Björk anklager (indirekte) Lars von Trier for grov sexchikane

Björk anklager (indirekte) Lars von Trier for grov sexchikane
Björk i Lars von Triers Guldpalme-vinder 'Dancer in the Dark'.

I kølvandet på Weinstein-skandalen taler flere prominente skikkelser nu ud om deres oplevelser med chikane og overgreb rettet mod andre magtfulde filmfolk end den nu detroniserede og skandaliserede producer.

I forlængelse af Weinstein-skandalen har Patricia Arquette eksempelvis beskyldt Oliver Stone for sexchikane, ligesom Terry Crews og James Van Der Beek har fortalt om, hvordan de blev behandlet af unavngivne Hollywood-chefer. Og nu har islandske Björk delt en historie på sin officielle Facebook-side, hvor hun retter hårde anklager om sexchikane mod »en dansk instruktør«, som hun ikke navngiver, men som med 120 procents sikkerhed er Lars von Trier.

Björk havde hovedrollen som Selma i Lars von Triers ’Dancer in the Dark’. Filmen vandt Guldpalmen i Cannes i 2000, men de to excentrikere kunne ikke sammen, og det var i forvejen velkendt, at såvel optakt som optagelser var et helvede. Men nu fortæller Björk mere direkte om konflikten end nogensinde før.

»Da jeg havde afvist ham flere gange, blev han sur og straffede mig og skabte et imponerende net af illusioner om, at det var mig, der var den besværlige«, skriver hun.

»På grund af min styrke, mit fantastiske hold og, da jeg ikke havde nogen ambitioner i skuespilverdenen og derfor ikke havde noget at tabe, gik jeg væk fra det og kom mig i løbet af et års tid«.

Björk beskriver yderligere, hvordan den danske instruktør var bevidst om, hvad han gjorde, og hun mener, at han baserede sin efterfølgende film (’Dogville’) på deres relation.

»Fordi jeg var den første til at trodse ham og ikke lade ham slippe afsted med det. Efter min mening havde han mere fair og meningsfulde forhold til sin skuespillerinder efter min konfrontation. Så der er et håb«, skriver den islandske sangerinde.

Lars von Triers nære makker og producer Peter Aalbæk Jensen, der var meget tæt på forløbet, har svaret på Björks anklager til Jyllands-Posten:

»Så vidt jeg husker, var vi ofrene. Den kvinde var stærkere end både Lars von Trier og mig og vores firma til sammen. Hun dikterede alt og var ved at lukke en film til 100 mio. kr.«, siger han.

»Hendes væsen var ved at smadre min registrerede partner. Hendes væsen var i fokus konstant. Det er mange 19 år siden, men jeg husker det stadig, som om hun var Commander in Chief. Jeg modtager derfor dette med åben mund og polypper. Og jeg siger det uden aggression«.

Over for Jyllands-Posten slår Peter Aalbæk Jensen, der selv har været centrum for sager omkring sexchikane i forbindelse med bogen ‘Zentropia’ fra 2013, samtidig fast, at han synes, det er fint, Björk står frem, selvom han kalder den megen fokus på sexchikane i disse dage for »en heksejagt«:

»Men det er i orden. Det skal kunne siges, og man skal kunne blive modsagt. Der er en heksejagt i gang i øjeblikket, og der er det altid klogt lige at træde et skridt tilbage«.

Lars von Trier arbejder lige nu på seriemorderfilmen ‘The House That Jack Built’, som forventes at få premiere på Cannes-festivalen næste år. Den handler om en seriemorder, der slår kvinder ihjel. Man må forvente, at Trier bliver nødsaget til at forholde sig til sagen, når han møder pressen i forbindelse med premieren.

Læs også: Lars von Trier om Årtusindets Bedste Film:»Jeg er en gammel kronhjort på vej ud i krattet«

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af