‘Joker’ vinder højst opsigtsvækkende Guldløven i Venedig – se den fulde vinderliste

‘Joker’ vinder højst opsigtsvækkende Guldløven i Venedig – se den fulde vinderliste
Joaquin Phoenix i 'Joker'.

VENEDIG. Årets hovedkonkurrence har været ualmindeligt svær at spå på forhånd: Ville jurypræsident Lucrecia Martel, der selv laver udprægede arthouse-film fra Argentina som den sublime periodefilm ‘Zama‘, for eksempel give Guldløven til en Netflix-film eller til en (alternativ) superheltefilm som ‘Joker’?

Ja, skulle det vise sig. Årets helt store overraskelse blev, da ‘Joker’ løb med Guldløven og Todd Phillips og Joaquin Phoenix indtog scenen under vild jubel. Det var de færreste, der havde set en studiefilm, om end en alternativ en af slagsen, løbe med en af de fornemeste filmpriser i verden. Det lover bestemt godt for filmens Oscar-chancer: Guldløven er de sidste to år gået til henholdsvis ‘Roma’ og ‘The Shape of Water’, hvoraf sidstnævnte gik hele vejen til Oscar-prisen for bedste film.

Og også andenprisen (Juryens Grand Prix) overraskede. Den gik nemlig til Roman Polanskis solide comeback ‘J’accuse’ om Dreyfus-affæren i 1895. Lucrecia Martel virkede i starten af festivalen til at udvise modvilje mod filmen og Polanski, der har en mangeårig voldtægsanklage hængede på sig, men det var altså bestemt ikke tilfældet. Instruktøren var ikke tilstede ved prisceremonien, i stedet modtog hans kone Emmanuelle Seigner, der også spiller med i filmen, prisen på hans vegne.

Det lå til gengæld rimelig meget i kortene, at Roy Andersson skulle vinde prisen for bedste instruktion for ‘About Endlessness’, der er en klar fortsættelse af hans livsværk om menneskets eksistens – fortalt i lange sorthumoristiske tableauer.

Italienske Luca Marinelli modtog prisen for bedste mandlige skuespiller for sin rolle i det historiske drama ‘Martin Eden’, baseret på forlæg af Jack London. Marinelli spiller titelrollen, der gennemgår en årelang kamp for at slippe fri af sin underklassestatus og til sidst blive intellektuel forfatter. Franske Ariana Ascaride vandt for sin rolle i det samfundskritiske drama ‘Gloria Mundi’ om en arbejderfamilie, der har det uendeligt svært. Filmen smagte en del af Ken Loach og var sådan set udmærket, omend den ikke stod helt lige så skarpt som hos den britiske køkkenvaskmester.

Helt forbigået blev ‘Marriage Story’, som ellers var den mest anmelderroste af samtlige deltagere på festivalen. Her havde Scarlett Johansson og Adam Driver været oplagte kandidater til de to skuespilpriser, mens flere regnede med, at Netflix-filmen ville hive det helt store guld hjem. Sådan blev det altså ikke. Også Pablo Larraíns glimrende ‘Ema’ glimter ved sit fravær.

Juryen i hovedkonkurrencen bestod af jurypræsident Lucrecia Martel, Piers Handling fra Toronto Film Festival, den canadiske instruktør Mary Harron, skuespilleren Stacy Martin (‘Nymphomaniac’), Martin Scorseses hoffotograf Rodrigo Prieto, den japanske filmskaber Shinya Tsukamoto og den italienske instruktør Paolo Virzì.

Se alle vinderne herunder:

Læs også: Hele vores dækning af årets Venedig Film Festival

Hovedkonkurrencen
Guldløven for bedste film: ‘Joker’
Juryens Grand Prix (andenbedste film): ‘J’accuse’
Sølvløven for bedste instruktion:
Roy Andersson for ‘About Endlessness’
Bedste skuespiller: Luca Marinelli for ‘Martin Eden’
Bedste skuespillerinde: Ariana Ascaride for ‘Gloria Mundi’
Bedste manuskript: ‘No. 7 Cherry Lane’
Speciel jurypris:
‘The Mafia Is Not What It Used To Be’
Bedste nye skuespiller: Toby Wallace for ‘Babyteeth’
FIPRESCI (Kritikernes pris): 
‘J’accuse’ af Roman Polanski

Sidekonkurrencen Orizzonti
Bedste film: ‘Atlantis’ af Valentyn Vasyanovych
Bedste instruktør: 
Théo Court for ‘Blanco en Blanco’
Særlig Jurypris: Raymund Ribay Guitierrez for ‘Verdict’
Bedste skuespiller:
Sami Bouajila for ‘Bik Einich: Un Fils’
Bedste skuespillerinde:
Marta Nieto for ‘Madre’
Bedste manuskript:
‘Revenir’
FIPRESCI (Kritikernes pris): ‘
Blanco en Blanco’ af Théo Court

Parallelkonkurrencen Critics’ Week:
Bedste film: ‘All This Victory’ af Ahmad Ghossein
Publikumsprisen: ‘All This Victory’ af Ahmad Ghossein
Verona Film Club Award: ‘Scales’ af Shahad Ameen
Bedste kortfilm: ‘Veronica non sa fumare’ af Chiara Marotta

Parallelkonkurrencen Venice Days:
Bedste film: ‘La Llorona’ af Jayro Bustamante
Publikumsprisen: ‘Arab Blues’ af Manele Labidi
Europa Cinemas Label: ‘Corpus Christi’ af Jan Komasa

Bedste debutfilm: ‘You Will Die at 20’ af Amjad Abu Alala

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af