De største spørgsmål efter ‘Game of Thrones’ afsnit 4 – fra Varys’ plan til Jaimes mission

Cersei og Daenerys er et mulehår fra at ryge i totterne på hinanden, men hvordan vil de mange hovedkarakterer gribe slaget an – og kan vi forvente friendly fire? Vi ser nærmere på de fem største spørgsmål efter afsnit 4.
De største spørgsmål efter ‘Game of Thrones’ afsnit 4 – fra Varys’ plan til Jaimes mission
Daenerys med hævnlyst i øjnene.

1. Hvor langt er Varys med sine mytteri-planer?

Efter at have været sendt til tælling som Daenerys’ mest overflødige rådgiver over en halv sæson vendte Varys stærkt tilbage i gårsdagens afsnit. Han pressede på med idéen om at snigmyrde dragemo(r)deren til fordel for folket, mens Tyrion stejlede i sin egen frygt for Daenerys. Men hvor meget har den skaldede eunuk allerede orkestreret i det skjulte?

Vi ved, at tanken om mytteri allerede har rumsteret i baghovedet på den effektive rænkesmed siden sæson 7, hvor Daenerys myrdede Tarlyerne. Her siger han til Tyrion – i en scene, der ekkoer deres samtale i indeværende afsnit 4 – at den eneste måde, Daenerys ikke ender som sin gale far, er med den rette rådgivning. Og den har han selv og Tyrion tydeligvis ikke formået at levere.

Hvis den ominøse Master of Whispers har spundet bare halvt så mange spind som vanligt i den efterfølgende periode, er det svært ikke at forestille sig, at han har en skummel plan for, hvordan han kan trække tæppet væk under Daenerys. Og det er ikke utænkeligt, at han vil få hjælp fra Sansa, der som den eneste anden er klar til at gøre, hvad der skal til for at afsætte den hævngerrige Targaryen – det var trods alt hende, der spredte informationen om Jons ophav og for alvor præsenterede et alternativ til Daenerys.

Dragedronningen proklamerede dog allerede i sæson 7, hvad der vil ske, hvis Varys går bag hendes ryg: Død ved drageild. Og når man sidder og konspirerer for åbne døre i tronsalen på Dragonstorm, så beder man vel næsten om det? Måske er en flamberet Varys, hvad der skal til for, at Tyrion nosser sig sammen og stikker Daenerys i ryggen – for the realm, naturligvis.

Jaime (Nikolaj Coster-Waldau) i ‘Game of Thrones’ sæson 8.

2. Vil Jaime redde eller dræbe Cersei?

Netop som Kingslayeren havde sagt farvel til sit gamle jeg med en fuldbyrdet fysisk og psykisk transformation, drog han tilbage mod sit hadefulde selv og søsteren Cersei. Hans øjne emmede af frygt, da Sansa antydede, at Daenerys ikke ville tøve med at henrette tvillingesøsteren, og kort efter red han væk fra sin sjæleven Brienne i nattens mulm og mørke.

Men skal vi virkelig tro på, at Jaime har vendt på en tallerken så let? Han har vel hele tiden vidst, at Cersei var så godt som død, når først Team Targaryen satte kurs mod King’s Landing. Det er selvfølgelig muligt, at det er hans ufødte barn – som Cersei snedigt fik overbevist Euron om var hans – der trækker. Det virker dog noget mere sandsynligt, at han på klassisk vis forsøgte at støde sin store kærlighed Brienne fra sig, så hun ikke ville følge efter ham, i hvad der virker som en selvmordsmission for enten at overtale Cersei til overgivelse eller egenhændigt slå hende ihjel.

Hvis der er nogen, som kan komme tæt på hende (udover Arya), må det være Jaime.

Missandei ser døden i øjnene. (Foto: Helen Sloan (HBO))

3. Tager Daenerys Missandeis sidste ord på… ordet?

»Dracarys!«. Sådan lød det fra Daenerys’ henved sidste loyale undersåt, da hun stirrede døden iskoldt i øjnene. Og den rødglødende dragemoders efterfølgende blik mere end antydede, at det var nøjagtigt, hvad hun havde tænkt sig at gøre: Brænde alt og alle på hendes vej til Jerntronen.

Det har dog vist sig at være væsentligt lettere sagt end gjort, efter at Qyburns forvoksede armbrøst har vist sig særdeles effektive i at pille drager ned fra himlen. Daenerys antydede faktisk også, at hun kunne tøjle sine impulser og lade fornuften råde – om end for en kort stund – da hun afblæste sit hovedløse frontalangreb på Eurons flåde.

Fortsætter hun med at tænke klart, vil hun nok indse, at løsningen på alle hendes problemer vil være at sende retskafne Jon i døden som hærfører, mens hun selv venter til sidste øjeblik med at ride over fæstningen og lade flammerne få frit løb. Hun får muligvis brug for et styks dragerustning inden da, men mon hendes nyslåede Lord af Storm’s End, smeden Gendry, kan være behjælpelig?

Tormund tager afsked med Westeros på behørig vis.

4. Er Tormund, Sam, Ghost og Bron endegyldigt ude af billedet?

Jeg har meget svært ved at tro på, at Tormund på mirakuløs vis overlevede den visse død på toppen af Muren, så han kunne agere fanservice-værktøj i fire afsnit for derefter at rejse tilbage nord for Muren med galoperende hjertesorger og Jons skamløst oversete direwolf Ghost på slæb.

Han sagde da også, at vinterstormen først liiiige skulle passere, inden han og wildling-flokken kunne drage hjem. Det lyder akkurat som tids nok til, at Brienne får ham overtalt til at drage sydom med hende og hjælpe Jons hær, netop som det ser mest håbløst ud. Og Sam? Han følger selvfølgelig med for at redde sin bedste ven – også selvom han skal være far og som bekendt ikke er den store kriger.

På samme måde er det svært at tro, at Bron har tænkt sig at holde sig helt ude af kampene. Han kan lade nok så meget, som om hans eneste motivation i denne verden er guld i rigelige mængder, men der er næppe nogen tvivl om hans på bunden gode hjerte og store kærlighed til Jaime og Tyrion.

Og så er der da også et økonomisk incitament for lejesoldaten: Nu hvor de to Lannister-brødre er draget mod King’s Landing og sandsynligvis ender ved frontlinjen, er der jo ingen til at håndhæve løftet om Highgarden, hvis ikke Bron sætter ud for at redde dem – nøjagtig som da han reddede Tyrion ved Trial by Combat i The Vale i sæson 1, og da han frelste Jaime fra dragedød i sidste sæsons ‘Spoils of War’.

Forfatterholdet vinker simpelthen ikke farvel til så (på papiret) perfekte karakterbuer.

Daenerys i hovedløst frontalangreb. (Foto: Helen Sloan (HBO))

5. Hvordan i alverden kunne Eurons baghold komme som en overraskelse?

Det kan godt være, at Daenerys har fået en dårlig vane med at brænde alt, hvad der står i vejen for hende og Jerntronen, men det er hendes skødesløse håndtering af sine magtfulde, men udsatte drager, der hiver stikket hjem i dårligt lederskab.

I sidste uges ‘The Long Night’ sørgede hun næsten for, at Drogon blev overmandet af wights, og i sidste sæson fløj hun Viserion durk ind i The Night Kings spyd. Man skulle tro, hun havde lært, at hendes trillinger ikke er usårlige, men alligevel bliver hun ved med at tage dem på picnicudflugt i Westeros’ højspændte krigszoner. Denne gang mod en ubeskyttet borg faretruende tæt på King’s Landing, som vi må antage har været forladt i adskillige uger.

At Eurons baghold kunne komme som en overraskelse for både Dronning og rådgivere er svært at fatte. Har lederne i Westeros fuldkommen tabt sutten, eller er det bare en anelse for belejligt manuskriptarbejde?

Læs også: Anmeldelse af ‘Game of Thrones’ afsnit 4 – følelsen af ubehag vokser støt

Læs også: Gwendoline Christie om dén scene mellem Brienne og Jaime: »Jeg kan føle en million hjerter blive slået itu«

Læs også: Glemt kaffekrus i ‘Game of Thrones’-scene sender internettet i amokløb – HBO udreder trådene

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af