Joachim Fjelstrup om sin reality-satire i ’Mig Mig Mig’ på DR: »Jeg prøver ikke at dømme – men min sarkasme kan ikke lade være«

Skuespiller Joachim Fjelstrup gik viralt, da han lipsyncede Fie Laursen. Nu er han aktuel i sin egen DR3-serie ‘Mig Mig Mig’, hvor han går all in på konceptet med parykker, kjoler og sleske læderveste. Vi har fanget ham til en snak om kunsten at parodiere reality-verdenen med lige dele kærlighed og humor – og om fristelsen til at jorde Rasmus Paludan.
Joachim Fjelstrup om sin reality-satire i ’Mig Mig Mig’ på DR: »Jeg prøver ikke at dømme – men min sarkasme kan ikke lade være«
Joachim Fjelstrup gange tre i 'Mig Mig Mig'.

»Maja, hvad gør du for at imponere fyrene?«, lyder det fra ‘Dagens Mand’-vært Mattias Hundebøll. Men det er ikke ham, der toner frem på skærmen. I stedet står Joachim Fjelstrup med stramme, hvide bukser, rød læderjakke, krøllet paryk og et skævt smil, der matcher lydbåndets kække flødestemme.

Joachim Fjelstrup er uddannet skuespiller fra Statens Teaterskole i 2013, og siden har han blandt andet medvirket i filmen ‘Steppeulven’, hvor han havde hovedrollen som Eik Skaløe, og serierne ‘Herrens veje’ og ‘Greyzone’, mens han til efteråret skal spille over for Sidse Babett Knudsen i mafiadramaet ‘Kød og blod’.

Men faktisk var det parallelt med de store filmroller, at han for alvor blev et kendt ansigt. Under aliaset Pastor Joachim Fjelstrup begyndte han at lave små videoer til Facebook og Instagram, hvor han med sin unikke ansigtsmimik lipsyncede til uredigerede lydbånd fra diverse reality-kendisser – for eksempel Fie Laursens ikoniske svada om reality-ærkefjenden »Onani-Caroline«, som han til perfektion tog tykt pis på.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Det startede som små indslag til Facebook-vennerne, men gik til skuespillerens store overraskelse viralt. Og nu har han så taget skridtet videre og hopper i kjoler og parykker i DR3-serien ‘Mig Mig Mig’. Serien består af tre afsnit, der parodierer klip fra henholdsvis ‘Dagens Mand’, ‘Paradise Hotel’ – kåringen af Mr. Paradise – og ‘Danmark har talent’. Klip, han for to år siden fiskede frem fra det store reality-hav, før han endelig pitchede idéen til DR3.

Konceptet er det samme som i Fjelstrups små videoer: Han lipsyncer til reality-deltagernes stemmer, og han spiller alle roller selv.

Kostumeskift i flæng

Hvad var de største udfordringer ved at optage ‘Mig Mig Mig’?
»Jeg havde nogle kampe med tv-formatet, for eksempel da jeg gerne ville undlade at lave en intro. Det er temmelig usædvanligt for tv-programmer. Men man bliver nødt til bare at have de her fortekster inden, der forklarer konceptet. I princippet er det stadig det, der er udfordringen her i pr-fasen, hvor vi sender små klip ud at gøre det helt tydeligt for folk, hvad det er, der foregår, for det er kun sjovt, hvis man ved, at lyden er fra et ægte tv-program«.

Hvordan har du forberedt dig til ‘Mig Mig Mig’?
»Jeg gør ligesom i de videoer, jeg har siddet og lavet derhjemme, hvor jeg holder mig til én karakter og kører den helt ud. ‘Mr. Paradise’ og ‘Dagens Mand’-klippene fandt jeg for to år siden, og det er jo ikke, fordi jeg har gået og terpet i de to år. Det er et slags skuespillerpuslespil, der har ligget på mit bord i løbet af to år, og nogle gange har jeg lige gået hen og lagt en brik. Og så en måned op til optagelserne øvede jeg intensivt.

Jeg kigger ikke på klippene. Visuelt er jeg helt ligeglad med, hvad de laver, for der er ikke nogen grund til at blive farvet af virkeligheden. Men jeg hører dem en hel masse gange. Det er meget sjovere for fantasien selv at forestille sig, hvad den og den lyd betyder«.

Her skulle der være et Instagram-opslag, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
View this post on Instagram

Hele afsnittet: link i bio?

A post shared by Pastor Joachim Fjelstrup (@pastorjoachim) on

Du spiller jo alle rollerne selv. Hvordan gør I rent filmteknisk, når du skal være i billedet flere gange?
»I ‘Dagens Mand’ skiftede jeg kostume rigtigt mange gange om dagen, for vi havde så mange forskellige billeder, der indeholdt mange karakterer. Der er et billede, hvor man ser alle tolv piger på række. Den indstilling bliver måske brugt i sammenlagt 15 sekunder, men det brugte vi næsten en dag på at optage.

Vi lægger en klippeplan inden, så vi ved, at fra for eksempel to minutter og ti sekunder inde, der skal vi bruge et totalbillede i fem sekunder. Så laver jeg den karakter længst ude til venstre i det kostume, hun nu har på. Når jeg er færdig, går jeg ud og klæder om og laver den ved siden af, mens jeg er bevidst om ikke at brede mig ind over den andens billede.

Man deler skærmen op i tolv forskellige dele og sætter et puslespil sammen ud fra de tolv optagelser, vi har lavet. Derfor er det vigtigt, at kameraet står stille. Så vi var meget nervøse om natten, når vi gik fra studiet, for at rengøringsfolkene derinde lige kunne finde på at rykke lidt på kameraet«.

Hvilken slags klip har lipsync-potentiale?
»I starten kom det sig jo af, at nogle havde sagt noget dumt, og så var det min måde at gøre grin med det på. Men det udviklede sig til, at det ikke nødvendigvis er indhold, der er dumt. Det kan også være, hvis det bliver sagt på en sjov måde. For eksempel Britt Bendixen når hun taler om ‘Vild med dans’. Så er det hendes begejstring for dansen, der er sjov. Så det er bare en mavefornemmelse baseret på, om jeg selv griner«.

At lipsynce kollegerne

Synes du selv, der er et dybere lag i dine lipsyncs, eller er det bare rendyrket sjov?
»Jeg tror, der er et dybere lag, men hvis jeg begyndte at tænke over det, så ville det blive usjovt. Meget af det sjove er at finde en balance mellem at vise, at det er til grin, uden at den karakter, jeg spiller, viser det. For karaktererne er jo nødt til at stå inde for det selv. Det lyder som en kæmpe skuespillerkliché, men jeg prøver at lade være med at dømme karaktererne. Men det tror jeg alligevel, jeg gør automatisk. Min sarkasme kan ikke lade være. Men jeg gør det jo ikke med vilje… eller… det gør jeg jo.

Men i formatet har vi fremhævet det overfladiske og opkørte i tv-sproget ved så vidt muligt at sætte det i en setting, der kunne findes i virkeligheden«.

Kan man risikere at sparke ned af ved at gøre grin med realitydeltagere?
»Jeg synes, jeg gør det med kærlighed, og så føler jeg faktisk, det er i orden. Jeg har ingen interesse i, at folk bliver kede af det. Og det har jeg heller ikke rigtigt oplevet endnu, så jeg tror, jeg klarer frisag på den. Det er mit indtryk, at folk har rimelig meget selvironi«.

Er der noget, du principielt ikke har lyst til at parodiere?
»Lige nu har jeg en debat med mig selv, om man kan tillade sig at lipsynce skuespil. Hvis nogen overspiller eller en scene er dårligt skrevet eller instrueret. Det ville jo være decideret ukollegialt. Det ville virkelig kræve, at jeg fandt en kærlig måde at gøre det på. Det er heller ikke altid perfekt, det jeg selv laver som skuespiller, så det ville næsten være for frækt«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Men du overvejer alligevel lidt at gøre det?
»Ja, men så skulle det være, fordi det var så sjovt, at jeg blev nødt til det. Reglen er bare, at det skal være sjovt. Men jeg tror kun, det er sjovt, hvis man fornemmer noget kærligt i det fra min side. Der er også mange, der synes, jeg skal lave noget med politik. Det ville jeg også gerne. Hvis Uffe Elbæks klip fra valgaftenen for fire år siden havde været længere (»jamenejmendetdeteeeh, hvor er det crazy, det her«, red.), ville det være et oplagt bud.

Jeg har bare prøvet at se ‘Debatten’, og de er simpelthen for tørre og ordnede og forberedte. Det tætteste har været Sørine (Gotfredsen, red.), der sagde, at kvinder ikke skulle spille fodbold. Men det er jo ikke decideret politik, det er bare så gennemdumt, at det er sjovt«.

Ville elske at jorde Paludan

Apropos gennemdumt og politik – har du overvejet at parodiere Rasmus Paludan?
»Jeg ville elske at jorde ham. Men igen tror jeg, det sjove ville ryge lidt af, fordi jeg ville hade ham så meget, at det ville være svært at komme udenom. Men jeg vil ikke afvise det«.

Du er snart aktuel i ‘Kød og Blod’ med Sidse Babett Knudsen. Frygter du, at det kan være svært at tage dig seriøst, når man kender dig fra de her videoer?
»Jeg har helt klart haft frygten for Dirch-effekten. Men jeg må bare gøre det, så godt jeg kan på begge platforme. Mange af mine skuespillerhelte har været lidt i begge lejre. Jeg håber, publikum kan finde ud af at glemme det. Ellers kan det være, de lige skal bruge et par film på at acceptere, at jeg ikke kun fjoller«.

Her skulle der være et Instagram-opslag, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
View this post on Instagram

Hele afsnittet: link i bio

A post shared by Pastor Joachim Fjelstrup (@pastorjoachim) on

Der findes jo uendelige mængder dansk reality, der bare venter på at blive parodieret. Kommer der en anden sæson af ‘Mig Mig Mig’?
»Det var vildt sjovt at lave, og jeg ville elske at lave en sæson til. ‘Ex on the Beach’, ‘Love Island’, ‘Paradise’, ‘Divaer i junglen’ – jeg ser dem alle sammen. Men jeg er meget bevidst om, at det, der fungerer godt, er, at materialet er sjovt. Jeg vil gerne, men det kan sagtens være, der går et par år igen. Jeg skal lige finde de gyldne klip«.

Er de gyldne klip sværere at opstøve, end man lige skulle tro?
»Er du sindssyg mand? Det er frygteligt. Der kan sagtens være sjove replikker hist og her, men de dér cirka ti minutter i træk hvor alt er sjovt, de hænger altså ikke på træerne.

Jeg ved godt, at det ikke strengt taget er hårdt arbejde, men i forhold til at jeg aldrig rigtigt har dyrket reality-verdenen før og nu sidder og ser mere reality, end jeg nogensinde havde drømt om, så er det lidt kedeligt.

Ej, det uhyggelige er faktisk også, at man alligevel ender med at synes, det er lidt spændende. Man får nogle yndlingskarakterer og håber, de gør noget sjovt og dumt. Det er bare, fordi jeg ser mig selv som énder ikke synes, reality er fedt, og som har lyst til at gøre grin med det«.

’Mig Mig Mig’ kan ses på dr.dk/tv HER.

Læs også: Joachim Fjelstrup er genial i ‘Paradise Hotel’-parodi på DR

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af