’6 Underground’: Netflix gav Michael Bay frie tøjler – det skulle de aldrig have gjort

’6 Underground’: Netflix gav Michael Bay frie tøjler – det skulle de aldrig have gjort
Ryan Reynolds i '6 Underground'. (Foto: Christian Black/Netflix)

Martin Scorsese og Noah Baumbach er ikke de eneste Hollywood-auteurs, der har ladet sig friste af Netflix’ bundløse checkhæfter og løfter om total kreativ frihed. Også Mr. Popcorn himself, Michael Bay (’Bad Boys’, ’Armageddon’, ’Transformers’), har nu debuteret på streamingtjenesten.

I actionbaskeren ’6 Underground’ spiller Ryan Reynolds lederen af et hold af mere eller mindre professionelle agenter (heriblandt franske Mélanie Laurent fra ’Inglourious Basterds’), der alle iscenesætter deres egen død for – uden forpligtelser eller regler – at kunne udrydde alverdens rådne æbler. For ikke at røbe deres sande identitet er alle bandens medlemmer udstyret med numre i stedet for navne. Deres første mission bliver at rydde den nådesløse, tegneserieagtige diktator af Turgistan (Lior Raz) af vejen for at gøre plads til, at hans anderledes demokratielskende bror (’A Separation’s Payman Maadi) kan overtage magten.

Det relativt simple plot fyldes ud med scener, der forklarer, hvordan bandens medlemmer bliver rekrutteret af One (Ryan Reynolds), men som blot kedsommeligt afsporer en i forvejen overkompliceret og hullet fortælling, der hopper forvirret rundt i tid og sted. Filmen er ellers skrevet af Paul Wernick og Rhett Reese, der også forfattede de vellykkede ’Zombieland’ og ’Deadpool’-film, og som dem er ’6 Underground’ proppet med jokes og popkulturelle referencer. De fleste af dem lader dog til at være kasseret materiale fra deres tidligere franchises.

(Foto: Netflix)

Jeg er ellers stor beundrer af Michael Bay. ’The Rock’ er en af 90’ernes bedste actionfilm, jeg kan nemt stortude til ’Armageddon’, og jeg så med glæde de tre første ’Transformers’-film i biografen.

’6 Underground’ starter da også ganske lovende med en 20 minutter lang, hæsblæsende biljagt gennem Firenzes gader, torve og sågar museer. Den fungerer nærmest som en kortfilm i sig selv – eller måske nærmere som et showreel med titlen Best of Bay. Sekvensen er fyldt med tåbelige oneliners, slowmotion, hurtige klip og eksplosioner og naturligvis masser af sønderrivende bilsammenstød. Det er ren eskapisme, som perfekt krystalliserer instruktørens let identificerbare stil, eller som man bare kalder det: Bayhem.

Herefter går det lynhurtigt ned ad bakke. På trods af et ellers højt fortælletempo uden et eneste roligt øjeblik føles filmen ualmindeligt lang. Karaktererne er tyndere end cellofan og drukner uundgåeligt i det effekttunge rabalder af skududvekslinger og biljagter. Man bliver efterhånden immun over for de talentfulde stuntmænd og effektmageres arbejde.

(Foto: Christian Black/Netflix)

Samarbejdet med Netflix har givet Bay mulighed for at skrue endnu mere op for volden end tidligere. ’6 Underground’ er hans mest voldelige film til dato, og han får afløb for en lang række infantile visuelle gags og mordscener. Som når Reynolds bruger et udgravet øje til at låse en smartphone op – eller scenen, hvor en mand er ved at presse en bums ud for derefter at blive skudt i baghovedet og få sin hjerne splattet ud på spejlet.

Det er egentlig forbløffende, at man kan få så lidt ud af Ryan Reynolds komiske talent.


Kort sagt:
Michael Bay har fået frie tøjler af Netflix, og det fortryder de nok nu. ’6 Underground’ er et trættende bekendtskab af bulder, brag og dårlige jokes.

Spillefilm. Instruktion: Michael Bay. Medvirkende: Ryan Reynolds, Mélanie Laurent, Manuel Garcia-Rulfo, Adria Arjona, Payman Maadi, Corey Hawkins, Ben Hardy, Dave Franco. Spilletid: 128 min.. Premiere: Kan ses på Netflix
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af