‘Crawl’: Rigtigt god på en skala fra ‘Sharknado’ til ‘Jaws’

4 6
‘Crawl’: Rigtigt god på en skala fra ‘Sharknado’ til ‘Jaws’
Kaya Scodelario i 'Crawl'.

Kæmpealligatorer i en delvist oversvømmet krybekælder. Så enkel er præmissen i ‘Crawl’.

Med titler som ‘Haute tension’ fra 2003 og genindspilningen af ‘The Hills Have Eyes’ fra 2006 på sit cv er filmens instruktør, Alexandre Aja, efterhånden gammel i gårde i horrorgenren. Han har siden begået den ekstra underlødige ‘Piranha 3D’, men hans nye actiongyser har hverken splat eller nøgenhed i centrum, og den er heller ikke tongue-in-cheek a la ‘Lake Placid’ og Renny Harlins dræberhaj-film ‘Deep Blue Sea’.

I ‘Crawl’ bliver karaktererne og den livsfare, de befinder sig i, taget bundseriøst. Elitesvømmeren Haley (Kaya Scodelario fra ‘The Maze Runner’) og hendes far (Barry Pepper), der er blevet skilt fra moren, har været uvenner, og det viser sig, at konflikten bunder i, at Haley bebrejder sig selv, at hendes forældre gik fra hinanden. Dette underliggende drama er ikke ligefrem Bergman-komplekst, men mindre kan også sagtens gøre det, og det er mere nuanceret og betydeligt bedre håndteret end eksempelvis skilsmissekonflikten i ‘Jurassic World’.

Men filmen handler naturligvis først og fremmest om at overleve kæmpealligatorerne i krybekælderen. Specialeffekterne er aldeles glimrende, og Scodelario er rigtigt godt castet. Hun ser skrøbelig ud, men hun er så afgjort i stand til at tage vare på sig selv, og når hun i filmens mange krisesituationer handler prompte, med sine følsomme ansigtstræk forvredet i stoisk smerte, køber man hendes karakter som den stædige idrætsudøver, der, selv mod alle odds, nægter at give op.

På en skala fra ‘Sharknado’ til ‘Jaws’ placerer ‘Crawl’ sig altså i den helt gode ende. Aja tager sig ikke, som i Spielbergs klassiker, god tid til at skabe spænding, men fylder i stedet simpelthen filmens forbilledligt korte spilletid på kun 87 minutter med en række effektivt iscenesatte setpieces af høj kvalitet.

Og så må det lige i parentes bemærkes, at valget af sang til rulleteksterne er et virkelig sjovt påfund.


Kort sagt:
I de velsagtens næsten uundgåelige fortsættelser kan det blive svært at overgå ’Crawl’s flotte og stærkt underholdende alligator-action.

Læs også: Filmene, der har redefineret horrorgenren de seneste år – og hvor du kan streame dem 

Spillefilm. Instruktør: Alexandre Aja. Medvirkende: Kaya Scodelario, Barry Pepper, Morfydd Clark, Ross Anderson. Spilletid: 87 min.. Premiere: Den 22. august
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af