Hayao Miyazakis ventede comeback er stadig tre år undervejs – ét minuts film tager en måned at lave

Hayao Miyazakis ventede comeback er stadig tre år undervejs – ét minuts film tager en måned at lave
Hayao Miyazaki. (Foto: Frazer Harrison/Getty Images)

Det japanske animationsmester Hayao Miyazaki var egentlig gået på pension efter ‘The Wind Rises’ i 2013, men i 2016 bekendtgjorde han, at han ville lave én sidste film, så han kunne dedikere den til sit barnebarn.

Og den gode nyhed er, at Miyazaki og hans hold af animatorer også gennem coronakrisen knokler for at fuldføre instruktørens livsværk med ‘How Do You Live’. Den dårlige er, at der går tre år, før Studio Ghibli regner med at kunne have et færdigt resultat.

Producer fra Miyazakis produktionsselskab Toshio Suzuki fortæller således i et nyt interview med Entertainment Weekly, at det tager animatorerne én måned at færdiggøre ét minuts film (!).

»Vi håndtegner stadig alt, men det tager os længere tid at færdiggøre en film, fordi vi tegner flere frames«, siger han.

Der skal altså ganske simpelt flere tegninger til at lave Miyazakis nye film end hans tidligere. Zuzuki fortæller, at en af Miyazakis tidlige film, ‘Min nabo Totoro’, blev lavet med otte tegnere på otte måneder. Hele 60 tegnere arbejder på den nye film, men med ét minuts færdig film om måneden tager det et år at lave 12 minutter, og efter tre år har de således nået 36 minutter.

»Vi håber at være færdige om tre år«, fastslår Suzuki.

‘How Do You Live’ er en filmatisering af en historie af Yoshino Genzaburo fra 1937 om en ung dreng, der bliver voksen, mens han lever med sin onkel efter sin fars død. Og Suzuki lover, at der er en »stor, fantastisk historie« i vente.

Produceren var egentlig imod, at instruktøren brød sin pension, fordi livsværket stod så perfekt tilbage. Men så blev de enige om at lave en dyrere film, der tog længere tid at lave – så på den måde er den lange proces absolut selvforskyldt.

I ventetiden kan man jo passende se og gense de 21 Ghibli-film, der for tidligere på året kom på Netflix.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af