Oscar-nomineret instruktør nægter sig skyldig i otte anklager om seksuelle krænkelser

Ciro Guerra på sidste års filmfestival i Venedig.

Den anerkendte colombianske arthouse-instruktør Ciro Guerra, der har været fast inventar på de største europæiske filmfestivaler og i 2016 modtog en Oscar-nominering for ‘Slangens favntag’, udsendte torsdag en videomeddelse (på spansk), hvor han eftertrykkeligt erklærede sig uskyldig.

Det skete på baggrund af en artikel udgivet i det latinamerikanske netmedie Volcánicas, hvori otte kvinder beskylder instruktøren for seksuelle krænkelser. En af kvinderne anklager ham ydermere for seksuelt overgreb. De otte kvinder, der arbejder i filmindustrien og optræder anonymt i artiklen, ønsker ifølge forfatterne at »advare offentligheden om den alvorlige normalisering af seksuel vold i den colombianske filmindustri«.

De seksuelt krænkende episoder skulle angiveligt have fundet sted i perioden 2013-2019 i forskellige dele af verden, blandt andet i New York og på filmfestivalen i Cannes. I artiklen beskriver kvinderne, hvordan Guerra ville indlede samtaler af seksuel karakter, invitere dem hjem på sit hotelværelse eller lejlighed og forsøge at røre ved eller kysse dem – trods kvindernes klare afslag. Den tredje kvinde, Adriana, fortæller desuden om et overgreb i instruktørens hjem.

»Jeg begik ingen af de usandheder, som jeg anklages for«, siger Ciro Guerra (via Variety) blandt andet i videoen, hvor han desuden truer med søgsmål:

»I lyset af beskyldningernes natur og alvor har jeg ingen anden mulighed end at gå rettens vej for at rense mit navn. Jeg beder jer om at vente med at dømme mig, før retten har undersøgt og kastet lys over de angivelige episoder«.

Siden det internationale gennembrud med ‘Slangens favntag’ har Guerra yderligere instrueret den colombianske narkogangsterfilm ‘Trækfugle‘ samt ageret producer og konceptuerende instruktør på Netflix-serien ‘Grønt grænseland’. Sidste år havde hans første engelsksprogede film, ‘Waiting for the Barbarians’ med Johnny Depp og Robert Pattinson på rollelisten, premiere i Venedig.

Instruktørens samarbejdspartnere i denne periode reagerer forskelligt på beskyldningerne. Cristina Gallego, hans ekskone og faste producer samt co-instruktør på ‘Trækfugle’, udtaler til Variety: »Det er smertefuldt. Det er en agitatorisk og meget vanskelig artikel, men jeg håber, han kommer uskadt ud af det her«.

Jacques Toulemonde, medforfatter på ‘Slangens favntag’ og ‘Trækfugle’, tager i stedet de anklagende kvindernes parti: »Magtmisbrug, seksuelt misbrug og krænkelser kan ikke forstætte med at ske, hverken i filmindustrien eller nogen andre steder. Min sympati vil altid være hos ofrene«, skriver han på Facebook.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af