‘Tenet’s John David Washington er Hollywoods nye leading man – men lad være med at nævne farmand

Mens vi venter i spænding på ‘Tenet’ lidt endnu, tegner vi her et portræt af hovedrolleindehaver John David Washington, som står overfor sin stadig gryende karrieres hidtil største rolle. Og ja, han er i familie med en vis legendarisk Oscar-vinder.
‘Tenet’s John David Washington er Hollywoods nye leading man – men lad være med at nævne farmand
John David Washington på Cannes-festivalen i 2018. (Foto: Pascal Le Segretain/Getty Images)

»Jeg følte bare en form for magnetisme. Det var virkelig vigtigt for mig for at kunne mærke, at det var ‘meant to be’«.

Sådan siger Christopher Nolan, instruktøren bag sensommerens – nej, årets – absolut mest ventede film ‘Tenet’, til Esquire om dengang, han først fik ideen til, at John David Washington skulle spille hovedrollen i værket.

Og det var faktisk kollegaen Spike Lees skyld.

Da Lees anmelderroste ’BlacKkKlansman’ havde verdenspremiere tilbage i 2018 i Cannes, sad Nolan blandt publikum. Og det var på baggrund af den filmoplevelse, at instruktøren blev overbevist om, at Washington skulle være hans kommende actionstjerne. Det fortalte Nolan senere til en journalist fra magasinet Esquire.

Fascinationen af Washingtons pragtpræstation som politimanden Ron Stallworth og dennes virkelige historie om, hvordan han som sort mand formåede at infiltrere Ku Klux Klan i 70’erne, hang så meget ved hos Christopher Nolan, at han fik sat et møde i stand med skuespilleren.

Nolan havde desuden også bemærket Washingtons karisma i HBO-serien ’Ballers’, og al tvivl forsvandt i løbet af de første minutter, instruktøren og skuespilleren tilbragte sammen:

»Under vores første samtale virkede han som en fyr på randen til at opnå virkelig store ting. Så fra et egoistisk synspunkt som filmskaber tænker man øjeblikkeligt, ’Jeg vil gerne være en del af den her skuespillers rejse. Jeg vil gerne udvinde den energi’«, siger Nolan til Esquire.

Oprindeligt var det imidlertid overhovedet ikke meningen, at John David Washington skulle have været skuespiller. Og det til trods for, at det ligger til familien.

Fodboldstjernen

John David Washington blev født i 1984 i Los Angeles til forældre, der begge var skuespillere. Men hvor moren Paulettas karriere ikke rigtig tog fart, skete det modsatte i den grad for faren, Denzel. Ja, dén Denzel.

Washingtons far var endnu ikke dobbelt Oscar-vinder, men på tidspunktet for sønnens fødsel »bare« en skuespiller i hospitalsserien ’St. Elsewhere’ – det store gennembrud kom kort efter, i ’89 med den første af to gyldne statuetter for Bedste mandlige birolle i ’Glory’.

Af frygt for at få nepotisme skudt i skoen, gjorde John David Washington ikke mange opmærksomme på, hvem hans far var, da han voksede op. Alligevel kom han til at medvirke i hele to film overfor Denzel: Første gang var i Spike Lees mesterværk ’Malcolm X’, om den legendariske borgerrettighedsforkæmper (blink-og-du-misser-ham rolle, hvor man ser den unge purk råbe »I am Malcom X«), anden gang var med endnu en lille rolle i ’Devil in a Blues Dress’.

Dwayne Johnson og John David Washington i ‘Ballers’.

Herefter droppede Washington Jr. skuespillet, og kastede sig i stedet over amerikansk fodbold, som han havde stort talent for. »Jeg hadede ordet ’nepotisme’. Men jeg vidste, at ingen ville kunne sige, at min far ’gjorde det først’, hvis jeg gjorde det godt på banen. På en måde gik jeg ind i en rolle – virkelig ind i den – i fodboldspillet«, fortalte Washington dengang i et interview med The Undefeated. Som runningback nød han stor success i først highschool og derefter på Morehouse College, hvor han satte flere løberekorder. Hvoraf to – for flest yards i en kamp (242) og i karrieren (3.699) – stadig står den dag i dag.

Opturen fortsatte ikke efter universitetsårene: Som et tveægget sværd betød succesårene, at medierne fik øjnene op for ham og overskrifter med ordene »Denzels søn« begyndte at blive den normale måde at omtale fodboldspilleren. Spilletid i NFL blev der heller ikke noget af, kun i de mindre UFL og NFL Europe-ligaer. En slem akilleshælskade og voksende nysgerrighed for alligevel at prøve skuespillet af, fik endelig John David Washington til at gå til audition på en rolle, der ikke kunne være mere perfekt til ham, i HBO-serien ’Ballers’.

»Yo, det er Spike Lee«

I ’Ballers’ spillede Washington fra 2015 – ’19 den succesfulde runningback Ricky Jerret, som lever det hedonistiske liv med damer og sprut i rigelige mængder, men en karriere der lakker mod enden og skader, der påvirker den energiske og karismatiske baller. En anelse bekendt?

Lighederne mellem rolle og den virkelige person var mange, men Ricky var nu ikke skrevet med Washington i tankerne. På trods af, at serien ligger i den lette ende, fik skuespilleren rig mulighed for at træne både sin komiske timing og evne til at levere underspillede, dramatiske øjeblikke. Indignationen og det lange eftertænksomme blik leder flere gange tankerne hen på, hvordan hans far leverede samme præstationer tidligere i karrieren (beklager, John David!).

Et par mindre roller i filmene ’Love Beats Rhymes’, ’All Rise’ og ’The Old Man & the Gun’, samt en hovedrolle ’Monster and Men’ fulgte, indtil Washingtons telefon en dag vibrerede med en ganske særlig besked.

»Yo, det er Spike, ring til mig«, stod der på displayet.

Adam Driver og John David Washington i ‘BlacKkKlansman’.

Onkel Spike, som instruktøren havde insisteret på, at John David Washington skulle kalde ham dengang skuespilleren var med i ’Malcolm X’, ville have, at Washington skulle læse ’BlacKkKlansman’-bogen. Hvorfor, forklarede Lee ikke.

Et par dage efter snakkede de to sammen over telefonen, og da Washington udtrykte begejstring for fortællingen, sluttede Spike Lee samtalen af med ordene, »All right, vi ses til sommer«.

Filmen blev en stor succes og Washington rost til skyerne, om end han ikke blev overdænget med de priser, en del anmeldere havde forudset, at han naturligt ville komme i betragtning til. Men nu vidste folk, hvem han var. Især én, vigtig person.

Fremtidens agent

Det er ikke meget, vi har fået at vide om handlingen i ’Tenet’, men billeder og trailers giver klare associationer til et James Bond-agtigt agentunivers vævet sammen med Nolans vanlige leg med tid.

Og det er det også en sammenligning med Bond’en over dem alle, Sean Connery, som Nolan giver, når han til Esquire beskriver John David Washington:

»For mange år siden læste jeg om, da Bond-produceren Cubby Broccoli så Sean Connery for første gang og tog ham i betragtning til Bond-rollen. Broccoli kiggede ud ad vinduet og så Connery forlade et møde: ’Han bevæger sig som panter’, beskrev produceren. Jeg synes, at John David har den samme kvalitet. I hver eneste film, han er med i, har han en fantastisk altetisk energi. Den type energi passer så godt til karakteren (i ’Tenet’, red.). Han er virkelig utroligt elegant i sine bevægelser«.

Robert Pattinson og John David Washington i ‘Tenet’.

Elegantieren Washington får uden tvivl et gedigent globalt gennembrud med den kommende blockbuster, som også vil komme hans andre fremtidige projekter til gode.

Corona-filmen ’Malcolm & Marie’, som han lavede sammen med ’Euphoria’-skaberen Sam Levinson og Zendaya, har allerede opbygget en vis hype, og thrilleren ’Born to Be Murdered’, hvori John David Washington og Alicia Vikander spiller et par på ferie i Grækenland, der bliver viklet ind i et voldeligt komplot, lyder som en neglebidende lækkerbisken. Instruktøren er Cito Filomarino, der tidligere har arbejdet som second unit-instruktør på kæresten Luca Guadagninos film, herunder ’Call Me By Your Name’, og ’Born to Be Murdered’ har sågar også nappet selvsamme romances fotograf Sayombhu Mukdeeprom og klipper Walter Fasano.

John David Washingtons kometkarriere er skudt afsted og potentialet er stort. Fremadrettet frabeder han sig dog konstante sammenligner med farmand, tak.

‘Tenet’ får biografpremiere 26. august.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af