Leonardo DiCaprio møder kritik for ikke at arbejde med kvindelige instruktører

Leonardo DiCaprio møder kritik for ikke at arbejde med kvindelige instruktører
Leonardo DiCaprio. (Foto: Michael Buckner/Getty Images)

Leonardo DiCaprio er efterhånden verdens eneste reelle filmstjerne. Hans navn alene kan finansiere en film og få publikum verden over til at indløse billetter i hobetal – se bare på en på papiret ‘smal’ film med stærke Tarkovskij-inspirationer som Alejandro G. Iñárritus 156 minutter lange ‘The Revenant’, der solgte billetter for over 533 millioner dollars på verdensplan.

Men med stor magt kommer også et vist ansvar. I kølvandet på en artikel i The Hollywood Reporter, der tegner et glansbillede af DiCaprios beundringsværdige karriere, har en række prominente filmkritikere kritiseret skuespilleren for kun at arbejde sammen med relativt sikre instruktørkort – og navnlig ingen kvinder siden 1995.

Filmanmelder for The Guardian og Variety, Guy Lodge, har skrevet en nu viral kritik af skuespilstjernen på Twitter, hvor han særligt pointerer, at DiCaprio burde lægge en del af sin energi på mere risikofyldte projekter, som ellers ville have svært ved at blive finansieret:

»Det er alt sammen meget godt, og der er kommet noget fint arbejde ud af det, men jeg ville ikke kalde hans valg eventyrlige: Kæmpemæssige prestigeproduktioner fra de store studier med etablerede mandlige instruktører. Han har ikke spillet med i en film af en kvindelig instruktør siden 1995, hvilket jeg ikke synes er insignifikant. Jeg kan godt lide, at han er kræsen og uimodståelig over for franchises: Han har udspillet sin karriere godt. Men på det niveau af stjernestatus har han slagkraften til at få mere udfordrende idéer (og talenter) realiseret«.

Journalisten Keyleigh Donaldson fra blandt andet Screenrant stemmer i og kalder ham »den sikreste skuespiller i Hollywood«.

Skuespilleren Zoe Kazan (‘The Ballad of Buster Scruggs’, ‘The Big Sick’) blandede sig også i diskussionen på Twitter og fremhævede, at det virkede som et bevidst valg, når store skuespillere vælger ikke at arbejde med kvinder:

»Ja, der er mange flere mandlige filmskabere i verden, specielt nogle med magt. Men når man tænker på, hvor mange kvindelige instruktører, jeg har arbejdet med i min relativt korte karriere, så virker det som et egentligt valg, mange mandlige filmstjerner træffer, om ikke at arbejde med nogen/mange«, skriver hun og tilføjer:

»Grunden til, at det her er vigtigt, er fordi, der kun findes en håndful filmstjerner, der kan få en film med et bestemt budget finansieret. Så hvordan de bruger deres magt, hvilke historier de vælger at støtte… det har en effekt på, hvad der ender på lærredet«.

Leonardo DiCaprio er snart aktuel herhjemme i Quentin Tarantinos ‘Once Upon a Time in Hollywood‘, der har dansk premiere 15. august.

Læs også: Jennifer Lawrence skal spille hovedrollen i mesterinstruktørs nye gangsterfilm

Læs også: Leonardo DiCaprio: Verdens største skuespiller lige nu #3 – »Jeg kunne lugte hans angst helt nede på række 12«

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af