Kritikken hagler ned over Sias skandaleramte debutfilm

Kritikken hagler ned over Sias skandaleramte debutfilm
Maddie Ziegler i 'Music'. (Foto: PR.)

Popstjernen Sias forsøg på at slå over i filmverdenen er ikke just gået, som hun formentlig havde drømt om.

Hendes debutfilm som instruktør, ’Music’, er blevet mødt med en overvældende negativ modtagelse, dels fra anmelderne, dels fra handicapaktivister og autistiske skuespillere, som er svært utilfredse med castingen af Maddie Ziegler.

Ziegler spiller den autistiske Music, som efter sin bedstemors død får en ny værge i form af sin halvsøster Zu (spillet af Kate Hudson), en pusher, der selv har kæmpet med afhængighed. Hun skal forsøge at tage sig af Music, skønt hun knap nok har styr på sit eget liv, men får tiltrængt hjælp af den venlige nabo Ebo.

Lige nu har filmen en samlet score på meget beskedne 17 procent på Rotten Tomatoes baseret på 24 anmeldelser.

Teo Bugbee fra New York Times skriver for eksempel: »Det er en underlig film, en film, der roder forvirret rundt mellem idéer som omsorg, fantasi og handicap med en stolthed, som kan tolkes som forfængelighed«.

Indiewires David Ehrlich skriver blandt andet, at filmen er »svimlende tonedøv« og undrer sig over, »hvorfor manuskriptet føles som en inspirerende Instagram-post, som er blevet vakt til live af en heks’ forbandelse«.

Matt Zoller Seitz fra RogerEbert.com tilslutter sig den massive kritik af filmen: »Der er intet sjovt ved at sable en debuterende instruktørs første film ned, især når den tilsyneladende er lavet ud fra gode intentioner, men ’Music’, et musical-fantasydrama om en autistisk teenager, er dårlig. Forundrende dårlig. På kanten til ’hvad tænkte de dog på?’ dårlig«.

Og det er som nævnt ikke kun anmeldere, der retter kritik mod filmen.

For nyligt udtrykte den autistiske skuespiller Ashley Wool i New York Times, at ’Music’ er en film som: »aktivt forvolder skade på mennesker. (…) Nogle mennesker vil måske sige at enhver form for repræsentation er bedre end ingenting. Jeg har hørt det argument som en sort person. Jeg har hørt det som en queer person. Jeg har hørt det som en kvinde. Jeg har hørt det som autist«.

Twitter-brugeren The Autisticats har ytret en lignende kritik: »Denne præstation (Ziegler’s, red.) er en karikatur af autistisk kropssprog. Det er foruroligende og anstødeligt. Og det minder meget om de overdrevne udtryksmåder, som ikke-autistiske personer ofte benytter sig af, når de mobber autistiske og udviklingshæmmede personer for den måde, de bevæger sig på«.

Sia tog sidste år til genmæle, da hun svarede på en række tweets fra autistiske skuespillere, som følte, at rollen som karakteren Music burde være gået til en autistisk person. Sia kvitterede blandt andet med svar som: »Måske er du bare en dårlig skuespiller« og »Grrrrrrrrrr. Fuckity fuck, hvorfor ser I ikke bare min film, før I dømmer den? RASERI«.

Til trods for den sønderlemmende kritik modtog filmen overraskende nok to Golden Globe-nomineringer.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af