Fra Hawke til Schwarzenegger: Filmstjernernes børn stormer frem

De er unge, sultne og velsignede med ualmindeligt gode gener. En hel generation af stjernebørn er klar til at vælte Hollywood, og for særligt tre unge kvinder bliver 2019 det store gennembrudsår.
Fra Hawke til Schwarzenegger: Filmstjernernes børn stormer frem
Maya Hawke. (Foto: Jamie McCarthy/Getty Images)

Meryl Streeps datter Mamie Gummer og Clint Eastwoods søn Scott Eastwood har gjort det. Jeremy Irons søn Max Irons ligeså og Melanie Griffiths datter Dakota Johnson. Alle filmstjernebørn, der er gået i deres berømte forældres fodspor for selv at gøre karriere foran kameraet.

Nu er næste kuld allerede på vej fra reden anført af sommersensationen Maya Hawke, der charmede sig lukt ind i vores hjerter i ’Stranger Things’ sæson 3 med en vindende cocktail af sprudlende talent og ualmindeligt gode gener fra 90’er-ikonerne Ethan Hawke og Uma Thurman.

21-årige Maya Hawke har slacker-attitude som snydt ud af næsen på farmand og skærmmagnetisme a la Uma – og så har hun sågar en lille rolle i Quentin Tarantinos ’Once Upon a Time in Hollywood’ over for Andie MacDowells jævnaldrende stjernedatter. Andetsteds høster Tilda Swintons mini-me kritikerroser i Joanna Hoggs festival-hypede ’The Souvenir,’ og Johnny Depps datter møder Timothée Chalamet i David Michôds kommende ’The King’. Men endnu flere navne venter i kulissen.

Vi giver dig et overblik over de otte filmstjernebørn, du skal holde skarpt øje med lige nu:

 

Patrick Schwarzenegger og Bella Thorne i ‘Midnight Sun’.

Patrick Schwarzenegger

The Governators 25-årige søn Patrick Schwarzenegger har arvet mere end fars biceps, og efter småroller i film som ’Scouts Guide to the Apocalypse’ og serierne ’Scream Queens’ og ’The Long Road Home’ er Hollywood-karrieren kørt i stilling.

Sidste år spillede Patrick således hovedrollen som førsteelsker i ungdomsromancen ’Midnight Sun’, hvor han åbenbarede et flair for følsomt dramatisk talent, og i skrivende stund har han hele fire film i støbeskeen – heriblandt dramaet ’Echo Boomers’ med Michael Shannon og thrilleren ’Stowaway’ med Britt Robertson (’Girlboss’).

Schwarzenegger-frøet har desuden arbejdet som model og startede som bare 15-årig sit eget tøjmærke, Project360, der donerer penge til velgørende formål. Der er mere ungdomsweltschmerz end dræberrobot over Patricks rollevalg, men det professionelle drive kommer ikke fra fremmede.

Lily-Rose Depp i ‘Danseren’.

Lily-Rose Depp

Johnny Depp og Vanessa Paradis overjordisk smukke datter Lily-Rose Depp fik sin første rigtige rolle i instruktør Kevin Smiths syrede teenagekomedie ’Yoga Hosers’ (over for sin far og Smiths datter Harley Quinn Smith) i 2016 og har siden indspillet en række film på både fransk og engelsk. Såvel som scoret sig en modelkontrakt med Chanel akkurat som sin mor, bien sur.

Depp lyste op i en vægtig birolle som den ikoniske danser Isadora Duncan i ’Danserinden’, spillede Natalie Portmans lillesøster i ’Planetarium’ og battlede mod landskvinden Laetitia Casta om skuespiller og instruktør Louis Garrells gunst i dennes ’L’homme fidèle’. Filmmødet mellem 19-årige Depp og 41-årige Casta repræsenterede to generationer af franske femme fatales, men i sine kommende projekter gøder Depp de internationale relationer i australske instruktør David Michôds ’The King’ med Timothée Chalamet og Robert Pattinson, amerikanske Nicholas Jereckis ’Dreamland’ med Armie Hammer og Gary Oldman og ’The Illusionist’-instruktøren Neil Burgers sci-fi-thriller ’Voyagers’ med Colin Farrell.

Skuespillerindens på overfladen skrøbelige femininitet kombineret med en stålsat vilje slægter Kate Bosworth og Diane Kruger på, mens hendes je ne sais quoi-mystik er ren Vanessa Paradis og forkærligheden for skæve roller arvet fra far. Selvsamme har Lily-Rose indædt forsvaret mod kvindevoldsanklagerne fremført af Amber Heard, og i 2016 skrev Lily-Rose således i en støtteerklæring på Instagram: »Min far er den sødeste, mest kærlige person, jeg kender. Han har udelukkende været en fantastisk far for mig og min lillebror, og alle, der kender ham, vil sige det samme«.

Men mens Johnnys karriere står i stampe, er Lily-Rose Depp på vej op, op, op.

 

Honor Swinton Byrne og Tom Burke i ‘The Souvenir’.

Honor Swinton Byrne

Når ens mor hedder Tilda Swinton, er der automatisk høje forventninger til skuespillertalentets spændvidde, men heldigvis for 21-årige Honor Swinton Byrne tyder det på, at hun har kritikernes kærlighed på sin side fra allerførste hovedrolle.

Byrne dukkede flygtigt op i Luca Guadagninos ’I Am Love’ sammen med mor Tilda, men med dette års engelske indiefilm ’The Souvenir’ springer hun ud som leading lady i instruktør Joanna Hoggs selvbiografiske fortælling om en ung kvinde i et destruktivt kærlighedsforhold i 80’ernes London.

Filmen blev vist på Sundance-festivalen i vinter, og Byrne høstede roser for sin melankolsk sensible, troværdige præstation af overklassepigen og filmstuderende Julie, der kæmper med kæresten Anthonys misbrugsproblemer (spillet af Tom Burke fra krimiserien ’C.B. Strike’) og en tiltagende bekymret overklasse-mor i form af, hvem ellers, Tilda Swinton.

’The Souvenir’ har endnu ikke fået danske premieredato, men opfølgeren, ’The Souvenir Part II’, er allerede undervejs.

 

Louis Bodnia Andersen og far Kim i kortfilmen ‘Far’.

Louis Nathan Bodnia Andersen

Det er ikke kun i udlandet, at stjernernes børn puster forældregenerationen i nakken. Herhjemme dimitterer Kim Bodnia og Lotte Andersens søn Louis Nathan Bodnia Andersen fra Den Danske Scenekunstskole i år – samme institution, som far blev uddannet fra tilbage i 1991.

25-årige Louis er dog ikke opflasket på familiens gode råd om branchen, for som Kim Bodnia fortalte i et Soundvenue-interview sidste år, kommer de unge skuespillere i dag ud til en evigt omskiftelig branche. Og ligesom den ældre garde udvikler sønnen sig også konstant, hvorfor lysten til og troen på at kunne skabe noget skal leve og ikke stoppes af et godt råd, som kun kan være dårligt om to år, ifølge Bodnia senior.

Louis Nathan Andersen Bodnia har tidligere medvirket i kortfilmen ’Et Knæk’ og ’Far’, hvori han spillede overfor sin far, i hvad der må siges at være en gennemgående debuttendens blandt filmstjerneforældre og deres afkom. Nu venter vi bare spændt på at se, i hvilke retninger Louis fremadrettet vil styre karrieren.

 

Lena Dunham, Margaret Qualley og Brad Pitt i ‘Once Upon a Time in Hollywood’.

Margaret Qualley

’Four Weddings and a Funeral’-stjernen Andie MacDowell er den stolte mor til to voksne døtre, hvoraf den yngste, Magaret Qualley på 24, eksploderer på La La Lands stjernehimmel.

Balletuddannede Qualley sikrede sig både film og modebranchens fulde opmærksomhed da hun med sindssyg energi og vilde grimasser dansede hjertet ud i den Spike Lee-instruerede reklamefilm for parfumen Kenzo World i 2017, fire år efter spillefilmsdebuten i Gia Coppolas indiefilm ’Palo Alto’ i 2013 (overfor Val Kilmers søn Jack Kilmer) og en gennemgående rolle i ‘The Leftovers’. Skuespillerinden snørede atter danseskoene i miniserien ’Fosse/Verdon’, hvor hendes følelsesmæssigt konfliktfyldte og fysisk udfordrende portræt af det virkelige Broadway-ikon Ann Reinkein (Bob Fosses elskerinde) fik stor ros. Men det store mainstreamgennembrud venter muligvis i denne måned i Quentin Tarantinos ’Once Upon a Time in Hollywood’, hvor Qualley agerer Manson-støtten ’Kitty’ over for særligt Brad Pitt i en lille, men mindeværdig rolle. Lidt af et scoop for skuespillerinden, der tidligere på året himmelhenrykt postede billede af sig selv foran et kæmpe Kitty-billboard i Los Angeles.

2019 har i det hele taget været et drømmeår for Qualley, der også har medvirket i HBO-filmen ’Native Son’ og LGBTQ-ungdomsfilmen ’Adam’ og har indspillet dramaet ’Seberg’ med Kristen Stewart (premiere til næste år). MacDowell-datteren er sulten. Meget sulten: »Jeg elsker at gå til en opgave, velvidende at jeg stadig har en masse at lære, og jeg håber, at den følelse varer ved for altid. Jeg vil bare lære, lære, lære«, fortalte Qualley til As If Magazine i april i år.

 

Sylvester Stallone med sine piger Sistine (tv.), Sophia og Scarlet til Golden Globes i 2016. (Foto: Mark Davis/Getty Image)

Sistine Rose Stallone

Sylvester Stallones tre stillige modeldøtre Sistine, Sophia og Scarlet (man fornemmer en tendens) har vakt opsigt på den røde løber, når de har fulgt deres far til diverse prisuddelinger, men i år skifer Sistine stiletterne ud med svømmerfødder og springer ud på anderledes dybt vand i fortsættelsen til hajgyseren ’47 Meters Down’, ’Uncaged’, der lander i de amerikanske biografer i denne måned.

Vi har endnu ikke set mere en trailer, men filmfavntaget er en professionel kovending for Sistine, der i 2015 fortalte Teen Vogue, at hun er en »forfærdelig skuespiller!«. Siden har den nu 21-årige Los Angeles’er imidlertid knoklet for at finpudse talentet – og mon ikke flere roller nok skal følge i hajens kølvand, hvis Sistine flyder oven på i sin debut.

 

Jack Kilmer i ‘Palo Alto’.

Jack Kilmer

Ikke alene ligner 24-årige Jack Kilmer en ung udgave af sin famøse far Val, han kæmper også som en gal for at slå sit navn fast på lærredet i et hav af biroller som følsomme, temperamentsfulde og forvirrede unge i titler som teenfilmen ’Summer ’03’, Rodarte-modedesignernes drømmeriske Kirsten Dunst-film ‘Woodshock’, ’The Nice Guys’ med Ryan Gosling og metalmusikfilmen ‘Lords of Chaos’ med Sky Ferreira og Rory Culkin instrueret af svenske Jonas Åkerlund. Og så castede James Franco såmænd den unge Kilmer i sin instruktørdebut ‘The Pretenders’ fra sidste år.

Hele 24 kort- og spillefilm er det dermed blevet til, siden Kilmer gjorde sin entre i Gia Coppolas indiedrama ’Palo Alto’ i 2013, og hovedrollerne er så småt begyndt at tikke ind, blandt i sci-fi-thrilleren ’Exo’, hvori han spiller en ung fyr der tror, at nabopigen (Bella Thorne) er et rumvæsen.

Om der også er en ’The Doors’, ’Top Gun’ eller ’Tombstone’-præstation i juniors fremtid, er endnu uvist, men arbejdsmoralen er i hvert fald i top og støtten hjemmefra solid: »Min far og jeg kan relatere til hinanden på et helt nyt niveau, efter jeg begyndte at lave film. Det var meget spændende at læse et manuskript sammen med ham for første gang«, fortalte Jack Kilmer til magasinet Interview i 2014.

 

Maya Hawke som Robin i ‘Stranger Things’.

Maya Hawke

Vi slutter, hvor vi startede: Med Ethan Hawke og Uma Thurmans rasende talentfulde Maya Hawke.

’Stranger Things’-skuespillerinden er født direkte ind i Hollywood-adelen, om end hun ikke, i modsætning til blandt andre Bruce Willis og Demi Moores datter Rumer Willis, selv blev sat foran kameraet som spæd. Igennem sin opvækst medvirkede Hawke i snart sagt hvert et skoleteaterstykke, men i et nyligt interview med Women’s Wear Daily fortæller hun, at hun tøvede med at tage springet til film:

»Jeg strittede lidt imod, fordi det var ‘familieforretningen’. Indtil det gik op for mig, at det var det, der gjorde mig mest glad, og som jeg er bedst til«.

Om sin baggrund siger hun:

»Der er flere forventninger til en. Nogle mennesker tvivler på ens intentioner og evner, men sandheden er, at man bare skal knokle på og gøre sig fortjent til sin plads. På mange måder hjælper det (forældrenes status, red.) med at få en fod i døren, men man bliver smidt ud af selvsamme dør igen, hvis man kommer ind, og det viser sig, at man er elendig«.

Hawke debuterede i tv-serieversionen af ‘Little Women’ i 2017, hvorefter hun medvirkede i indieteenfilmen ‘Ladyworld’. Men så skete der ting og sager, da hendes mors tidligere instruktør Quentin Tarantino castede hende i en lillebitte rolle i ‘Once Upon a Time in Hollywood’, der får dansk premiere i næste måned.

2019 er Hawkes gennembrudsår, og kalenderen begynder allerede at fylde op forude:

I 2020 kan skuespillerinden ses i Gia Coppolas indieromance ‘Mainstream’, og herefter følger familiedramaet ‘Human Capital’ med Marisa Tomei og Liev Schreiber på rollelisten. Nå ja, og så vender Robin naturligvis også tilbage i ’Stranger Things’ fjerde – og måske sidste – sæson.

Læs også: ’Stranger Things 3’-castet kæmpede mod romance blandt hovedpersonerne

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af