Stanley Kubrick overvejede Tom Hanks og Woody Allen som hovedrolle i ‘Eyes Wide Shut’

Stanley Kubrick overvejede Tom Hanks og Woody Allen som hovedrolle i ‘Eyes Wide Shut’
Tom Cruise i 'Eyes Wide Shut'.

Tom Cruise og Nicole Kidmans ægteskabsderoute i ‘Eyes Wide Shut’ er blandt filmhistoriens mest ikoniske. Men filmen kunne have set helt anderledes ud, hvis Stanley Kubrick havde castet en af de skuespillere, han oprindeligt havde i tankerne.

I den nye biografi ‘Stanley Kubrick: American Filmmaker’ løfter bogens forfatter, David Mikic, sløret for mesterinstruktørens ønskeliste til rollen som Dr. William Harford, der i sidste ende gik til Tom Cruise.

Det viser sig, at Kubrick først havde tænkt sig at caste en skuespiller med komisk talent, da han langsomt begyndte arbejdet på filmen i 70’erne, hvor han sikrede sig rettighederne til det boglige forlæg, ‘Dream Story’, og da han senere genoptog projektet i 80’erne.

Blandt instruktørens udsete var 70’ernes store Hollywood-stjerner som Woody Allen, Warren Beatty og Dustin Hoffman, mens Tom Hanks og Bill Murray var blandt 80’er-favoritterne.

Det er svært at forestille sig, hvilken film det ville have været, hvis for eksempel Woody Allen havde fået hovedrollen. I sidste ende skal vi nok være glade, at Kubrick gik med Tom Cruise, der har en af sine bedste roller som William Harford. Han er dog en skarp kontrast til de andre skuespillere, bemærker forfatter David Mikic:

»Det er bemærkelsesværdigt, at da Kubrick endelig lavede sin version af ‘Eyes Wide Shut’, så castede han en skuespiller uden et komisk ben i sin krop – den alvorlige, meget selvbevidste Tom Cruise. Komik ville have været et våben for heltens selvforsvar; Kubrick gør ham, i sidste ende, forsvarsløs«, lyder det i bogen.

Stanley Kubrick døde kort inden premieren på ’Eyes Wide Shut’, der blev instruktørens svanesang. Filmen blev ved premieren i 1999 kritiseret for at være underlødig, hvor særligt en lang orgiescene forargede verdenspressen. Siden har ’Eyes Wide fået status som et af instruktørens mere underkendte mesterværker.

(Via The Independent)

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af