Anmeldt: Otte serier fra den nye streamingtjeneste Quibi – fra Sam Raimi-gys til ’Stranger Things’-vibes

Anmeldt: Otte serier fra den nye streamingtjeneste Quibi – fra Sam Raimi-gys til ’Stranger Things’-vibes
Liam Hemsworth i 'Most Dangerous Game'.

I sidste uge gik den nye streamingtjeneste Quibi i luften verden over. Tjenesten, der har en lang række store navne i ryggen, er henvendt til millennials, og konceptet er, at alle programmer/serier serveres i snack-bidder på under 10 minutter designet til at blive set i hverdagens små pauser, men med langt mere professionel produktionsværdi, end man finder på eksempelvis Youtube. Læs meget mere om tjenesten her.

Quibi lokker med alt fra dokumentar til gameshows, madprogrammer, nyheder og reality, men her har vi set tjenestens otte mest prominente fiktionsserier – eller film delt op i kapitler på seks-ni minutter, som nogle af dem ret beset er.

Over en samlet betragtning er niveauet ikke imponerende, og man tænker, at Quibi ville have godt af at kigge mod Skandinaviens webseriebølge fra ’Skam’ til ’29’ og ’Doggystyle’ for at se, hvordan man skærer fængende korte ungdomsserier med energi, humor og skarphed.

Der var dog lyspunkter iblandt.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

’#FreeRayshawn’

4 stjerner

Hæsblæsende action bør ses på det store lærred. Eller i det mindste på en habil flatscreen i privaten. Men vel ikke på en smartphone? Jo, siger Quibi, der dog med ’#FreeRayshawn’ ikke så meget udstiller sin egen miniplatforms fordele, som tjenesten tværtimod highlighter det lidt ærgerlige ved at se hundedyre serieproduktioner i lommeformat. Men det skal ikke ligge seriens kvaliteter til last, for historien om den unge, sorte krigsveratan Rayshawn (Stephan James fra ’If Beale Street Could Talk’), der måske er blevet offer for et kynisk set-up af politiet New Orleans, er både intens og velspillet – om end ikke vildt original. Rayshawn barrikaderer sig i sin lejlighed med kæreste og barn, mens den aldrende betjent Steven (Laurence Fishburne) forsøger at få ham til at overgive sig uden vold. Vil det lykkes i tide? Serien er skrevet af debutanten Marc Murino og instrueret af Seith Mann med ambitiøs inspiration fra Al Pacino-klassikeren ’Dog Day Afternoon’. LU

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

’Survive’

3 stjerner

’13 Reasons Why’ slår over i ‘Vi lever’ i denne sag, hvor ’Game of Thrones’-stjernen Sophie Turner er den selvmordstruede Jane, der har besluttet sig for at ende livet på et flytoilet, hvilket går i vasken, da… flyet styrter ned. Jane og den unge Paul (Corey Hawkins fra ’Straight Outta Compton’) er de eneste overlevende, og der er for så vidt noget pirrende i det paradoks, at Jane i en umulig situation sætter alt ind for at overleve, selvom hun helst ville dø. Men overlevelseskomponenten er for skabelonagtig til at skabe et medrivende survival-drama, psykologien for flad til at retfærdiggøre den kontroversielle selvmordstematik og den visuelle side med forkærlighed for speedmotion i actionsscenerne for kikset til, at man ikke sidder med følelsen af at sidde med en historie, der under andre omstændigheder var blevet begravet i straight to video-bunken. JL

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

’When The Streetlights Go On’

5 stjerner

Den bedste fiktionsserie på Quibi er et stærkt castet, neglebidende spændende forstadsmordmysterium med ’Stranger Things’-vibes, der giver adskillige højprofilerede genrefæller baghjul. Chosen Jacobs (’It’) er teenageren Charlie, hvis fredelige tilværelse rives op ved rode i sommeren 1995, da skolens mest populære pige, Chrissy (Kristine Froseth), og den seje engelsklærer Mr. Carpenter (Mark Duplass) findes brutalt myrdet. Og ikke nok med det: De to havde også en hed affære. Mørke hemmeligheder pibler frem, en maskeret gerningsmand er på fri fod, og Chrissys søster (Sophie Thatcher) går muligvis en grum skæbne i møde – hvis vi da ellers skal tro den voksne Charlies voiceover på lydsporet… Serien var oprindeligt tiltænkt som film, men havde muligvis fungeret endnu bedre i klassisk serieformat frem for Quibis korte klip. Men produktionsværdien er høj, og Jacobs en vordende stjerne. LU

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

’Most Dangerous Game’

4 stjerner

Egentlig er denne thriller – hvor Christoph Waltz overtaler en kræftsyg og økonomisk presset Liam Hemsworth til at være byttet i en urban menneskejagt gennem Detroit for at sikre sin families fremtid i bedste ’Breaking Bad’-stil – halvslapt skrevet og ujævnt spillet. Til gengæld passer den glimrende til småbidsformatet med sine tydelige intervaller og deadlines i Hemsworths desperate kamp for at klare sig med skindet på næsen bare en time mere. Jeg var hele tiden nødt til at se, hvad der skete i næste afsnit – og med bidder så korte, at en Liam Neeson-film virker som ’Ulysses’ til sammenligning, følte jeg ikke, at jeg spildte mit liv unødigt. Underholdende tidsfordriv, der passer som fod i hose til den nye streamingtjeneste. Om jeg ligefrem ville betale for at se den, er en anden snak. JL

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

’The Stranger’

2 stjerner

I denne gyser er præmissen også så mistænkeligt simpel, at man snildt kan følge med, om så Tivoligarden marcherer forbi, mens man sluger et afsnit i køen til isbutikken. Tidens foretrukne scream queen, Maika Monroe (’It Follows’), er en aspirerende manusforfatter, der tjener til føden som Uber-agtig chauffør i Los Angeles og i første afsnit fra et øde palæ på en bakketop opsamler en mand (Dane DeHaan), der viser sig at være skingrende psykopat. Og ikke så nem at slippe af med… Man skal nok ikke se ’The Stranger’, mens man selv venter på taxaen på en øde landevej. Men selvom der er kimen til en relevant tematik om, hvordan omverden nægter at tro på den unge kvindes udsagn, strander det i de første afsnit i den banale ’psycho jagter smuk ung kvinde’-præmis. Det føles alt for spekulativt, om end jeg ikke kan fornægte at være en lille my nysgerrig på, hvad den mystiske og ikke så lidt tech-savy morders motivation egentlig er. JL

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

’Flipped’

2 stjerner

Hvorvidt man falder for ’Flipped’s sorte humor, står og falder med, om man kan klare at tilbringe mere end fem minutter i selskab med hovedpersonerne Cricket (Kaitlin Olson) og Jann (Will Forte), der skiftes til at slå streamingrekord i skabagtighed i historien om to indbildske tabere, der ser sig selv om Guds gave til boligprogrammer. Trailertrash-duoen vil have deres eget show for at konkurrere med bolig-stjerneparret Joanna og Chip (virkelighedens ægtefolk Rebecca Romijn og Jerry O’Connell), men havner på dybt vandt, da de finder – og efterfølgende bruger løs af – en narkobarons penge, der har været gemt i en ’renoveringsklar’ rønde. ’Flipped’ vil spinde satire over højhellige bolig-makeover-serier, men syner desværre selv af et malet lig, skingert instrueret af ’Modern Family’-veteranen Ryan Chase. Og det til trods for gæsteoptrædener fra både Andy Garcia og Eva Longoria. LU

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

’50 States of Fright’

4 stjerner

Gys gør sig godt i novelleform, og således også på Quibi, der er perfekt skåret til de små fortællinger af hårrejsende vandrehistorier fra USA’s stater. Hver historie folder sig ud over to-tre kapitler, og serien lægger stærkt ud med ’The Golden Arm’ fra Michigan, skrevet og instrueret af ingen ringere end horrormesteren Sam Raimi (’Evil Dead’). Rachel Brosnahan (’The Marvelous Mrs. Maisel’) er landsbyskønheden, hvis forfængelighed antager morderiske proportioner, mens hendes knapt så hårdføre skovhuggerkæreste trækker sengetæppet over hovedet. Det er både klamt og tilpas gåsehudsinducerende på sortkomisk vis, mens seriens anden fortælling får anderledes ækel, samfundssatirisk sjov ud af noget så u-uhyggeligt som verdens største garnnøgle i Kansas. LU

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

‘Agua Donkeys’

1 stjerne

Funny or Die har produceret denne komedieserie skabt af komikerne MP Cunningham og Jeremy Jackson, der både har skrevet og indtager hovedrollerne som MP og Jer, to bøvede beachbums, som arbejder for det lille poolrengøringsfirma Agua Donkeys. Der er ’The Office’-vibes i intrigerne og forelskelserne på det lille kontor, mens MP og Jer fremstår som hippie-udgaverne af Beavis & Butthead, der konstant siger »siiiick« og får indfald, der med sikkerhed kun er lyse i deres egne hoveder. De er lige så enerverende figurerer, som hele molevitten er usjov. Og man forstår så udmærket godt, hvis de etablerede streamingtjenester pænt takkede nej, inden Quibi fik buddet. En lille seriesnack kan også føles som en alt for stor mundfuld. JL

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af