En af sidste års allerstørste film/serie-oplevelser kommer endelig til dansk streaming

En af sidste års allerstørste film/serie-oplevelser kommer endelig til dansk streaming
Micheal Ward og Amarah-Jae St. Aubyn i 'Lovers Rock'.

Det har længe stået min notesblok, at jeg skulle skrive en lille artikel, der beklagede sig over, at vi endnu ikke kunne se en af sidste års mest monumentale præstationer i levende billeder herhjemme.

Jeg taler om ‘Small Axe’. En serie på fem film skabt af den britiske instruktør Steve McQueen, der tidligere har stået bag ‘Hunger’, ‘Shame’ og ’12 Years a Slave’. De blev rullet ud på Amazon Prime i de sidste måneder af 2020, men desværre ikke i den danske udgave af streamingtjenesten.

Men nu kommer DR til undsætning: Kanalen fortæller Soundvenue, at hele ‘Small Axe’ kommer på DR TV lige om lidt: 29. januar. Senere vises den også på flow på DR2.

Diskussionen pågår stadig, om samlingen af fem film tilhører film- eller seriekategorien. Stort set alle amerikanske medier havde enten ‘Lover’s Rock’ eller ‘Mangrove’ – de to første i rækken – på deres lister over årets bedste film i slutningen af 2020, og netop disse to var også udtaget til den aflyste filmfestival i Cannes sidste år.

Vi kårede dog ‘Small Axe’ som tredjebedste serie (vi fik adgang af Amazon og kunne ikke lade være med at inkludere den trods den manglende danske release), og faktum er jo sådan set også, at det er som serie, den lanceres, og at de fem værker tilmed har en tematisk forbindelse: Fortællinger om racisme mod det vestindiske mindretal i London fra slut-60’erne til start-80’erne.

Det er Steve McQueens mest personlige projekt til dato, og på hver deres måde er de fem film/afsnit afsindigt stærke:

’Lover’s Rock’ er nærmest én lang festscene, et slags stemningsbillede fra en af de reggaetunge privatfester, som sorte unge tyede til, fordi de ikke var velkomne på diskotekerne. En times ekstase og frimodighed på baggrund af et dybt racistisk samfund, der lurer lige på den anden side af murene – og med årets vel nok smukkeste scene, når musikken på et tidspunkt stopper, og fællessangen fortsætter i flere minutter.

’Mangrove’ med blandt andre Letita Wright fra ’Black Panther’ er den bedre version af ’The Trial of Chicago 7’, en medrivende fortælling om, hvordan folk omkring en caribisk restaurant i Mangrove gik på gaden og protesterede efter flere tilfælde af chikane fra politiet – kun for at blive anholdt og sat på anklagebænken.

’Red, White and Blue’ handler om en talentfuld ung sort mand (John Boyega), der beslutter sig for at ændre systemet indefra som eneste sorte politimand i korpset – kun for at blive mødt af dybt racistiske kolleger på den ene side og på den anden at blive kaldt forræder af sit eget community. ’Alex Wheatle’ handler om uretfærdighederne mod forfatteren af samme navn, mens ’Education’ er en lavmælt fortælling om skolevæsenets behandling af en 12-årig sort dreng.

Det kan kun anbefales, at man ser alle fem, når de lander på DR her i slutningen af måneden. Til sammen er de et uafrysteligt værk. Tak, public service!

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af