Missandeis ord i det nye ‘Game of Thrones’-afsnit var både en opfordring og et callback

Missandeis ord i det nye ‘Game of Thrones’-afsnit var både en opfordring og et callback
Grey Worm og Missandei i det nye afsnit 'Game of Thrones'.

(Spoilers, selvfølgelig: Læs først, når du har set ugens ‘GoT’).

Forud for forrige afsnits store Battle of Winterfell gættede vi på, at Grey Worm måtte lade livet – han og Missandeis drømme om fremtiden i afsnittet forinden var nemlig så rosenrøde, at det lissom lå i luften, at den barske Unsullied-kriger aldrig ville komme tilbage fra kampen.

Men ‘Game of Thrones’ tog fusen på os (igen). Det var således ikke Grey Worm, der døde (i første omgang), men den tidligere slave, der har tjent som Daenerys’ betroede tolk, rådgiver og tjenerinde siden sæson 3. Missandei mistede hovedet som manifestation af Cerseis forhandlingsfjendtlighed.

Forinden havde Cersei givet Missandei mulighed for at udtrykke sine sidste ord, og hun havde kun brug for ét af slagsen: »Dracarys!« Og hvad skal man så lægge i det?

»Dracarys« er som bekendt Daenerys’ besværgelse, når en af hendes drager skal spy ild ud over fjenden. På højvalyrisk betyder det simpelthen »drageild«.

Denne udgangsbøn må utvivlsomt være Missandeis opfordring til dragedronningen om, at nu er det tid til at sætte ild til lortet. Meget af afsnittet handlede om Daenerys’ impuls til at give Cersei råt for usødet, også selvom det kræver collateral damage i form af tusindvis af uskyldige inden for borgens porte i King’s Landing. Tyrion og Varys er modvægten, men i sidste ende var Missandei måske den i verden (sammen med tragisk afdøde Jorah), Daenerys stolede mest på. Og efter at have mistet sit andet dragebarn blev der i den grad lagt i ovnen til, at hun ikke blot er ude efter tronen, men også efter simpel hævn over rivalen, der har kostet hende så dyrt.

I talkshow-programmet ‘After the Thrones’ siger en af seriens hovedforfattere, David Benioff, det direkte: »Missandei ved, at hendes liv er forbi, og hun siger, du ved: ‘Fut dem af’«.

Samtidig var Missandeis sidste ord et callback til den handling, som i sin tid satte hende og hendes elskede Grey Worm fri. I sæson 3 lod Daenerys, som om hun tilbød den endnu ikke fuldvoksne Drogon til slaveherren Kraznys i bytte for frigivelse af Unsullied-hæren. Men i stedet gav hun den ordren »Dracarys«, hvorefter Drogon brændte Kraznys til grunden, og Daenerys efterfølgende dræbte alle slaveherrer i Astapor.

Det frigjorde Missandei og Grey Worm fra alle tyranernes lænker. I sin sidste stund ønskede Missandei en anden tyran nedsænket til helvede, men spørgsmålet er, om også hendes egen forkvinde er ved at blive en af slagsen.

Læs også: Anmeldelse af ‘Game of Thrones’ afsnit 4 – følelsen af ubehag vokser støt

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af