’Friends’: De 10 bedste afsnit – rangeret

Selvom den har over 25 år på bagen, er ’Friends’ stadig en af de mest streamede serier. Men hvornår var den bedst? Vi kårer de bedste afsnit.
’Friends’: De 10 bedste afsnit – rangeret
'Friends'.

Komedieserien ‘Friends’ har i de senere år fået høvl for sine homofobiske og fedmeudskammende jokes, der gør lidt ondt at se på i dag.

Men trods momentvise utidige forbiere er der en grund til, at serien stadig er en af de mest populære komedier, som er gået i arv i generationer, og som streamingtjenesterne har sloges om at få rettigheder til (HBO Max vandt kampen).

‘Friends’ er simpelthen sindssvagt sjov, velspillet og rørende, og i seriens bedste, stramt afviklede afsnit sidder hver en replik og reaktion lige i skabet.

I vores udvalg af de 10 bedste afsnit vil den opmærksomme læser bemærke, at sæson 2-3 er overrepræsenteret, og at ingen afsnit efter sæson 6 klarede cuttet. Det er, fordi de første fire-fem sæsoner er de klart sjoveste.

Selvom der er højdepunkter i de senere sæsoner (ikke mindst Brad Pitt som formand for Rachels hadeklub), står ingen af dem mål med de bedste afsnit i de tidlige sæsoner, inden metaltrætheden desværre satte ind.

Sagt i al kærlighed fra en hengiven fan, der optog alle afsnit på vhs i 90’erne og så dem igen og igen. Og igen. Og selvfølgelig stadig har dvd-boksen for ikke at være afhængig af streamingtjenesterne, når det ikke lige har være min dag, min uge, min måned eller mit år.

Men til sagen – here goes:

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

10. ‘The One in Vegas, Part 1+2’ (sæson 5, afsnit 23+24)
Alle vennerne tager til Vegas, også Phoebe, der gik glip af den famøse London-tur. Dobbeltepisoden byder ikke på helt så vilde overraskelser som fjerde sæsons finale i London, men alligevel: Det er noget af en cliffhanger, da Chandler og Monica er lige ved at blive gift, men bliver mødt af Ross og Rachel på vej ud af kapellet.

Episoden puster tiltrængt til ilden mellem Ross og Rachel, mens Phoebe og Joey leverer komikken i deres jagt på henholdsvis en ældre dame, der ’lurer’, og Joeys identiske håndtvilling (afsnittets mest åndssvage historie).

Men først og fremmest er Monica og Chandlers kærlighedshistorie, der starter med et skænderi over Richard og slutter med et skæbnesfrieri ved crapsbordet, bare virkelig sød og romantisk.

Bedste replik:
Phoebe: »From now on, everyone you lurk, I’m going to lurk first. You move on to someone else, I’m going to be one step ahead of you every single time. And then I’ll be on your ass every hour of every day, till Monday, because that’s when I go home. When do you leave?«

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

9. ‘The One with the Baby on the Bus’ (sæson 2, afsnit 6)
Da Monica kommer til at forgifte Ross med den farlige frugt kiwi, må Joey og Chandler passe baby Ben, mens hun tager ham med på hospitalet. Joey mener, at babyer er en sikker babe-magnet, og efter først at være blevet taget for et homoseksuelt par er det lige ved at lykkes dem at samle to kvinder op i bussen. Men hov! De har glemt Ben på bussen! Jeg elsker Joey og Chandlers bromance-historier, og det er en fryd at se deres kiksede scoringsforsøg ende på et hittegodskontor, hvor de først må lade, som om at de er et par – her mere sødt end homofobisk – dernæst ikke kan bestemme sig for, hvilken baby der er den rigtige. Enhver babysitters værste mareridt.

Imens bliver Rachel nødt til at fortælle Phoebe, at hendes chef på Central Perk, Terry, har hyret en professionel sangerinde, fordi Phoebes musik giver ham lyst til at stikke fingeren ind gennem øjet og dreje den rundt inde i hjernen. Phoebe stiller sig udenfor og spiller i protest, og her får hun lejlighed til at krydsforhøre Stephanie, spillet af Chrissie Hynde fra The Pretenders, om hun nu også ved, hvordan man går fra D til A-mol. De ender naturligvis med at synge Phoebes signatursang ‘Smelly Cat’ sammen.

Bedste replik
Phoebe (i sang): »Terry is a jerk / And he won’t let me work / And I hate Central Perk!«

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

8. ‘The One with the Blackout’ (sæson 1, afsnit 7)
I seriens første virkelig gode afsnit er der blackout i New York, og vennerne mødes med stearinlys, sexhistorier og guitarspil i Monicas lejlighed, mens mælken bliver sur.

Imens bliver Chandler spærret inde i en bankvestibule med ingen ringere end Victoria’s Secret-modellen Jill Goodacre. Enhver mands våde drengedrøm, der dog får Chandler til at blive endnu mere selvbevidst end normalt. Han har en længere, meget underholdende indre monolog om, hvad han skal sige, og hvorvidt han skal takke ja til tyggegummi og blæse bobler med drenget charme. Det er ren perfektion.

På opfordring fra Joey forsøger Ross for første gang at fortælle Rachel om sine følelser for hende, men bliver afbrudt af først en kat, derefter kattens ejer, italieneren Paolo, som Ross bruger flere sjove afsnit på at foragte. Under eftersøgningen af kattens ejer møder vi også Monica og Rachels sære underbo Mr. Heckles, som altså godt kunne have en kat, der hedder Bob Buttons.

Bedste replik
Chandler: »On second thought, gum would be perfection«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

7. ‘The One with Ross’ Wedding’ (sæson 4, afsnit 23+24)
Hele gruppen, undtagen gravide Phoebe, rejser til London for at deltage i Ross’ bryllup med Emily i et formidabelt dobbeltafsnit med seriens vildeste cliffhanger. Hvordan kommer man lige igen efter at have sagt sin ekskærestes navn ved alteret? (Svar: Det gør man ikke.)

Episoden byder også på seriens måske største overraskelse, da Chandler og Monica vågner op sammen efter en våd aften. Derudover skændes Chandler og Joey sødt om Joeys turistagtige opførsel – med en gæsteoptræden fra Fergie – Rachel er i sit selvoptagede es i flyveren til London (»It seems to be perfectly clear that you were on a break«, afbryder en gnaven Hugh Laurie), og Ross og Emily deler et smukt romantisk øjeblik i kirken, lige inden helvedet bryder løs.

Bedste replik
Joey: »London, baby!« (Bare indrøm, at du stadig siger det, hver gang du skal til London)

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

6. ‘The One Where Everybody Finds Out’ (sæson 5, afsnit 14)
Da Phoebe finder ud af, at Monica og Chandler er sammen, beslutter hun og Rachel sig for at få dem til at bukke under og indrømme forholdet, ved at Phoebe lægger an på Chandler. Men da Monica mener, at den eneste forklaring på Phoebes tilnærmelser er, at hun kender til deres forhold, bliver drillepindene til drilleofre. Eller er det den anden vej rundt? Ingen kan holde styr på, hvem der ved hvad, og Joey har faktisk også sine egne hemmeligheder at holde på i denne ekstremt underholdende blinkekonkurrence, hvor Phoebe giver den hele armen som forførerske.

Bedste replik
Phoebe: »They don’t know that we know they know we know!«

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

5. ‘The One Where Ross Finds Out’ (sæson 2, afsnit 7)
Rachel er forelsket i Ross, men han er kæreste med Julie. Så nu er det tid til at komme videre. Monica har sat hende op på en blind date, men hun ender med at drikke sig stangvissen og taler hele aftenen om Ross, der skal have en kat med Julie. For hvorfor kan de ikke bare få en bananflue? Hendes stakkels date, Michael, råder hende til at få en afslutning, hvilket inspirerer hende til at lægge en vidunderligt kikset telefonbesked fra sin sidemands telefon: »And that my friend, is what you call… cl-osure!« Jennifer Aniston er virkelig god til at spille fuld og selvcentreret.

Afsnittet ender heldigvis lykkeligt, for en stund, med at Ross og Rachel mødes i et filmkys fra en anden verden i regnen efter et skænderi. Første skridt i en stormfuld romance, der skabte spænding til sidste afsnit.

Imens leverer Chandler og Monica skøn fysisk comic relief, da arbejdsløse Monica hjælper Chandler med at tabe sig gennem et stramt fitnessprogram. Som han forklarer Joey i sit smertehelvede: »It’s before work. It’s after work. It’s during work. She’s got me doing butt clenches at my desk. And now, they won’t bring me my mail anymore«.

Bedste replik
Ross: »You’re over me? When were you… under me?«

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

4. ‘The One with the Embryos’ (sæson 4, afsnit 12)
Den perfekte blanding af en hjertevarm plottråd – Phoebe får sat sin brors fostre op og bliver gravid – og en gakket konkurrence, der bringer det værste op i de fem andre karakterer: En diskussion om, hvem der kender hinanden bedst, kulminerer i en dødsensseriøs quiz mellem kønnene, kreeret af nørden Ross, hvor Monicas indædte konkurrencegen ender med at koste hende og Rachel deres lejlighed.

Undervejs får vi mange superrelevante informationer om vennerne: Chandler var 19, første gang han rørte et bryst, Monica inddeler sine håndklæder i 11 kategorier, og Chandler får tilsendt en tv-guide hver måned under navnet Miss Chanandler Bong. Til gengæld finder vi aldrig ud af, hvad Chandlers job er. Noget med tal?

Bedste replik
Rachel: »He’s a transpons– transponster!«

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. The One with the Football’ (sæson 3, afsnit 9)
Mens kalkunen er i ovnen, beslutter vennerne sig til at spille en omgang amerikansk fodbold i parken – selvom Ross og Monica egentlig ikke må for deres mor. Vi finder hurtigt ud af hvorfor, da deres gamle søskenderivalitet blusser op for fuld flamme, og spillet bliver mere og mere brutalt. Mens Rachel får besked på at løbe langt væk, og Chandler og Joey begge prøver at imponere en hollandsk kvinde, kæmper Ross og Monica indædt om The Geller Cup, som Monica fiskede op fra søen, da de var børn.

Spillet udfolder sig i fabelagtige montager, hvor alle tricks tages i brug: fra at distrahere modstanderen ved at vise bryster og hive bukserne ned til at rive bluser over og springe op på ryggen af boldhaveren. Rachel griber bolden ved et mirakel i det afgørende øjeblik, men betyder det virkelig noget, hvem der vinder her på Thanksgiving? JA! er Monica og Ross enige om som det eneste.

Bedste replik
Chandler: »Is everybody else seeing a troll doll nailed to a 2×4? Okay, good«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. ‘The One Where Eddie Won’t Go’ (sæson 2, afsnit 19)
Hvis jeg skal vælge én favoritplottråd, er det de tre afsnit, hvor Joey flytter ud af Chandlers lejlighed, men straks bliver jaloux på Chandlers nye rommate Eddie, spillet af Adam Goldberg, som jeg stadig er ved at dø af grin bare ved synet af. Eddie virker først som en fin fyr, men viser sig hurtigt som en manisk og forskruet sambo fra helvede, der sier frugt, ikke gider se ‘Baywatch’ og beskylder Chandler for at gå i seng med hans ekskæreste og dræbe hans fisk, Buddy. Da Chandler endelig tror, han er sluppet af med Eddie… står han i vinduet og holder et menneskehoved! (Phoebe: »Is anyone else starting to really like him?«)

Slutningen, hvor Chandler og Joey lader, som om Eddie aldrig er flyttet ind, og Eddie accepterer den forklaring, er genial. Og der er ikke et øje tørt ved Chandler og Joeys lange genforeningskram.

Imens læser kvinderne feministisk selvhjælpslitteratur, og Rachel skoser Ross for at tage hendes vind. Ross var faktisk ofte en ubehageligt kontrollerende kæreste, så jeg synes, Rachel skulle have læst videre.

Bedste replik
Rachel: »How do you expect me to grow, if you won’t let me blow?«

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

1. ‘The One Where No One’s Ready’ (sæson 3, afsnit 2)
Bottle episodes, der foregår på én location, bliver produceret for at spare penge, men ofte er det de bedste afsnit, fordi benspændet tvinger skaberne til at tænke kreativt. I ‘Friends’ betyder det også, at alle karaktererne er samlet.

‘The One Where No One’s Ready’ følger i realtid Ross’ stadig mere desperate forsøg på at få alle vennerne ud ad døren, så de ikke kommer for sent til et arrangement på hans museum. (»It starts at eight, we can’t be late« – »We could not, would not want to wait«). Det viser sig som noget af en udfordring, da Rachel har tøjkrise, Phoebe spilder hummus på sin kjole, Monica flipper ud over en telefonbesked fra ekskæresten Richard, og Joey og Chandler slås over en lænestol.

Episoden har ingen særlig plot- eller karakterudvikling, men en fantastisk teateragtig live-energi og en effektiv deadline, der får intensiteten til at stige i takt med konflikternes eskalering. Absurditeten kulminerer med, at Ross skal drikke et glas fedt for at bevise sin kærlighed til Rachel, Monica kommer til at indspille en pinlig velkomstbesked på Richards telefonsvarer, og Joey kommer ind iført alt Chandlers tøj. Selvom det åbenlyst ikke er det modsatte af at gemme nogens undertøj.

Bedste replik
Joey: »Look at me! I’m Chandler. Could I be wearing anymore clothes? Maybe if I wasn’t going commando«.

Til slut: Shoutout til Ross’ læderbukser, Julia Roberts som hævngerrige Susie Underpants, Joey og Janices day of fun, Petes ambition om at blive Ultimate Fighting Champion, Dr. Drake Ramoray, Ross’ hug-and-roll-teori (»Women talk!«), Phoebes ‘Smelly Cat’-video, Joeys Broadway-audition med jazzhands, Frank Junior, »Pivot!«, Joeys hjemmebyggede reol og Chandlers oversavede dør, Rachels 18 sider lange brev til Ross, front and back, Monica og Ross’ danserutine, alle Thanksgiving-afsnit, ikke mindst det, Chandler tilbringer i en kasse af trefoldige årsager, og den replik, jeg oftest har brug for at citere, fra Rachel: »Sorry I’m late, but I left late«.

Læs også: Meghan Trainor genindspiller ‘Friends’-temasangen i tåkrummende version – inkl. årets dårligste trommefill

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af