Iransk styrekritisk film vinder Guldbjørnen foran amerikansk favorit – se alle vindere ved Berlin Film Festival

Iransk styrekritisk film vinder Guldbjørnen foran amerikansk favorit – se alle vindere ved Berlin Film Festival
Iranske 'There Is No Evil' hjemtog Guldbjørnen ved årets Berlin Film Festival.

Det iranske drama ‘There Is No Evil’ af Mohammad Rasoulof vandt lørdag aften Guldbjørnen ved Berlin Film Festivalens afsluttende prisuddeling i Berlinale Palast.

Filmen fortæller fire forskellige historier om iranere, der får til opgave at udføre henrettelser for styret. Det fører både til moralske skrupler og oprør, og filmen kritiserer dermed dødsstraf og hylder ytringsfrihed.

Filmen er optaget i hemmelighed, fordi Rasoulof har fået forbud mod at lave film. Han blev i 2019 dømt til en etårig fængselsstraf for at »sprede propaganda« med filmen ‘A Man of Integrity’ fra 2017 – men er dog ikke fængslet endnu. Da instruktøren også har udrejseforbud, kunne han ikke være til stede i Berlin. I stedet tog hans datter Baran Rasoulof, der spiller med i filmen, imod prisen sammen med filmens producere.

»Jeg vil gerne takke vores fantastiske cast og crew, der satte deres liv på spil for denne film«, sagde producer Farzad Pak.

Prisen var et overraskende politisk valg fra juryen med skuespiller Jeremy Irons i front, da festivalens nye ledere Carlo Chatrian og Mariette Rissenbeek i modsætning til forgængeren Dieter Kosslick ellers har lagt mere vægt på kunstneriske kvaliteter frem for politiske budskaber.

Det var også overraskende, at favoritten – amerikanske Eliza Hittmans fabelagtige abortdrama ‘Never Rarely Sometimes Always’, der indtog førstepladsen på Screens kritikerbarometer – måtte nøjes med andenpladsen, juryens særlige pris.

I sin tale takkede Hittman de sygeplejersker og socialarbejdere, der arbejder på de abortklinikker, som hjalp hende med sin research til filmen. »Jeg vil gerne takke dem for deres utrolige tjeneste til vores land. For at beskytte liv og rettigheder for alle mennesker med livmødre«, sagde instruktøren.

Sydkoreanske Hong Sang-soo vandt prisen for bedste instruktion for sin skarpe kønskomedie ‘The Woman Who Ran’. De italienske brødre Fabio og Damiano D’Innocenz modtog prisen for bedste manuskript for ‘Bad Tales’.

Tyske Paula Beer vandt fortjent prisen for bedste kvindelige skuespiller for rollen som den mystiske og kærlighedssyge havfrue Undine i Christian Petzolds kærlighedsfabel af samme navn. Elio Germano vandt prisen for mandlige skuespiller for sin tour-de-force som kunstneren Antonio Ligabue i den italienske film ’Hidden Away’.

Se alle vinderne her:

Guldbjørnen for årets bedste film: ’There is no Evil’ fra Iran af Mohammad Rasoulo
Sølvbjørnen for juryens særlige pris: Eliza Hittman for den amerikanske ’Never Rarely Sometimes Always’
Sølvbjørnen for bedste instruktion: Hong Sang-soo for den koreanske ’The Woman Who Ran’
Sølvbjørnen for bedste kvindelige skuespiller: Paula Beer for den tyske ‘Undine’
Sølvbjørnen for bedste mandlige skuespiller: Elio Germano for den italienske ’Hidden Away’
Sølvbjørnen for det bedste manuskript: Brødrene Fabio og Damiano D’Innocenz for den italienske ‘Bad Tales’
Sølvbjørnen for en særlig kunstnerisk indsats: Den tyske fotograf Jürgen Jürges for den russiske ’Dau, Natasha’.
Sølvbjørnen – juryens særpris: Franske ‘Delete History’ af Benoit Delépine og Gustave Kervern.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af