‘You’ sæson 2: Netflix’ stalker-serie holder på mirakuløs vis niveau – med et saftigt twist

‘You’ sæson 2: Netflix’ stalker-serie holder på mirakuløs vis niveau – med et saftigt twist
Penn Badgley i 'You'.

Ny sæson, ny by, nyt navn – og nyt stalkeroffer. Penn Badgleys charmerende supercreep Joe Goldberg er i anden sæson af Sera Gamble og Greg Berlantis delikat perverse stalkerdrama ‘You’ rejst fra New York til Los Angeles under en ny identitet som Will Bettelheim.

Joe er flygtet fra sin ekskæreste Candace (Ambyr Childers), som han troede, han havde slået ihjel, men som pludselig dukker op som et levende genfærd i hans boghandel og truer med hævn. Han vurderer, at L.A. er stedet, hun sidst vil lede efter den indadvendte Brooklyn-bognørd. Og der er meget sjov (om end lidt nem) satire i Joes fish out of water-møde med det juicedrikkende, new age-spirituelle og starfuckende L.A.-folk.

Han får hurtigt et job i bogafdelingen i luksussupermarkedet Anavrin (Nirvana stavet bagfra). Og her møder han sin nye »you«, som han taler til i sin længselsfulde, selvretfærdige og sarkastiske voiceover: Love Quinn (Victoria Pedretti fra ‘The Haunting of Hill House’) – et corny navn, der dog giver poetisk schwung til voiceoveren, hvor Joe starter hver sætning med »Love«. Love er kok, arving til supermarkedimperiet, har et usundt afhængighedsforhold til sin misbrugertvillingebror Forty (James Scully) og en tragisk forhistorie med en død mand. Hun er perfekt til at redde. Men faktisk er det hende, der lægger an på ham.

Først holder Joe igen. Med adskillige mord på samvittigheden – ikke mindst forfatterspire Guinevere Beck (Elizabeth Lail), hans besættelse i første sæson – sværger han over for sig selv, at han har vendt et nyt blad. Han er færdig med både at forelske sig i og myrde kvinder og alle andre, der kommer mellem ham og hans romantiske bytte. Men som publikum ved vi godt, at han blot narrer sig selv. »Jeg vil starte på en frisk«, siger han, mens han installerer et teleskop i sin nye lejlighed.

Victoria Pedretti og Penn Badgley i ‘You’.

Joe er nok den romantiske helt i sin egen historie, men han er uden tvivl en skurk, en misogyn seriemorder, der mister sin impulskontrol, når hans udsete kvinde ikke lever op til det billede, han har bygget op af hende. På den vis er serien en begavet dekonstruktion af romcom-genren, hvor mænds grænseoverskridende adfærd, der burde få kvinder til at løbe skrigende væk, belønnes.

Her i anden sæson får Joe dog velkomment modspil fra Love, der er meget mere selvstændig og uforudsigelig end sårbare og naive Beck. Han kommer virkelig på glatis, og det er ekstremt underholdende at følge hans forsøg på hele tiden at være to skridt foran i sit spind af løgne.

Seriens trick er nemlig, at den trods Joes skurkestatus alligevel får os til at heppe på, at han slipper afsted med sine gerninger. Måske endda få et normalt og lykkeligt forhold til Love. Det er ikke mindst pæne Penn Badgleys fortjeneste.

Han har skabt en så karismatisk psykopat, at skuespilleren efter første sæsons premiere på Netflix sidste år måtte minde kvindelige fans på Twitter om, at hans karakter altså ikke var værd at dåne over. Han holder den perfekte balance mellem galant romantiker, pseudointellektuel litteratur-namedropper, kontrollerende freak med altid observerende øjne og dyrisk morder i en underspillet præstation, der er lige så kontrolleret som Joe.

Penn Badgley i ‘You’ sæson 2. (Foto: Tyler Golden/ Netflix)

Et par sideplots fungerer med skiftende held. Forsøget på at grave i Joes psykologi gennem flashbacks til hans barndom er unødvendigt for at forstå hans mommy issues. Derimod illustreres hans trang til at redde børn (som ham selv) fint af et storebrorforhold til sin 15-årige nabo Ellie (en sjov Jenna Ortega), en gammelklog, men naiv filmnørd, der arbejder som praktikant for en berømt komiker (Chris D’Elia) med farlig hang til mindreårige piger.

Ellie arbejder sidenhen med Forty og Joe om et manuskript, og hele filmproduktionsplottet fungerer godt, både som Hollywood-satire og tilfører af klassisk noir-stemning, hvor råddenskaben lurer under den forstilte overflade.

Serien er lidt lang i spyttet omkring midtvejen, men tager fart i de sidste episoder og slutter med et saftigt twist. Det virker som et mirakel, at anden sæson lykkes med at holde niveauet i den gimmick-agtige serie, og man bliver lidt nervøs ved tanken om, hvordan den tredje sæson, slutningen lægger op til, skal gentage succesen. På den anden side gør man klogt i ikke at undervurdere Joe.


Kort sagt:
Anden sæson af det mørke og kulørte stalkerdrama ‘You’ finder ny energi i Joes nye ‘eventyr’ i Los Angeles, hvor det fortsat er umuligt at kigge væk fra hans forfølgelse af kærlighed og det blodbad, det medfører.

Tv-serie. Hovedforfatter: Greg Berlanti, Sera Gamble. Medvirkende: Penn Badgley, Ambyr Childers, Elizabeth Lail, Victoria Pedretti, James Scully, Jenna Ortega. Spilletid: 10 afsnit á 50 min.. Premiere: Kan ses på Netflix
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af