’Blurred Vision’: Alle opfører sig lidt for mærkeligt i smuk dansk debutfilm

’Blurred Vision’: Alle opfører sig lidt for mærkeligt i smuk dansk debutfilm
Niklas Herskind i 'Blurred Vision'

CPH PIX Weekend. Elisa (Ida Cæcilie Rasmussen) er gravid, og selvom det kun er et halvt år siden, de har mødt hinanden, er hendes kæreste André (Niklas Herskind) ovenud lykkelig. I sin rus er André klar til at rykke alt op med rode, og vupti er han flyttet med Elisa til hendes hjemstavn, hvor han straks forelsker sig i den rige jyske muld og kaster sig over et nyt liv som forsørger, farmand og ølbrygger.

Da en ven kommer på besøg og tøvende spørger, om André overhovedet kender sin nye kæreste, hidser den vordende far sig op. Hvor vover vennen dog at komme og forstyrre ham her midt i rusen? Den slags bekymringer giver André ikke en hundekiks for. Og så har han da forresten også for travlt med sit jeg-skal-være-mikrobrygger-og-forsørger-og-rigtig-mand-projekt til at studse over Elisas underlige opførsel og de mærkelige hændelser, der skyder op som giftige svampe omkring ham.

Han tager for eksempel ikke videre på vej, da kæresten forbyder ham at invitere sin nye ven Mads ind i huset, ligesom han ikke rigtigt bliver sur, da selvsamme ven overlagt prøver at forgifte ham med et dårligt svampetip. Og han stiller heller ikke spørgsmål, da Elisas noget mystiske mor (Dorte Højsted aka. mor i ’Doggystyle’) dukker op og udbryder usammenhængende ting som »det er løgn!« og »du er barnets far« på underligt skæve tidspunkter.

Alle opfører sig ret mærkeligt i Ivan Elmers debutfilm ‘Blurred Vision’, men mest besynderlig er Andrés langsomme reaktionstid og manglende nysgerrighed på især sin kæreste. Hvorfor spørger han hende for eksempel ikke, hvorfor de er flyttet til hendes hjemstavn, når nu hun tilsyneladende ikke kan lide nogen af dem, der bor der?

Kommunikationsbristerne mellem parret er så alvorlige, at man har svært ved at mærke den kærlighed, der skulle forestille at binde dem sammen. Især fordi André er næsten ulideligt besat af sig selv og hele tiden hidser sig op, når han bliver sagt imod.

Karaktererne er i det hele taget for kluntede og plothullerne for betydelige til, at ‘Blurred Vision’ holder vand som gribende fortælling. Til gengæld er filmen så visuelt kraftfuld, at man til fulde nyder at dykke ned i de dybe, mørke billeder, der mod slut yndefuldt balancerer mellem virkelighed og drøm.

Det er i sig selv en stor bedrift at lave en debutfilm for små 400.000 uden for støttesystemet. At det så ovenikøbet er blevet en flot en af slagsen, tager jeg min høje anmelderhat af for.


Kort sagt:
Den danske debutant Ivan Elmer leverer psykologisk kærlighedsfilm med lidet troværdig kærlighed og kraftig visuel pondus.

Læs også: CPH PIX Weekend tilføjer to festivalperler og ‘Midsommar’-director’s cut

Spillefilm. Instruktion: Ivan Elmer. Medvirkende: Niklas Herskind, Ida Cæcilie Rasmussen, Dorte Højsted, Bjarne Henriksen. Spilletid: 81 min.. Premiere: Den 16. november under CPH PIX Weekend
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af