‘Dronningen’-instruktør annoncerer sin næste film – om ikonisk dansker

‘Dronningen’-instruktør annoncerer sin næste film – om ikonisk dansker
Instruktør May el-Toukhy går fra 'Dronningen' til 'Løvinden'. (Foto: Søren Rønholt)

May el-Thoukhy fik en fin debut med dramedien ‘Lang historie kort’ i 2015, men det var med ‘Dronningen’ i år, at hun skød sig selv direkte ind i den danske instruktørstands øverste klasse.

Filmen med Trine Dyrholm som midaldrende succesadvokat, der indleder en affære med sin 17-årige stedsøn, blev den bedst anmeldte danske film i… utroligt mange år. Og når filmpriserne skal uddeles ved Robert og Bodil i starten af 2020, må man formode, at hun kommer til at lære vejen mod scenen indgående at kende.

Spændingen har derfor også været stor omkring, hvordan el-Thoukhy skulle følge op på sit hovedværk. Og nu står det klart, at instruktøren tager fat på endnu en kompleks kvindekarakter: Ingen ringere end den verdenskendte danske forfatter Karen Blixen.

Filmen hedder ‘Løvinden’ og er baseret Tom Buk-Swientys bog om Blixens liv i Kenya i årene 1914-1931.

»Jeg har altid opfattet Karen Blixen som et offer. Som en kvinde der led en krank skæbne og betalte en høj pris på det personlige plan, trods den store anerkendelse hun opnåede i sit professionelle virke som forfatter. Men da jeg læste Tom Buk–Swientys bog, gik det for alvor op for mig, at hendes liv i Afrika var fyldt af modsætninger. Hun var ikke kun et offer for andres vilje og uvilje. Hun var også dominerende, egenrådig og i sine følelsers vold«, udtaler May el-Thoukhy i en pressemeddelelse.

»Jeg drømmer om at skabe en film, der handler om de oplevelser og erfaringer som hendes litteratur kom til at stå på skuldrene af. Det er en fortælling om en privilegeret kvinde, fra det bedre borgerskab, med en nærmest grådig eventyrlyst (…).  Det er en universel historie om et meget sammensat menneske og hun er den perfekte hovedkarakter i mine øjne, også på grund af hendes menneskelige fejlbarlighed. Vores nationale ikoner har krav på at blive fortolket og genfortalt med den store kompleksitet, der i sidste ende har gjort dem til ikoner«.

May el-Thoukhy skrev sine første to film sammen med Maren Louise Käehne, men skal denne gang skrive manuskriptet sammen Jakob Weis, der efter en succesfuld karriere som dramatiker debuterede som manuskriptforfatter på Paprika Steens vellykkede ‘Den tid på året’ sidste år.

Efter annonceringen af ‘Løvinden’ er det et stort spørgsmål, hvad der sker med et andet prominent Karen Blixen-projekt. Producent Regner Grasten har nemlig siden 2010 forsøgt at få sin film om forfatterens liv, ‘Tanne’, finansieret med Anne-Grethe Bjarup Riis som instruktør, efter Bille August sprang fra. Denne film har utvivlsomt et andet take på Blixens liv, men spørgsmålet er, om der er plads til to biograffilm inden for en kort tidsperiode.

Karen Blixen har tidligere indtaget biograflærredet i den amerikanske ‘Out of Africa’ fra 1985 med Meryl Streep i hovedrollen.

Læs også: Årets danske Oscar-kandidat skal findes – der er kun ét rigtigt valg

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af