Golden Globe ramt af shitstorm: Nul sorte medlemmer, mafiametoder og bestikkelse

Golden Globe ramt af shitstorm: Nul sorte medlemmer, mafiametoder og bestikkelse
'I May Destroy You'. (Foto: HBO)

Blot en uge før den årlige Golden Golde-uddeling løber af stablen (som en virtuel prisfest denne gang), er eventen blevet genstand for en massiv medie-shitstorm.

I går, søndag, bragte avisen Los Angeles Times således en deltaljeret graverartikel, der blandt andet afslører, at non-profit-organisationen, der uddeler Golden Globe, kaldet Hollywood Foreign Press Association, har lige præcis nul sorte medlemmer, at en række af de eksisterende medlemmer tilsyneladende er åbne for bestikkelse fra filmselskaber, der gerne vil nomineres, og at udvalgte personer i organisationen får udbetalt mistænkeligt store, skattefri beløb, trukket fra den voksende pengepulje, HFPA får igennem sin aftale med tv-stationen NBC.

Andre HFPA-medlemmer, som i sagens natur allerede lønnes af diverse medier, modtog i sidste måned over 3.400 dollars – ca. 21.000 kr. – blot for at se udenlandske film (HFPA’s ledelse forklarer, at de hjælper deres medlemmer igennem coronakrisen).

HFPA består af blot 87 udenlandske filmjournalister, og kriteriet for at blive medlem er, at man er bosat i Los Angeles og skriver om film for en ikke-amerikansk publikation.

Det er organisationens medlemmer, der stemmer om, hvem der kan blive optaget og ifølge flere filmjournalister – både medlemmer og ikke-medlemmer – opererer HFPA med en mafia-lignende struktur, hvor få medlemmer i toppen kun indlemmer nye journalister, der ikke vil udfordre magthierakiet eller stille spørgsmålstegn ved HFPA’s praksisser (i 2020 sagsøgte den norske journalist  Kjersti Flaa HFPA for bevidst at holde hende og andre ansøgere ude af organisationen).

»Nogle af (de nye, red.) medlemmer er ikke engang rigtige journalister«, fortæller en af Los Angeles Times’ kilder, der selv er medlem, men har fået lov til at forblive anonym.

Det har vakt opsigt, at Golden Globe i år ikke har nomineret en eneste af 2020’s anmelderroste film med sorte casts i hovedkategorien Bedste dramafilm (som ‘One Night in Miami’, ‘Ma Rainey’s Black Bottom’ og ‘Judas and the Black Messiah’), og at sidste års seriesensation ‘I May Destroy You’, ligeledes med et sort cast, er blevet forbigået i samtlige seriekategorier.

Til gengæld er den universelt kritikernedsablede komedieserie ‘Emily in Paris’ blevet nomineret (til seriens egen manuskriptforfatters forbløffelse) – interessant nok i kølvandet på, at produktionsselskabet Paramount Television i 2019 fløj mere end 30 HFPA-medlemmer til Paris på »pressetur« for at besøge optagelserne og indlogerede dem på et 5-stjernet luksushotel.

Det er langt fra første gang, Golden Globe og HFPA rammes af kontroverser:

I perioden 1968-74 blev uddelingen helt bandlyst fra tv grundet bestikkelsessager, og i 1982 vandt skuespilleren Pia Zadora prisen som Bedste nye stjerne for en af årets dårligste anmeldte film, ‘Butterfly’, efter at hendes mand, mange-milliardæren Meshulam Riklis, havde fløjet HFPA’s medlemmer på luksusweekendtur til Las Vegas.

I 1999 blev HFPA’s medlemmer bedt om at returnere 82 dyre armbåndsure, som selskabet USA Film havde givet organisationen i gave for at øge filmen ‘The Muse’s nomineringschancer, og i 2018 anklagede skuespilleren Brendan Fraser HFPA’s tidligere leder, Philip Berk for seksuelle krænkelser (Berk og HFPA afviste anklagen – blandt andet med et skriv, hvori de bedyrede, at det ikke var deres skyld, at Fraser havde »ødelagt« sin karriere).

HFPA har indtil videre taget afstand fra Los Angeles Times’ artikel.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af