’The Aeronauts’: Felicity Jones og Eddie Redmayne gnistrer i nervepirrende ballonfilm

’The Aeronauts’: Felicity Jones og Eddie Redmayne gnistrer i nervepirrende ballonfilm
Eddie Redmayne og Felicity Jones i 'The Aeronauts'.

I ’Teorien om alting’ forevigede Eddie Redmayne og Felicity Jones den ALS-ramte fysiker Stephen Hawking og hans kone Jane på film. Nu har skuespillerparret igen begået et historisk drama om en skelsættende videnskabsmand i Tom Harpers semibiografiske eventyrfilm, ’The Aeronauts’, der ikke fik dansk biografpremiere, men nu kan ses direkte på Amazon Prime.

Vi befinder os i det victorianske London i 1862, hvor meteorologen James Glaisher (Redmayne) bliver mødt med latterliggørelse fra sine akademiske kolleger, da han foreslår, at man ved at studere himlen kan forudsige vejret. I mangel på støtte allierer han sig derfor med ballonpiloten og vovehalsen Amelia, som tøver med endnu engang at kravle op i den gyngende kurv. Under overfladen plages den udadtil livlige Amilia nemlig af traumet over sin mand, som styrtede i døden under deres sidste ballontur.

’The Aeronauts’ bygger på Richard Holmes bog ’Falling Upwards: How We Took The Air’ om den virkelige ballonfart, hvor James Glaisher og Henry Coxwell – udover at slå den daværende højderekord med 6.000 fod – banede vejen for måden, vi forudser vejrudsigterne på.

I de kunstneriske friheders navn er Coxwell blevet udskiftet med Amelia, en fiktiv karakter baseret på en række virkelige kvindelige ballonpiloter fra 1800-tallet. Det virker som en beslutning udelukkende truffet for at gøre filmen mere moderne, men dette misforståede forsøg på at være progressiv underminerer egentlig blot Coxwells betydelige bidrag til videnskaben og de virkelige historiske kvinder, som Amelia-karakteren bygger på, og som ikke er nævnt nogle steder.

(Foto: Amazon Studios)

Jones og Redmayne er dog stadig en fornøjelse at være i selskab med, og deres kemi og talent er ikke til at tage fejl af. Især Jones får i filmens første scener virkelig lov at skeje ud, mens hun i sidste halvdel træder i karakter som handlekraftig heltinde, mens den sympatiske Redmayne endnu engang beviser sit værd som kongen af kejtethed som den forsigtige, men nysgerrige forsker.

Vi tilbringer langt størstedelen af spilletiden i ballonkurven med de to, og den evige konflikt mellem teoretikeren og praktikeren er drivkraften i dette kammerspil til vejrs, som danner grobund for sprudlende pingpong mellem skuespillerne. Desværre løfter deres modsatrettede livsanskuelser sig aldrig rigtigt, og samtalernes dybde hæver sig aldrig op over det banale.

Filmens styrke skinner til gengæld igennem i parrets kamp om overlevelse mod elementernes barske uforudsigelighed. For på trods af habile og fysisk krævende skuespilpræstationer er det luftballonen selv, som bogstaveligt talt løfter filmen. Fartøjet er overbevisende skabt i en kombination af praktiske effekter og computergenererede billeder, som smelter uforstyrret sammen og giver en følelse af at være med om bord flere kilometer over jordens overflade. Flere gange nyder man blot udsigten udover 1800-tallets London og dvæler ved den majestætiske stilhed, der indfinder sig, når først de kommer op over skyerne.

Når dramaet spidser til, imponerer Tom Harpers stunt- og effektmagere også med virkningsfulde actionsekvenser, der giver indtil flere sug i maven, selvom man ser filmen hjemme i sofaen. Især scenen, hvor en forfrossen og iltfattig Amelia er nødt til at kravle op på toppen af ballonen, sender tankerne hen til nogle af de bedste øjeblikke fra Alfonso Cuaróns moderne rummesterværk ’Gravity’.

Den havde gjort sig godt i biografen.


Kort sagt:
Hvad ’The Aeronauts’ mangler på manuskriptfronten og i historisk tyngde, vinder den i stedet på et smittende samspil mellem Felicity Jones og Eddie Redmayne og en række nervepirrende actionscener til vejrs.

Spillefilm. Instruktion: Tom Harper. Medvirkende: Felicity Jones, Eddie Redmayne, Himesh Patel, Tom Courtenay. Spilletid: 101 min.. Premiere: Kan ses på Amazon Prime
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af