10 episke beefs på turbulente filmoptagelser – fra to gange Tom Hardy til Christian Bale og Megan Fox

Divanykker, hovedløse raserianfald og korporlige slåskampe. Det skorter ikke på tåkrummende anekdoter om de mest ophedede beefs mellem skuespillere og instruktører – og skuespillere og kameramænd – i nyere tid. Vi kigger nærmere på historierne om alt fra ‘Bohemian Rhapsody’ til ‘Transformers’ i anledning af de nye beretninger fra ‘Mad Max: Fury Road’-settet, som vi naturligvis også runder.
10 episke beefs på turbulente filmoptagelser – fra to gange Tom Hardy til Christian Bale og Megan Fox
Christian Bale.

Christian Bale vs. Shane Hurlbut: ‘Terminator: Salvation’ (2009)

Vi lægger ud med en on-set beef så tåkrummende catchy, at den hurtigt blev mikset til et ørehænger-track på Youtube. Christian Bale har alle dage haft ry for at have, hvad man med et vis gran af diplomati ville kalde for et »stormfuldt temperament«, og under optagelserne til ’Terminator: Salvation’ tabte skuespilleren fuldstændig sutten over for filmens fotograf, Shane Hurlbut.

Da Hurlbut ville tjekke lyset under en særligt intens scene, følte Bale – som så Hulbut ud af øjenkrogen fra sin position foran kameraet – sig så distraheret, at han eksploderede i en fire minutter lang tirade af fornærmelser og trusler.

»Tænk dig om i et fucking sekund! Hvad fuck laver du?!« hylede Bale. Til hvilket Hurlbut svarede, at han jo sådan set bare holdt øje med lyset. »Oh, gooooodt for dig! Og hvordan var det så? Jeg håber, det var fucking godt, for det er ubrugeligt nu, ikke sandt?!«

Bale truede endog med at forlade filmen, men kølede efterfølgende ned igen. I et radiointerview måneden efter anerkendte han, at han havde opført sig som »en punk«, og fortalte, at han havde undskyldt til Hurlbut.

Tom Hardy og Charlize Theron i ‘Mad Max: Fury Road’.

Charlize Theron vs. Tom Hardy: ‘Mad Max: Fury Road’ (2015)

Gnisterne fløj båden foran og bag kameraet på settet af actionnyklassikeren ’Mad Max: Fury Road’, hvor hovedrolleindehaverne Charlize Theron og Tom Hardy clashede voldsomt, både med hinanden og med instruktør George Miller (der ifølge Millers hustru stress-tabte adskillige kilo under indspilningerne).

Det fremgår af New York Times-artiklen ‘Mad Max: Fury Road’: The Oral History of a Modern Classic’, hvori filmholdet fortæller anekdoter fra settet. Theron siger blandt andet:

»Set i bakspejlet havde jeg ikke nok empati for, hvordan det må have været for Tom Hardy at gå i Mel Gibsons fodspor. Det er jo en skræmmende opgave! Jeg tror – også på grund af min egen frygt – at vi hver især byggede mure for at beskytte os selv, i stedet for at sige til hinanden, ‘Det her er skræmmende for dig, og det er det også for mig. Lad os være søde ved hinanden’. På en underlig måde opførte vi os som vores karakter: Alt handlede om overlevelse«.

Og Tom Hardy er enig:

»Når jeg ser tilbage på det, var jeg på mange måder ude, hvor jeg ikke kunne bunde. Presset på os begge var overvældende til tider. Det hun (Charlize, red.) havde brug for, var nok en mere erfaren partner end mig. Den slags kan man ikke fake. Jeg tænker, at jeg ville være bedre i stand til at løfte ansvaret nu, hvor jeg er ældre og grimmere«.

Shia LaBeouf og Tom Hardy i ‘Lawless’.

Tom Hardy vs. Shia LaBeouf: ‘Lawless’ (2012)

Det er kun ikke på ’Mad Max: Fury Road’-settet, at Tom Hardy har haft et anstrengt forhold til sine tætte kolleger. Under optagelserne til gangsterdramaet ’Lawless’, røg han og medspilleren Shia LaBeouf efter sigende i totterne på hinanden, da begges stærkt indlevede tilgange til method acting skabte den perfekte storm.

Hardy og LaBeouf spillede brødre med en kompliceret relation, og IRL-mundede spændingerne ud i, at LaBeouf slog Hardy i gulvet. Ifølge Hardy, altså.

Filmens instruktør John Hillcoat har imidlertid sagt i et interview på Reddit, at de to brushaner blev skilt ad, før de kunne gøre egentlig skade på hinanden (enhver filmproduktions forsikringsmareridt). Selv sagde LaBeouf i et interview med talkshowet Hot Ones sidste år, at rygterne om hans og Hardys beef var »bullshit«.

»Vi wrestlede hele tiden, og Tom er jo en stor mand – især dengang, hvor han forberedte sig til at spille Bane (i ’The Dark Knight Rises’, red.)«, udtalte LaBeouf og beskrev, hvordan en af disse venskabelige brydekampe endte med, at Hardy faldt ned af en trappe og slog hovedet.

Så var det hele bare for sjov? Ikke helt, ifølge John Hillcoat, som holder på, at Hardy og LaBeouf kom faretruende tæt på et rigtigt slagsmål.

Jessica Biel, Wesley Snipes og Ryan Reynolds i ‘Blade: Trinity’.

Wesley Snipes vs. David Foyer:  ’Blade: Trinity’ (2004)

Måske var det den dårlige samvittighed over at snyde skattefar, der trykkede. Måske var det den snigende fornemmelse af, at karrierens bedste år var blevet efterladt i det 20. århundrede, der nev i hjertet.

Det er ikke til at sige, hvad der præcis lå til grund for Wesley Snipes hidsige humør på settet af vampyrfilmen ’Blade: Trinity’, men sikkert og vist er det, at han og instruktøren David Foyer på ingen måde kunne sammen. Og at Snipes blev så fortørnet over, hvor meget screentime medspillerne Ryan Reynolds og Jessica Biel fik, at han lagde sag an mod filmstudiet (charmerende).

Helt galt gik det, da Snipes en dag spottede et sort crew-medlem med en T-shirt med teksten ’Garbage’, og beskyldte David Foyer for at være racist. Snipes tog sågar kvælertag på instruktøren, som efterfølgende hyrede en flok lokale motorcyklister til at lege bodyguards. Dét move skræmte Snipes i en grad, at han kun ville kommunikere med Foyer via post-it-noter og, ifølge medspilleren Patton Oswalt, nærmest udelukkende dukkede op på settet, når der skulle filmes closeups.

’Blade: Trinity’ floppede ikke videre overraskende eklatant ved billetlugerne i 2004.

Vin Diesel og Dwayne Johnson i ‘Fast and Furious’-franchisen.

Vin Diesel vs. Dwayne Johnson: ’Fast and Furious’-franchisen 

’Fast and Furious’-castet gør ofte en dyd ud af at omtale hinanden som »familie« i diverse interviews – og som i enhver anden familie går bølgerne til tider lige vel højt.

Det er særligt kommet til udtryk i forholdet mellem filmenes to største stjerner (på alle leder og kanter) Dwayne ’The Rock’ Johnson og Vin Diesel, der har været anstrengt, lige siden Johnson joinede franchisen i ’Fast Five’.

Uvenskabet skulle have nået et kogepunkt under optagelserne til den ottende film, ’The Fate of the Furious’, hvor rygter fra settet lød, at skuespillerne slet ikke ville optage scener sammen. Johnson postede senere en kryptisk besked på Instagram, hvor han takkede filmholdet og sine kvindelige kolleger, men havde følgende til overs for sine mandlige medspillere:

»Nogle opfører sig som ordentligt mennesker og rigtige professionelle, mens andre ikke gør. Dem, der ikke gør, er for chicken shit til at gøre noget ved det. Candy asses. Hvis I ser filmen og synes, det ser ud, som om jeg ikke spiller skuespil, og at mit virkelige blod koger – så har I ret«.

Da Johnson blev gift sidste år, begravede han og Diesel dog tilsyneladende stridsøksen, idet Diesel sendte en bryllupshilsen, som Johnson accepterede ved at takke for 10 års samarbejde på actionfilmserien. »Brother, jeg sætter pris på din støtte«, lød det fra The Rock.

Man bliver helt varm om hjertet.

Michael Bay og Megan Fox til et presseevent for ‘Transformers’ i 2009.

Megan Fox vs. Michael Bay: ’Transformers’ (2007)

’Transformers’ blev både Megan Fox’ store gennembrud og hendes karriereforbandelse. Det har skuespilleren sidenhen fortalt i interviews, blandt andet til Entertainment Tonight sidste år, hvor hun åbnede op omkring det stigma, der fulgte med berømmelsen som drengerøvsdrømmen om en hotpants-babe:

»’Transformers’ var ikke bare en film, den var en del af mit liv: Hele tiden og på hvert et projekt jeg arbejdede på, og med hver en producer, jeg arbejdede med. Det nåede til et breaking point, og jeg fik et reelt psykologisk nedbrud, hvor jeg bare ikke havde lyst til at arbejde«.

Fox’ ubehag ved Bay startede allerede på settet, hvor instruktøren ifølge Fox bad hende om at tage på, så hun fik fyldigere kurver, og konstant kom med sexistiske bemærkninger. »Shia (LaBouef, red.) og jeg er ved at dø, når vi optager en ’Transformers’-film«, sagde Fox til Wonderland Magazine i 2009 og sammenlignede oplevelsen med at arbejde for Hitler. Bay svarede igen ved at fyre Fox fra den tredje ’Transformers’ – »et mindre vejbump«, kaldte han det.

Senere fortalte instruktøren, at det var selveste producer Steven Spielberg, der direkte havde bedt ham om at fjerne skuespilleren fra franchisen.

Björk i Lars von Triers Guldpalme-vinder ‘Dancer in the Dark’.

Lars von Trier vs. Björk: ’Dancer in the Dark’ (2000)

Skrækhistorierne om den danske mesterinstruktørs problematiske forhold til sin leading lady på settet af ’Dancer in the Dark’ er giftige og indeholder blandt andet beskrivelser af, at Bjørk skulle have spyttet efter von Trier i raseri og frustration, at von Trier smadrede en monitor og kom med seksuelle tilnærmelser, og at begge blev væk fra optagelserne på skift i protest over den andens opførsel.

»Du skal aldrig arbejde sammen med en dansker, for han vil æde din sjæl«, advarede Björk angiveligt Nicole Kidman, da denne tre år senere skulle spille hovedrollen i von Triers ’Dogville’. For Björks eget vedkommende blev ’Dancer in the Dark’ da også hendes første og eneste film, der dog vandt hende prisen for bedste skuespillerinde på Cannes-festivalen. Alt imens filmen selv hjemtog Guldpalmen.

I kølvandet på MeToo i 2017 gentog Bjørk sine sexchikaneanklager mod von Trier:

»Da jeg havde afvist ham flere gange, blev han sur og straffede mig og skabte et imponerende net af illusioner om, at det var mig, der var den besværlige«, skrev sangerinden på Facebook

Over for Jyllands-Posten afviste von Trier prompte anklagerne:

»Det har ikke været tilfældet. Men at vi var rygende uvenner, det er et faktum. Til gengæld leverede hun en af de største skuespilpræstationer i mine film overhovedet. Der er intet i den her sag. Gå tilbage og se på oplysningerne, der kom ud dengang. Det var én stor konflikt. Jeg har ikke gjort det«.

David O. Russell og George Clooney under optagelserne til ‘Three Kings’.

David O’Russell vs. George Clooney, Amy Adams og Lily Tomlin

Instruktøren bag ’Silver Linings Playbook’ og ’American Hustle’ har igennem de seneste 20 år fået ry for at være ualmindeligt hidsig, og det er gået ud over en række af Hollywoods største stjerner, der har stået i skudlinjen.

Da George Clooney og David O. Russell arbejdede sammen på actionfilmen ’Three Kings’ i 1999, skreg og råbte instruktøren af alt og alle til et punkt, hvor han og Clooney kom korporligt op og slås. Det fortalte den Oscar-vindende skuespiller i et interview med Vanity Fair i 2004. »George Clooney kan sutte min pik«, spyttede O. Russell tilbage i samme magasin.

Under optagelserne til ’American Hustle’ (2013) førte instruktørens raseriudbrud til, at hovedrolleindehaveren Amy Adams brød sammen i gråd (»Jeg var ødelagt«, sagde Adams efter), men værst gik det for sig på settet til ’I Heart Huckabees’ (2004), hvor O. Russell kaldte skuespilleren Lily Tomlin for både en »bitch« og en »cunt«, og smed om sig med ting. Det kom frem i to lækkede bag kameraet-videoer, der viser O. Russell for fuld ublæsning.

Tomlin tilgav imidlertid sin instruktør og sagde kort efter til avisen Miami News Time, at hun og O’Russell »elsker« hinanden, og at »han var under et kæmpe pres«.

Kevin Smith og Bruce Willis i de gladere dage på ‘Live Free Or Die Hard’.

Kevin Smith vs. Bruce Willis:  ’Cop Out’ (2010)

Instruktøren af ’Clerks’ og ’Dogma’ er ikke Bruce Willis-fan. Ikke længere, i hvert fald, efter de to arbejdede sammen på actionfilmen ’Cop Out’.

Kevin Smith og Willis var ellers blevet udmærkede venner, da de begge medvirkende i ’Live Free or Die Hard’, og det var således også Willis, der i sin tid anbefalede Smith som instruktør af ’Cop Out’ – den første store studiefilm for indieinstruktøren. Men da kameraerne begyndt at rulle, kølnedes venskabet på rekordtid.

Willis følte, at Smiths arbejdsmetoder var for useriøse, mens Smith til gengæld syntes, at Willis var dårlig til at samarbejde. Og hele settet måtte ryddes oven på et massivt skænderi, da Willis en dag bad om at se sine egne scener igennem, hvorefter Smith sarkastisk bemærkede, at Willis vist gerne ville være filmens »rigtige instruktør«.

Da Smith gæstede Marc Marons WTF-podcast i 2011, fortalte han, at oplevelsen med ’Cop Out’ havde været »soul crushing«, og at han ville have slået sig selv eller en anden ihjel under optagelserne, havde det ikke været for filmens anden hovedrolle, komiker Tracy Morgan, der ifølge Smith var »en drøm«.

»Jeg vil gerne takke alle, som arbejdede på filmen, på nær Bruce Willis, som er en fucking dick«, sluttede Smith af. Bum.

Bryan Singer.

Bryan Singer vs. Rami Malek: ‘Bohemian Rhapsody’ (2018)

Det synede af et lovende match, da ’The Usual Suspects’-instruktør Bryan Singer blev parret med stortalentet Rami Malek på Freddie Mercury-filmen ’Bohemian Rhapsody’ – men de to kreative kræfter gik hurtigt helt skævt af hinanden i, hvad der endte som en af de mest mudrede produktioner i nyere tid.

Ifølge kilder klagede Malek flere gange til produktionsselskabet 20th Century Fox over Singers dårlige arbejdsmoral, mens Singer angiveligt kastede en genstand i hovedet på stjernen efter en uoverensstemmelse. Birolleskuespilleren Tom Hollander sagde sågar op kortvarigt på grund af Singers opførsel.

I efteråret 2017 blev instruktøren fyret fra filmen, da han efter Thanksgiving helt var holdt med at komme på arbejde. Singer selv begrundede sit fravær med en syg forælder:

»Rygterne om, at mit uventede exit fra filmen skyldes en fejde, jeg har haft med Rami Malek, er ikke sande. Selvom vi til tider havde kreative uoverenstemmelser på settet, så lagde Rami og jeg succesfuldt vores forskelligheder bag os og fortsatte arbejdet på filmen op til Thanksgiving«.

Malek fortalte i et interview på Santa Barbara-filmfestivalen, at »situationen med Bryan var ikke rar, slet ikke«.

Kort efter fyringen blev Singer anklaget for seksuelle krænkelser, hvorfor hans navn slet ikke figurerer i filmens credits. Det gør i stedet instruktøren Dexter Fletcher, der blev hentet ind for at klinke skårene og lappe filmen (som dog hovedsageligt skulle være Singers værk).

Det lykkedes til en vis grad: Skønt anmelderne var stærkt delte, nuppede ’Bohemian Rhapsody’ fire Oscars, heriblandt bedste mandlige hovedrolle til Malek. Skuespilleren nævnte ikke Singer med et ord i sin takketale.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af