’Pico da Neblina’: Ny HBO-serie er en brasiliansk Breaking Good

’Pico da Neblina’: Ny HBO-serie er en brasiliansk Breaking Good
'Pico da Neblina'

Pico da Neblina betyder Tågebjerget og er det højeste punkt i Brasilien. Det er en passende titel til en brasiliansk HBO-serie om marihuana.

’Pico da Neblina’ er skabt af Quico Meirelles, som er søn af ’City of God’-instruktør Fernando Meirelles, der er med om bord som producer. Der er tale om en what if-serie, som udspiller sig i et alternativt Brasilien, hvor regeringen i ren og skær afmagt over for landets massive problem med illegale stoffer har besluttet sig for at legalisere marihuana. Det sker naturligvis til stor glæde for den brede befolkning, som nu ikke længere skal se sig over skulderen, når de vil have det lidt sjovt.

Men det er ikke alle, der er lige begejstrede for lovændringen. Lokale hash-pushere som 28-årige Biriba (Luís Navarro) er med et trylleslag blevet nærmest overflødige. Biriba er den bedste dealer i området, og det er sådan han forsørger sin familie. Hans afdøde far var en hårdkogt kriminel, og til sin mors store ærgrelse ønsker Biriba ikke at blive en del af den hårde kriminelle verden ved eksempelvis at sælge hårde stoffer eller begå voldelig kriminalitet.

Ikke helt ulig ’Breaking Bad’ handler ’Pico da Neblina’ om en mand, som bliver tvunget ud i kriminalitet for at forsørge familien og undervejs foretager handlinger, han aldrig havde troet mulige. Tonen og humoren er også beslægtet med særligt de første sæsoner af fortællingen om Walter White.

‘Pico da Neblina’

Det står hurtigt klart, at Biriba ikke har brugbare færdigheder at falde tilbage på, og at han har to karriereveje at vælge mellem. Bag dør nummer et står barndomsvennen Salim (Henrique Santana), som tilbyder Biriba et job i den lokale bande, hvor han vil blive sat til at arbejde med hårdere stoffer som kokain. Bag dør nummer to står en anden ven, Vini (Daniel Furlan), som drømmer om at åbne en butik, hvor de kan sælge marihuana. Problemet med denne, nu retskafne beskæftigelse er, at det koster mange penge at komme i gang, og dem har hverken Biriba eller Vinnie.

Dermed må Biriba drage ned ad Walter White-stien. Hans første mission er at hente kokain hos en korrupt politimand. Det går omtrent lige så godt som Walter og Jesses første cooking session. Alligevel kommer Biriba i besiddelse af tilstrækkeligt med real til at kunne åbne den lovlydige marihuanabutik, men det står hurtigt klart, at hans kortvarige berøring med hård kriminalitet kommer til at få langsigtede konsekvenser for ham.

Efter tre afsnit er det mest interessante ved ’Pico da Neblina’ netop Biribas kamp mod at gå i sin berygtede fars fodspor, men samtidig være i stand til at forsørge sin mor, sin søster og dennes børn. Han må hurtigt sande, at legaliseringen af hash ikke just er god for hans privatøkonomi. Nu skal alt fra staten til banker nemlig også pludselig have en stor bid af kagen. På den måde er serien et klassisk eksempel på, hvor svært det er at lægge sin blakkede fortid bag sig.

Det er (heldigvis) stadig svært at kalde, hvilken vej Biriba vælger/bliver tvunget til at gå, hvilket lader til at være det primære spørgsmål, som skal besvares i de resterende afsnit. Men ellers følger plottet i lidt for høj grad den slagne gang. Det er lidt for ofte til at forudsige, hvad der kommer til at ske. Og så står Biriba meget alene som den bærende karakter. Indblikket i hans familie er foreløbigt nødtørftigt, men med syv afsnit igen er der håb for, at det vender.


Kort sagt:
’Pico da Neblina’ tegner et nuanceret portræt af, hvordan legaliseringen af marihuana stadig kan få samfundet til at gå op i røg.

Anmeldt på baggrund af de første tre afsnit.

Læs også: Her er efterårets mest ventede serier

Tv-serie. Hovedforfatter: Quico Meirelles. Medvirkende: Daniel Furlan, Henrique Santana, Luis Navarro, Teca Pereira m.fl.. Spilletid: 10 afsnit á ca. 50 min.. Premiere: Kan ses på HBO
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af