Skuespilleren bag Bran Stark: »Jeg var nødt til at rejse mig og gå, da jeg læste det«

Isaac Hempstead Wright er den person, der har tilbragt størstedelen af sit liv på at lave 'Game of Thrones'. Han fik rollen som Bran Stark, da han var 10 år gammel, og nu, ni år senere, er han blevet den mest magtfulde person i hele Westeros. Men hvad er omfanget af den gammelkloge Three Eyed Ravens evner egentlig? Vi søger svar hos manden selv.
Skuespilleren bag Bran Stark: »Jeg var nødt til at rejse mig og gå, da jeg læste det«
Isaac Hempstead Wright som Bran Stark i 'Game of Thrones'.

INTERVIEW: Isaac Hempstead Wright, bedre kendt som Bran Stark eller den evige visdomskilde Three Eyed Raven, er den eneste, der bliver interviewet solo, da vi møder dele af ‘Game of Thrones’-castet i London i midten af februar.

Og hvis man som undertegnede har det med at læse lidt for meget ind i tebladene, når det kommer til ‘Game of Thrones’, kan det jo næsten kun betyde, at den spinkle teenager er The Night King, som den populære fanteori lyder.

Men om den unge troldmand i virkeligheden forsøger at rejse tilbage i tiden og stoppe iskongen – som han i et syn har set blive skabt af The Children of the Forest for tusindvis af år siden – og i processen fucker det hele noget så grumt op, at han selv ender med at blive The Night King, kan det unge talent selvfølgelig ikke svare på.

Hempstead Wright lægger dog ikke skjul på, at han mener, at Bran er gået fra at være en harmløs krøbling til at blive den måske mest magtfulde karakter i hele Westeros:

»Det, der er så fascinerende ved Bran, er, at han har ændret sig så meget igennem tiden. Imellem en sæson blev han bogstavelig talt til en anden person, hvilket ikke er noget, man ofte får lov til at spille som skuespiller i en tv-serie. Jeg synes, at han har den mest ekstraordinære historie: At gå fra at være det her krøbling-barn, som man ikke tror har en chance for at overleve i det mest brutale univers nogensinde…

Han mister sin familie og sit hjem, men alligevel – eller måske af den grund – er han i stand til at dedikere sig selv til denne mystiske kraft, han har. Og han ender med at blive en af de mest magtfulde karakterer overhovedet. At have hele verdenshistorien i sit hoved er et af de mest magtfulde våben, man kunne tænke sig«.

Forsigtig sci-fi

Kan du fortælle, hvad Brans evner egentlig er? Kan han se alting?
»Jeg tror ikke, han kan se alt. Jeg tror, han kan se små glimt (af fortiden, red.). Han kender i hvert fald ikke fremtiden«.

Hvordan kommer Brans evner til at påvirke hans handlinger i den kommende sæson? Det er jo et stort ansvar, der hviler på hans skuldre.
»Fortiden er en glimrende indikator på fremtiden, og jeg tror, at det er der, Bran har en væsentlig fordel. Fordi han ved. Han har set alle mulige scenarier udspille sig – store slag fra de seneste tusinde år. Jeg tror dog ikke, at han har set noget i stil med den forestående kamp mod The Night King og hans hær af døde. Det er en helt anden boldgade«.

Isaac Hempstead Wright (Foto: John Phillips/Getty Images)

I forrige sæson sagde Meera (Brans unge hjælper gennem flere sæsoner, red.), at Bran døde i hulen sammen med Hodor, The Children of the Forest og den oprindelige Three Eyed Raven. Hvor meget af Bran er der egentlig tilbage? Er han bare blevet en beholder for Three Eyed Raven?
»Det er ikke sådan, at han bare er en beholder. Men den del af Bran, der plejede at udgøre hele Bran, er nu blevet en meget mindre del af ham. Bran er nu en meget lille del af den her enorme hjerne, der indeholder alting. Fordi Three Eyed Raven er en slags dimensionsløs, tidløs entitet, der ikke rigtigt er menneskelig, er det, som om han nærmest bare er selve tiden. Han er på en måde historien og vogteren over det hele«.

Folk siger ofte, at man nemt kan komme til at komplicere tingene unødigt, når man introducerer begreber som tidsrejser til film eller tv-serier. Bør vi have bekymringer forud for den kommende sæson?
»Med ‘Game of Thrones’ er de her fantastiske eller sågar science fiction-elementer altid blevet behandlet ganske forsigtigt. De bliver ikke taget for givet, men altid holdt på sidelinjerne. I første sæson var der mange, som ikke troede, at dragerne ville genopstå: ‘Det er nonsens, det er bare en myte’. Jeg tror, at det er derfor, at det er forblevet ægte. Hvis vi begyndte at lave en masse skøre tidsrejser, kunne man godt risikere, at det hele bare ville blive en smule skørt og mistede fokus«.

Skal finde sin stil

Det var de færreste, inklusive Hempstead Wright selv, der troede, at skuespilleren ville svare på metafysiske, univers-ændrende spørgsmål, da han fik rollen som Bran i en alder af 10 år. Den nu 20-årige brite kan prale af at være den person, der har brugt størstedelen af sin levetid på ‘Game of Thrones’ – og den oplevelse er bestemt ikke gået tabt på ham.

»Det er først for nyligt, at jeg har accepteret, hvor mærkelig min barndom har været. Man tænker ikke så meget over det, når man står i det. Men ja, pludselig indså jeg, at jeg brugte mine formative år på at arbejde på verdens største tv-serie. Det er en ret unik oplevelse, vi har haft, men jeg føler, at vi er kommet ud på den anden side som nogenlunde normale«, siger han med et smil på læben. 

Hempstead Wright slår fast, at han aldrig drømte om at slå igennem i skuespillerbranchen, da han i sin tid gik til audition. Han har hele tiden taget et skridt ad gangen og fortsat sin skolegang sideløbende med ‘Game of Thrones’. Kort inden optagelserne begyndte på sæson 8, startede skuespilleren sågar på universitetet – en oplevelse, han dog ikke kan anbefale, hvis man samtidig arbejder på optagelserne af verdens største tv-serie.

»Det var helt umuligt. Jeg droppede ud igen, da vi begyndte at optage, fordi jeg brugte al min tid på universitetet med at stresse over at skulle tilbage til Belfast og arbejde, og al min tid på optagelserne på at bekymre mig om at skulle tilbage til forelæsningerne. Så tænkte jeg: Jeg har lige brugt ni år på at arbejde og gå i skole, nu har jeg brug for lidt fritid«.

Starter du så på uni igen til sommer – og vigtigere endnu: Har du tænkt dig at fortsætte med at spille skuespil?
»Ja, jeg har fået en plads til sommer. Og jeg kommer helt sikkert til at fortsætte med skuespillet. Jeg står bare i den her underlige situation, hvor jeg føler, at jeg har levet en hel livstid og netop færdiggjort en monumental del af mit liv, men jeg er kun lige fyldt 20. Mit liv er kun ved at begynde, så jeg føler, at jeg gerne vil prøve at lave noget andet i et stykke tid.

Jeg har jo heller ikke lavet så meget andet skuespilmæssigt, mens jeg har arbejdet på ‘Game of Thrones’, så det er også tid til, at jeg finder min stil og den slags projekter, jeg har lyst til at lave fremover. Hvilket jo er vældig spændende!«.

Godt forsøg!

Græd du på din sidste optagedag, nu hvor det har været så stor en del af dit liv?
»Det gjorde jeg faktisk. Jeg troede ikke, at jeg ville, men da de sagde ‘it’s picture wrap!«, begyndte jeg at tudbrøle!

Hvem af dine medskuespillere kommer du særligt til at savne?
»Kristian Nairn, der spillede Hodor, var en slags faderfigur for mig. Eller i hvert fald bare en virkelig, virkelig nær ven, der altid har passet på mig og altid vil gøre det. Også Dean-Charles Chapman, der spillede Tommen Baratheon. Han er en af mine tætteste venner. ‘Game of Thrones’ har smedet venskaber, og det er virkelig underligt at sige farvel«. 

Har du et særligt minde med dem?
»Altså, jeg var jo bogstavelig talt bundet fast på Kristians ryg fra dag ét, så han var jo nødt til at komme godt ud af det med mig. Da jeg var yngre, plejede jeg at synge små ‘SvampeBob Firkant’-sange i hans øre, hvilket virkelig drev ham til vanvid«.

Det må også have været en vild oplevelse at optage ‘Hold the Door’-episoden?
»Den sekvens var interessant, fordi vi optog den på tre forskellige set. Der er delen med mig i synet, som er relativt lige ud ad landevejen. Og så er der al handlingen i hulen, som blev optaget inde i et meget varmt studie, hvor jeg skulle ligge og lade, som om jeg wargede, så der faldt jeg faktisk i søvn flere gange.

Og så var der selvfølgelig sekvensen uden for grotten, som blev optaget på den her notoriske ‘Game of Thrones’-location, Magheramorne Quarry i Nordirland, som er virkelig, virkelig kold, våd, og hvor det blæser konstant. Der lavede vi natteoptagelser, og det var virkelig dramatisk at se Kristian spillede sit hjerte ud i den afsluttende scene. Det var ret følelsesladet. Men fordi det bliver strukket over så lang tid, så registrerer man ikke rigtigt de store følelser. Det var først, da jeg så det senere… det fik mig virkelig til at græde«.

Hvilket øjeblik overraskede dig mest i løbet af hele serien?
»Der var en hel del overraskelser, da jeg læste manuskriptet til sæson 8. Der var virkelig et øjeblik, hvor jeg var nødt til at rejse mig op og gå rundt i rummet et øjeblik, mens jeg bare sagde ‘hvad?!’«

… Og det var?
»Ha ha, godt forsøg!«

Er du tilfreds med, hvordan din karakter bliver afsluttet? Stemmer det overens med dine oprindelige forventninger?
»Jeg havde virkelig ingen forventninger om, hvordan det ville gå med Bran, da vi startede. Jeg synes, hans afslutning er ret sej. For at være ærlig synes jeg alles slutninger er utroligt intelligent lavet. Det er svært at afslutte en serie, der er lige så populær og omfattende som ‘Game of Thrones’, for alle kommer ikke til at være tilfredse. Men jeg mener virkelig, at vi har afsluttet serien på en oprigtig og interessant måde.

Vi har ikke forsøgt at gøre noget skørt for at chokere alle. Og på klassisk ‘Game of Thrones’-vis har vi heller ikke forsøgt at afslutte det, som folk ønsker det«.

Find hele vores ‘Game of Thrones’-optakt HER.

GOT-spoilersnak i SOUNDVENUE STREAMER: Alt om ‘Game of Thrones’-premieren + Sundance-filmfænomenet ‘Blindspotting’

Læs også: Nikolaj Coster-Waldau og Gwendoline Christie i kærlig clinch: »Det hele startede med et skænderi«

Læs også: De 20 største øjeblikke i de syv ’Game of Thrones’-sæsoner rangeret – fra kæberaslende twists til legendariske flammetaler

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af