‘Fisherman’s Friends’: Musikfilm baseret på virkelige hændelser er hyggeligt charmerende

4 6
‘Fisherman’s Friends’: Musikfilm baseret på virkelige hændelser er hyggeligt charmerende
'Fisherman's Friend'

Nej, det handler ikke om de stærke mentolpastiller.

Jeg vidste det ikke selv, men ‘Fisherman’s Friends’ er også navnet på et mandskor bestående af fiskere fra havnebyen Port Isaac i det sydengelske grevskab Cornwall. Det begyndte på ren amatørbasis med enkelte, lokale optrædener, men gruppen endte med at blive opdaget og skrive kontrakt med et stort pladeselskab. I en industri præget af autotune og popsange på rutinen var deres uhøjtidelige tilgang til musikken og folkelige charme den x-faktor, der førte dem til toppen af hitlisterne.

Det er en grundlæggende god historie, som nu finder vej til det store lærred med instruktør Chris Foggins muntre og letfordøjelige film.

Fire drengerøve og musikproducere fra London tager i 2010 på polterabendstur til Cornwall. De ankommer til Port Isaac og buldrer gennem de smalle gader i en smart, hurtig og lidt for stor BMW. Stemningen er kåd, men den slår om, da de sidder fast på en ensrettet strækning og bliver overfuset af en modkørende, kvindelig bilist, der udover at være skrap også er meget køn. For en af vennerne, Danny, er det i hvert fald kærlighed ved første blik, hendes eklatante skideballe til trods.

Pinlighederne fortsætter. Fyrene dyrker vandsport, men driver langt væk fra kysten. Det er ingen andre end fiskerne bag ‘Fisherman’s Friends’, der hiver dem i land. Og finder ud af, at de har haft en rygsæk proppet med øldåser med på turen. »Det er jo polterabend«, forklarer en af dem undskyldende. Fiskerne ryster opgivende på hovedet.

‘Fisherman’s Friend’

Mødet mellem land og by tager sig særdeles pinagtigt ud. I disse og lignende scener er filmen meget veloplagt.

Senere spiller ‘Fisherman’s Friends’ sømandsviser på havnen. Foranlediget af de andre drenge, der gerne vil have sig et billigt grin og nok også oprejsning efter strabadserne, præsenterer Danny gruppen for en pladekontrakt. Men det, der starter som en omfattende »prank«, udvikler sig snart til et sandt projekt om at indspille en demo og få en kontrakt i hus. Danny har fundet ud af, at hende den kønne faktisk er datter til en af fiskerne. Og så er det ikke helt tosset at holde det stressende byliv lidt på afstand.

‘Fisherman’s Friends’ er humoristisk på en særlig venlig og nedtonet måde. Man klukker lidt, når byboen Danny skal lære at stå til søs. Eller når fiskerne tager til London og måber over priserne på en fiskerestaurant, men slutter aftenen af med at give et par numre på den lokale pub. På hver deres måde kommer de ud af deres comfort zone og må teste deres fordomme.

Som film er ‘Fisherman’s Friends’ en ganske ufarlig affære, der befinder sig et trygt sted mellem romcom og buddy-movie. Den er ikke noget banebrydende nyt, men i lighed med sit mandskor er den fuld af gode intentioner. Jeg gik ud af biografen med et stille smil på læben.


Kort sagt:
‘Fisherman’s Friends’ er et hyggeligt, musikalsk komediedrama og en fin skildring af forholdet mellem land og by.

Læs også: Se den første trailer til efterårets store danske komedie ‘Jagtsæson’

Instruktion Chris Foggin. Medvirkende: Daniel Mays, James Purefoy, Tuppence Middleton, David Hayman, Noel Clarke, Dean Norris. Spilletid: 112 min.. Premiere: Den 15. august
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af