’The Gangster, the Cop, the Devil’: Sydkoreansk muskelbundt har karisma som få

4 6
’The Gangster, the Cop, the Devil’: Sydkoreansk muskelbundt har karisma som få
Den sydkoreanske stjerne Ma Dong-seuk i aktion.

Navnet Ma Dong-seok vækker nok ikke umiddelbart genklang på de her breddegrader, ej heller hans amerikanske alias Don Lee.

Hvis man derimod siger »ham den store fra zombie-vanvidsturen ’Train to Busan’« kommer der nok et par »aaah, ham!« retur. I 2018 kunne man desuden opleve ’Sydkoreas største overarme’, som han er blevet kaldt, på CPH PIX i den ekstremt underholdende ’The Outlaws’, hvor han gav den som det mest rapkæftede og asskicking panser, siden John McClane kravlede rundt i en luftkanal og prøvede at dræbe en tysktalende Professor Snape.

I ’The Gangster, the Cop, the Devil’ spiller Ma Dong-seok gangsteren Jang Dong-soo, en hårdkogt motherfucker. Første gang vi ser ham, står han i træningstøj og hamrer løs på en stor sandsæk. Det ene knogleknusende slag efter det andet rammer sækken så hårdt, at hans håndlanger, som holder den på plads, har svært ved ikke at blive revet rundt, hver gang han lander en veleksekveret håndmad.

Sessionen afbrydes af en hans andre håndlangere. »Boss. That fucking cop’s here«, siger han. Jang sukker dybt og kommanderer to andre til at tage sækken ned. Den falder tungt ned i en blodpøl, og da den åbnes, viser det sig, at der ligger en gennemtæsket mand indeni. »Wrap him up and send him back«, siger chefen, mens han tørrer sveden af panden og går væk. Så er tonen ligesom slået fast.

De to andre karakterer fra titlen er den uortodokse og retskafne betjent Jung Tae-suk (Kim Mu-yeol) og den bestialske morder K (Kim Sung-kyu), der terroriserer Syd-Chungcheong-provinsen i Sydkorea.

Jung har absolut ingen respekt for kriminelle og går ikke af vejen for at stikke diverse afskum et par flade, hvis de hindrer ham i at udføre hans arbejde. At hans chef tager imod bestikkelse fra Jang, holder ham imidlertid ikke fra at arrestere folk længere nede i bossens organisation. Han får da også en af dem til at give sig et lift bag på en scooter, da han skal hen til gerningsstedet for det seneste offer af den effektive dræber.

Én gang kikser morderen dog. Af alle tilfældige biler han kunne vælge at køre op i, rammer han uforvarende gangsterkongen Jangs. Med regnen silende ned omkring dem stikker K gangsteren bagfra med sin lange kniv, men den store mand kaster ham væk, som var det et irriterende barn, der drillede ham. Kampen på liv og død ender uafgjort, efter de begge har fået skader, mest alvorligt Jang.

Politimanden Jung regner ud, at mafiabossen højst sandsynligt har været offer for den morderiske galning, og efter de to hver for sig prøver at fange K, ender de med at slå sig sammen får at få bæstet ned med nakken.

Filmen er inspireret af virkelige begivenheder, og det er svært ikke at tænke på Bong Joon-hos mesterværk ’Memories of Murder’, der også har politimænd og jagten på en seriemorder i centrum. Men hvor mesterinstruktørens film er en thriller med nakkehårsrejsende øjeblikke og spidende satire, har Lee Won-tae valgt en mere klassisk actionkomedie-formular.

Ma Dong-seuk har adskillige skarpe replikker, og han veksler elegant mellem heftige kampscener og hurtige frem-og-tilbage-ydvekslinger med Kim Mu-yeol. Det er som at se en sydkoreansk version af 80’er-klassikeren ’48 Hours’, hvor Nick Noltes betjent er nødt til at slå sig sammen med vaneforbyderen Eddie Murphy for at fange en virkelig ond dude.

Ma Dong-seuk har en helt særlig karisma, der han tiltrækker publikums opmærksomhed, hver gang han er på lærredet, og det er da i høj grad også hans fortjeneste, at ’The Gangster, the Cop, the Devil’ er så underholdende en film. Det er ikke, fordi det er en uhyre original historie, men den er en velkonstrueret guldklump med uimodståelig kemi mellem de to hovedroller.

Næste gang vi ser Ma Dong-seuk, er Marvel-filmen ’The Eternals’, hvor han skal spille en af de udødelige helte. Han kan meget vel blive den store oplevelse der også.


Kort sagt:
Den uforlignelige Ma Dong-seok er det helt store lyspunkt i Lee Won-taes underholdende actionkomedie-basker om en gangster og en betjent, der slår sig sammen for at fange djævlen.

Spillefilm. Instruktion: Lee Won-tae. Medvirkende: Ma Dong-seok, Kim Mu-yeol, Kim Sung-kyu, Choi Min-chul, Heo Dong-wom, Yoo Jae-myung. Spilletid: 109 minutter. Premiere: Vises 13. februar i Grand som en del af Copenhagen Asian Film Festival
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af