Dommer truer Harvey Weinstein med fængsel for at sms’e – få et overblik over retssagen her

Dommer truer Harvey Weinstein med fængsel for at sms’e – få et overblik over retssagen her
Harvey Weinstein. (Foto: Alberto E. Rodriguez/Getty Images)

Retssagen mod den tidligere filmmogul Harvey Weinstein er i denne uge gået i gang i New York, og man skulle mene, at det ville være i Weinsteins umiddelbare interesse at forsøge at vinde dommerens goodwill.

Men sådan skulle det ikke gå.

Allerede i går overtrådte Weinstein forbuddet mod at sms’e i retssalen, og det fik dommer James Burke til at true med at trække producentens kaution tilbage:

»Vil du virkelig ende i fængsel resten af dine dage for at sms’e?«, spurgte dommeren tydeligt irriteret. Weinstein havde ved retssagens begyndelse overdraget sin mobil, men viste sig at have to mere i lommen.

»Jeg vil ikke høre på undskyldninger, jeg vil se samarbejdsvilje«, understregede dommeren i sin advarsel, mens Weinstein ifølge Deadline så tavst ned i bordet.

Producenten er blevet anklaget for seksuelle overgreb og krænkelser af over 80 kvinder (heriblandt Ashley Judd, Angelina Jolie og Rose McGowan) siden New York Times og The New Yorker i efteråret 2017 bragte en lang række chokerende afsløringer om systematisk magtmisbrug og krænkelser igennem flere årtier.

Men retssagen i New York omhandler i første omgang to sager:

Producerassistenten Mimi Haleyi anklager Weinstein for at have tvunget hende til oralsex i 2016, mens en anden kvinde – hvis navn ikke er blevet offentliggjort – har fremsat voldtægtsanklager fra 2013.

Weinstein nægter sig fortsat skyldig i samtlige anklager, og er igennem sine advokater i færd med at forhandle om et forlig på 25 millioner dollars med en lang række kvinder. Beløbet skulle være cirka halvdelen af en samlet pulje, der også skal bruges på udgifter til anklagernes advokater og Weinsteins forskellige firmaer.

Forliget er af nogle amerikanske medier blevet beskrevet som en lille sejr for Weinstein (hvis det går igennem betyder det, at Weinstein ikke behøver at indrømme nogen skyld) og et bevis på, at det stadig muligt for magtpersoner at købe sig fri fra anklager. Endvidere ville Weinstein faktisk slet ikke behøve at trække penge fra egen konto: Ifølge New York Times vil forsikringsselskaberne for Weinstein Company (filmselskabet, Weinstein i sin tid stiftede med sin bror Bob Weinstein) nemlig dække alle udgifterne til forliget.

Det betyder dog ingenlunde, at Harvey Weinstein er off the hook: I denne uge er der blevet rejst officiel tiltale mod filmmanden i to sager i Los Angeles, hvorfor producenten kan se frem til endnu en retssag efter den i New York engang er overstået.

Weinsteins advokater anmodede i går om at få juryudvælgelsen udskudt indtil mediestormen er »kølet lidt ned« – ifølge advokaterne vil det i skrivende stund blive svært at finde upartiske jurymedlemmer i New York – men dommeren afviste forespørgelsen.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af