Folkene bag ’Mindhunter’s anden sæson spurgte ikke børneofrenes pårørende til råds

Folkene bag ’Mindhunter’s anden sæson spurgte ikke børneofrenes pårørende til råds
Jonathan Groff og Holt McCallany i 'Mindhunter'.
STREAMING TOGETHER

I weekenden ramte den seneste sæson af ’Mindhunter’ endelig Netflix.

Den første sæson introducerede de to FBI-agenter Holden Ford og Bill Tench i slutningen af 1970’erne, hvor institutionen først begyndte at foretage psykologiske profileringer af seriemordere. En del af seriens anden sæson foregår i staten Georgia, hvor der mellem 1979-81 blev myrdet 28 afroamerikanske børn i storbyen Atlanta.

I kølvandet på kontroverserne i forbindelse med biografaktuelle ’Once Upon a Time in Hollywood’, hvor Tarantino har fået kritik for ikke at have kontaktet Manson-offeret Sharon Tates pårørende, er det påfaldende, at ’Mindhunter’s skabere på samme vis har fravalgt at konsultere de nulevende slægtninge til Atlanta-børnene.

To af virkelighedens mødre, som mistede deres børn, er nemlig en del af seriens fortælling: Camille Bell, hvis niårige søn Yusuf Bell blev dræbt i 1979, og Venus Taylor hvis 12-årige datter Angel Lenair blev fundet død i 1980. Mordene blev aldrig opklaret, hvorfor sagen fortsat er ekstra ømtålelig, men i 1980’erne var tragedien endvidere et betændt politisk emne i Georgia, der forsøgte at ryste sin racesplittede fortid af sig.

Holt McCallany, som spiller agent Tench, har i forbindelse med seriens premiere forklaret til L.A. Times, at en af de ting, FBI i sin tid fandt igennem deres seriemorderprofileringer var, at gerningsmændene sjældent slår ihjel på tværs af raceskel. Så i sagen om Atlantas barnemord var FBI sikre på, at de burde lede efter en afroamerikansk morder.

Dog vakte den påstand kontrovers blandt statens sorte borgere.

Mens mordene fandt sted, havde Atlanta fået sin første sorte borgmester; en historisk landevinding for sydstaten. Derfor var der mange, som ikke ville tro på, at der skulle være tale om en sort gerningsmand, og tværtimod automatisk gik ud fra, at racisme lå til grund for forbrydelserne mod de sorte børn.

Den racemæssige splid der omgav og forplumrede sagen er også årsag til, at den er blevet genåbnet i dag, hvor man er anderledes opsat på at anskue mordene løsrevet fra politik.

Hvordan ’Mindhunter’ behandler begivenhederne, kan man se på Netflix. I serien interviewer Ford og Tench vanen tro en række seriemordere, heriblandt Charles Manson, der akkurat som i ’Once Upon a Time in Hollywood’ spilles af Damon Herriman.

For de ekstra nysgerrige udforskes historien om Atlantas ukendte barnemorder også i podcasten ’Atlanta Monster’.

Læs også: ‘Once Upon a Time in Hollywood’ er indhyllet i kontroverser – her er de fire største kritikpunkter mod Tarantinos film

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af