Tilda Swinton og Cate Blanchett stemmer i: Farvel til kønsopdelte filmpriser

Tilda Swinton og Cate Blanchett stemmer i: Farvel til kønsopdelte filmpriser
Tilda Swinton. (Foto: Pascal Le Segretain/Getty Images)

»Et farvel til kønnede skuespilpriser er sund fornuft, der på sigt kun kan komme branchen og publikum til gode ved at komme ulighederne til livs«.

Sådan skrev vores filmskribent Lise Ulrich i sidste uge om Berlinalens beslutning om at afskaffe kønsopdelte skuespilpriser for i stedet blot at uddele én pris til Bedste skuespiller. Og holdningen deles af Cate Blanchett og Tilda Swinton, der på den igangværende filmfestival i Venedig nu også slår et slag for større ligestilling ved prisuddelingerne.

Swinton, som modtog en lifetime achievement award på festivalen, kaldte ved et presseevent Berlinale-nyheden for »overmåde fornuftig« og »en lettelse«:

»Livet er for kort til det her. Jeg er virkelig glad for at høre om Berlin, og jeg tror at det er uundgåeligt, at alle andre vil følge trop. For mig er det helt åbenlyst«.

Skuespilleren uddybede, at hun finder det trist, når folk presses til at tilkendegive om de er »helt og aldeles heteroseksuelle, helt og aldeles homoseksuelle, helt og aldeles han eller hunkøn«.

»Det er på alle måder spild af liv at dele folk op«, slog Swinton fast.

Kollegaen Cate Blanchett, som er juryformand for dette års festival i Venedig, er enig. Onsdag aften udtalte hun til pressen:

»Jeg har altid omtalt mig selv som skuespiller. Jeg er fra en generation, hvor ordet ‘skuespillerinde’ næsten altid blev brugt til at sige noget nedladende. Så jeg indtager det andet rum. En god præstation er en god præstation, uagtet hvilken orientering, performeren har«.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af