’Booksmart’: Hypet highschoolkomedie er drøncharmerende, sjov og rørende

’Booksmart’: Hypet highschoolkomedie er drøncharmerende, sjov og rørende
Beanie Feldstein og Kaitlyn Dever i 'Booksmart'.

Det er morgenen for Mollys (Beanie Feldstein) sidste dag i gymnasiet, og hun forbereder sig mentalt ved at sidde i ro og mag på sit gulv med lukkede øjne og meditere. »Godmorgen, vinder«, lyder det fra en optagelse af en motivations-speaker med varm stemme af Maya Rudolph (en hyldest til forgangskvindevenskabskomedien ‘Bridesmaids’, har instruktør Olivia Wilde fortalt), mens vi rundt i Mollys værelse ser billeder af hendes forbilleder Ruth Bader Ginsburg og Michelle Obama samt Chimamanda Ngozi Adichies ‘We Should All Be Feminists’.

»Visualiser bjerget af din succes og se ned på alle, der nogensinde har tvivlet på dig. Fuck de tabere! Fuck dem i deres dumme fucking ansigter!«.

Så er Molly klar til endnu en dag på vejen mod at blive verdens yngste højesteretsdommer i selskab med sin bedste veninde Amy (Kaitlyn Dever), der venter nede på vejen i sin gamle spand, der har bragt dem i skole hver morgen gennem fire år.

Bedsteveninderne har kun øje for hinanden. Alle andre på skolen er nogle tabere, der helt sikkert ender på benzintanken frem for Yale, fordi de har brugt deres falske ID til at feste og ikke, som Molly og Amy, til at komme ind på det døgnåbne universitetsbibliotek.

Det er det begrænsede verdensbillede, som specielt Molly får udfordret i skuespiller Olivia Wildes imponerende spillefilminstruktørdebut ‘Booksmart’.

For da hun finder ud af, at deres populære klassekammerater både har haft det sjovt og er kommet ind på eliteuniversiteter, krakelerer hendes verden. Hun overtaler den mere indadvendte Amy til at droppe deres planlagte Ken Burns-dokumentaraften og i stedet indhente de forsømte forår på én aften til studenterfest hos skolens populære fyr, Nick (Mason Gooding, Cuba Gooding Jr.’s søn). En perfekt anledning til at score skaterpigen Ryan (Victoria Ruesga), som Amy har et crush på, argumenterer Molly.

Eneste problem er, at pigerne ikke har interesseret sig for deres klassekammerater nogensinde og derfor hverken har adressen til festen eller nogens telefonnumre. Så nu går jagten på den sagnomspundne fest på en underholdendes odyssé gennem L.A., der blandt andet fører dem forbi to andre fester – på en tom yatch hos skolens rige outsider, Jared (Skyler Gisondo), og til et interaktivt mordmysterium hos dramanørderne – og en akavet Lyft-tur med deres rektor (Jason Sudeikis).

(Foto: Francois Duhamel / Annapurna Pictures)

‘Booksmart’ er en klassisk highschool-komedie, coming-of-age-fortælling og festfarce med rødder i film som ‘American Graffiti’, ‘Dazed and Confused’ og ikke mindst ‘Superbad’, som sjovt nok var Feldsteins storebror Jonah Hills gennembrud i 2007. Men ‘Booksmart’ har et friskt perspektiv ved at have teenagepiger i hovedrollerne, og endda to akademiske stræbertyper, som man ikke ser så tit på film. De minder om begavede selvvalgte outsidere som Rory Gilmore i ‘Gilmore Girls’, Nadine i ‘The Edge of Seventeen’ og Lady Bird, men har skruet op for selvtilliden.

En gennemgående joke er for eksempel, at de overgår hinanden i svulstige komplimenter til hinanden, og det er forfriskende at se teenagepiger (næsten) uden skam diskutere onani og begær – og at Amys homoseksualitet ikke er et problem eller definerende for hendes usikkerhed. Ligeledes er filmens eneste homojokes på Amys velmenende forældres (Lisa Kudrow og Will Forte) bekostning.

En del af Molly og Amys udvikling består af at finde ud af, at deres fordomme om klassekammeraterne ikke holder stik, og i løbet af filmen viser alle karakterer fra sportsidioten til skolens bimbo overraskende, sympatiske sider. Modstanden findes kun i pigernes eget hoved, og alle er næsten urealistisk rare. I virkeligheden er dominerende og fordømmende Molly den mindst sympatiske, men hun spilles med så meget charme og komisk talent af Beanie Feldstein, der efter at have markeret sig som bedste veninde i ‘Lady Bird’ her brillerer i sin første hovedrolle, at man er med hende hele vejen. Kemien med lige så talentfulde Kaitlyn Dever slår gnister, og filmen er mest af alt en rammende og rørende kærlighedshistorie om venskab – der også omfatter at turde give hinanden plads.

(Foto: Francois Duhamel / Annapurna Pictures)

Uden at være overmoralsk formidler den desuden et fint budskab om at følge sine ambitioner, men også turde slippe kontrollen, hvilken kan være virkelig svært for kvinder og især, vil jeg tro, generation z’s cv-ryttere.

Først og fremmest er filmen dog vildt underholdende: Tempoet er højt, farverne klare, og de beskidte jokes flyver gennem luften. Wilde instruerer sit unge cast med sikker hånd og demonstrerer også stilmæssig originalitet. I én scene forvandler pigerne sig til stop motion-barbiedukker, mens filmen senere syrer ud i en omtåget karaoke-seksvens, en velkoreograferet romantisk musicalscene, en bjergtagende undervandssvømmetur og et flot one-take på steadycam gennem en fest, der forstærker scenens emotionelle højdepunkt.


Kort sagt:
Olivia Wilde debuterer stensikkert med et friskt take på den velkendte buddy- og teenagefestkomedie med to alternative stræber-heltinder i hovedrollerne. Drøncharmerende, sjov, velfortalt og rørende film om venskab og om at finde mod til at springe ud i livet.

Læs også: Beanie Feldstein får et massivt gennembrud i ‘Booksmart’ – »Jeg kom næsten ud af livmoren syngende og dansende – intet kunne stoppe mig!«

Spillefilm. Instruktion: Olivia Wilde. Medvirkende: Beanie Feldstein, Kaitlyn Dever, Jessica Williams, Jason Sudeikis, Lisa Kudrow, Will Forte, Mason Gooding. Spilletid: 102 min.. Premiere: Kan ses på Viaplay og Blockbuster
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af