, anført af manden Red Cargo (Nonso Anozie), begyndte at beslaglægge øens ressourcer til egen økonomisk vinding, hvorefter guderne vendte dem ryggen.

Resten af filmen tilbringes i selskab med Rihanna og Glover, der spiller det svagt optegnede kærestepar Kofi og Deni, hvis karaktertræk synes at være, at Kofi er i venteposition, mens Deni altid kommer for sent.

Rihannes sprøde fortællerstemme forklarer os imidlertid, at hun gerne vil væk fra øen og Reds diktatoriske styre, der tvinger beboerne til at arbejde alle ugens dage på fabrikkerne. Men Deni vil ikke væk. Han vil allerhelst bare fylde sit folk med glæde gennem sang i lokalradioen. Og så vil han gerne afholde en musikfestival lørdag aften. Men hvis fabriksarbejderne fester om lørdagen, møder de sikkert ikke ind søndag, tænker Red, som med voldelige metoder forsøger at aflyse festlighederne.

Mens det simple plot om folkets trang til at bryde ud af undertrykkelse triller af sted, og mens Glover udspiler øjnene og vrider kroppen på nye måder til sine melodier, lykkes det heldigvis instruktør Murai at skabe et yderst stemningsfuldt univers på Guava Island. De pastelfarvede billeder i det smalle 4:3-format har et analogt og grynet udtryk, som stråler af tropisk varme og nostalgi, og flere steder gives der plads til insisterende cubanske trommer på lydsiden.

Særligt i en scene, hvor Deni fremfører ’Summertime Magic’ på stranden foran en skeptisk, men langsomt opblødet Kefi, smittes man af de flotte billeder og olietøndernes sommerlige vibes.

Med denne stilistiske sikkerhed er det ærgerligt, at fortællingen og skuespillerne ikke udnyttes til mere. Hvor er for eksempel den oplagte sangduet mellem Rihanna og Donald Glover, og hvorfor bruges en hypet skuespiller som Letitia Wright (’Black Panther’) blot til en ligegyldig birolle på klædefabrikken?

’Guava Island’ fungerer fint som en lille snack til Childish Gambino-fans, der hungrer efter nyt, men projektet blegner noget i forhold til filmholdets tidligere bedrifter.


Kort sagt:
’Atlanta’-skaber Donald Glover og instruktør Hiro Murai har skabt en farverig og stemningsfuld lille film, men plottet bagved Childish Gambino-sangene er for simpelt og forudsigeligt og karaktererne for flade til at bekymre sig om.

Filmen kan ses gratis i dag HER

Læs også: Coachella livestreamer koncerter med bl.a. Childish Gambino, Pusha-T og Billie Eilish

Spillefilm. Instruktion: Hiro Murai. Medvirkende: Donald Glover, Rihanna, Letitia Wright, Nonso Anozie m.fl.. Spilletid: 55 min.. Premiere: Kan ses på Amazon Prime
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af