’Surviving Joe Exotic’: Sjusket ’Tiger King’-spinoff oversælger sig selv

’Surviving Joe Exotic’: Sjusket ’Tiger King’-spinoff oversælger sig selv
Rick Kirkham og Joe Exotic i 'Surviving Joe Exotic'.

Man må smede, mens jernet er varmt, og det har de bestemt også gjort hos Discovery Networks. Bare to måneder efter at Netflix-fænomenet ’Tiger King’ oversvømmede internettet, har Dplay således premiere på den svenske dokumentar ’Surviving Joe Exotic’ – et portræt af Rick Kirkham, der blev ansat til at producere web-tv for den nu verdenskendte, skrupskøre og ingenlunde lovlydige zooejer Joe Exotic.

Seere af ’Tiger King’ vil allerede vide, at deres samarbejde endte rigtigt skidt. Kirkham havde nemlig kontrakt på, at han samtidig skulle lave et reality-program ud af sine optagelser af Joe Exotic, og den del af aftalen var den farverige tigerkonge pludselig ikke med på. Kort efter et skænderi forsvandt alle Kirkhams optagelser i en ildebrand, og han var ikke i tvivl om, at hans egen reality-hovedperson stod bag.

»Rick Kirkham afslører alt« lyder den sensationsprægede undertitel på Dplay-dokumentaren. Desværre kan den langt fra leve op til titlen, idet der sådan set bliver afsløret ganske lidt.

Programmet er tydeligt rettet mod folk, som allerede har set ’Tiger King’. Men seerne har nok allerede indset, at Joe Exotic er en ret usympatisk og utilregnelig person. Det gør derfor sparsomt indtryk, når Kirkham i dokumentarens første halvdel fortæller en håndfuld uflatterende historier om zooejeren – blandt andet at han skød en hest og uddelte ketamin til sine ansatte.

Den vilde Netflix-serie havde imponerende stor adgang med kameraet til dyreparkerne. Det har producenterne af ’Surviving Joe Exotic’ ikke haft, hvorfor de i stedet viser arkivklip, hvoraf flere tilsyneladende er taget fra Joe Exotics Youtube-kanal. Det giver indtryk at et sjusket produkt, når klippene ikke har meget at gøre med Kirkhams udtalelser og tilmed bliver genbrugt allerede fem minutter inde i programmet

Søger man nye, saftige detaljer om den fængslede hr. Exotic, er der altså ingen grund til at se ’Surviving Joe Exotic’. Der er kun noget at komme efter, hvis man har behov for at lære tv-journalisten med den nasale røst bedre at kende.

Anden halvdel af dokumentaren er dedikeret til Kirkhams liv før og efter ’Tiger King’. Som det også blev nævnt i Netflix-serien, flyttede han til den lille norske by Bodø efter det brat afbrudte samarbejde med Joe. Her bor han nu sammen med sin søde, norske kone, mens han laver småfjollede videoer for et lokalt nyhedssite. Disse scener er ikke lige så ligegyldige som ’afsløringerne’ om Joe Exotic, men de er heller ikke interessante nok til at være andet end en smule hyggelige.

Mest af alt giver Dplay-programmet lyst til at se ’TV Junkie’ fra 2006, som der løbende bliver vist en masse klip fra. Filmen vandt en pris på Sundance Film Festival og er baseret på flere tusinde timers videodagbøger, hvor Kirkham dokumenterer sit eget liv som kameraentusiast og kokainmisbruger.

Trods den ’Tiger King’-fikserede titel kommer de mest vedkommende scener i ’Surviving Joe Exotic’ herfra.


Kort sagt:
Dplay-dokumentaren ’Surviving Joe Exotic’ sælger sig selv på sensationelle afsløringer i kølvandet på ’Tiger King’-fænomenet, men den fremstår sjusket og ligegyldig.

’Surviving Joe Exotic’. Film. Tilrettelægger: Jens Bull. Spilletid: 43 min. Premiere: 22. maj på Dplay
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af