Hov, den her franske Netflix-komedie er jo en regulær serieperle

Filmskribent Lise Ulrich er faldet for en fransk fristelse på Netflix, som alt for få snakker om herhjemme. Det skal der fluks laves om på.
Hov, den her franske Netflix-komedie  er jo en regulær serieperle
'Ring til min agent!' på Netflix.

ANBEFALING. Hvordan filan kunne jeg lade Netflix-serien ’Ring til min agent!’ flyve så langt under radaren?

Som film- og serieskribent forventes det selvsagt, at man holder sig godt opdateret i streaming-landskabet, og derfor er det med røde ører, at jeg her fem minutter i fjerde sæsons premiere bliver nødt til at bekende min uforbeholdne begejstring for komedieperlen, der i fem år har storcharmet seere i Frankrig.

Ganske vist lukkede ’Ring til min agent!’ (på fransk ‘Dix pour cent’) faktisk efter to sæsoner på flow-tv, men blev siden købt af Netflix, genoplivet og præsenteret for internationale publikummer i 2019. Og man skal ikke mange minutter ind serien for at forstå, hvorfor streaming-giganten faldt pladask for konceptet og karaktererne.

Plottet følger de ansatte på et (fiktivt) parisisk agentur, ASK, der repræsenterer en række af Frankrigs største skuespillere – søreme spillet med fantastisk selvironi af stjernerne selv, hvorfor ’Ring til min agent!’ byder på krukkede gæsteoptrædener fra blandt andre Isabelle Hubert, Jean Reno, Monica Bellucci og Oscar-vinderen Jean Dujardin fra ’The Artist’ (Sigourney Weaver joiner festen i sæson 4).

Jean Reno som sig selv og Camille Cottin som agenten Andréa.

Bag branchens glamour og højtprofilerede filmprojekter knokler agent-firkløveret Gabriel (Grégory Montel), Mathias (Thibault de Montalembert), Andréa (Camille Cottin) og Arlette (Liliane Rovère) for at lande klienterne de bedste roller og vilkår på settet, men det er sjældent helt nemt, når for eksempel to stjerner, der hader hinanden som pesten, dårligt kan komme igennem en sexscene uden at slå hinanden ihjel, eller en kvindelig skuespiller, der lige er kommet tilbage fra tre års barsel og har skattefar på nakken, ikke kan finde en babysitter til ungerne, da hun skal til audition på en stripperrolle (»Instruktører har ikke nogen fantasi: Hvis de ser en kvinde med børn, tænker de kun bleer og amning, ikke pole-dancing«, vrisser Mathias).

Nå ja, eller når Quentin Tarantino pludselig øffer over, at en dårende dejlig skuespillerinde – som i et helt år har taget ridetimer for at spille hovedrollen i hans nye sci-fi-western-trilogi – har passeret sidste salgsdato som 39-årig. »Når en kvindelig skuespiller bliver 40, svarer det til, at hun bliver 60 i virkeligheden. Og en 60-årig kvinde svarer til en 80-årig mand«, lyder det tørt fra agentbureauets direktør.

‘The Office’ møder ‘The Devil Wear’s Prada’

Hvad end man selv har haft sin gang i medieverdenen (i så fald vil adskillige scenarier klinge meget virkelighedstro) eller er menig filmfan, byder ’Ring til min agent!’ på et brandunderholdende kig bag kulisserne i en industri, der er 5 procent gallakjoler og 95 procent permanent udmattede lønslaver, der dårligt kan betale huslejen på en et-værelses i Byernes by.

Men dermed ikke sagt, at serien ikke også formår at formidle agenternes oprigtige kærlighed til filmmediet, de dedikerer alle deres vågne timer til, og det vanedannende karriere-rush, der følger med, når en særligt attraktiv kontrakt lukkes, og en skuespiller skyder papegøjen uden at gå på kompromis med sine værdier (agenterne får 10 procent af hyren).

Stefi Celmaog Fanny Sidney som receptionisten Sofie og assistenten Camille.

ASK er nemlig ikke stedet for udbrændte ’Big Brother’-deltageres kendisdrømme, men derimod drevet af haute couture’ske kunstneriske ambitioner – formidlet med prisværdig kampgejst såvel som satirisk arrogance af serieskaber Fanny Herrero, der ikke er bleg for at tage pis på hverken moderlandets aristokratiske fornemmelser eller samfundets sygelige fokus på kvinders seksuelle værd foran kameraet.

Der er klare ‘The Office’ møder ‘The Devil Wears Prada’-vibes over seriens spidning af kontorkulturen, og som bureauets assistenter, der står for alt fra some-damage-control af sårede stjerners ry til overherrernes morgen-espresso, leverer Nicolas Maury, Stéfi Clima, Laura Calamy og Fanny Sidney komiske højdepunkter (hver især vil gå i døden for deres arbejdsgivere, hvis ikke længere), der vil vække akut genklang hos alle, der måtte have jobbet som praktikant for »det er vel ok, at jeg ringer til dig kl. 5 om morgen?!«-cheftyper.

Men vil du alligevel få akut lyst til at kaste alting over bord og google loft-lejligheder i Marais-kvarteret, drikke rødvin til frokosten (alle frokoster) og hoppe på første fly mod den franske hovedstad for at svælge i croissanter og cigaretter, når corona-tågerne letter?

Mais oui!

’Ring til min agent!’ sæson 4 får premiere på Netflix 21. januar.   

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af